Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 12

Kokias gėles rinktis šį rudenį – nemirtingą klasiką ar populiarėjančius sodo augalus?

Pasibaigusi kalendorinė vasara kartu su savimi išsinešė šiltus orus ir spalvingą nuotaiką – pamažu įsivyraujant rudeniui, pasikeitė ir žmonių poreikiai renkantis gėles salonuose. Floristė, dekoratorė Inesa Borkovska pastebi, kad klientai tokiu sezonu ieško sodresnių spalvų, rudeninių akcentų. Šio sezono madingiausia gėlė yra jurginas, tačiau didžioji dalis žmonių lieka ištikimi klasikai. „Svarbu, kad klasika būtų šiuolaikinė“, – pabrėžia I.Borkovska.
Gėlės
Gėlės / 123RF.com nuotr.

Sparčiai populiarėja jurginai

Pamažu įsivyraujant rudeniui, Inesa pataria atkreipti dėmesį į būtent šio sezono gėles: astras, jurginus, kardelius, hortenzijas. Anot jos, tai yra populiariausių ir tinkamiausių dovanoti gėlių rūšys.

„Kalbant apie tendencijas, hortenzijos yra vienos madingiausių rudens sezono gėlių, galinčios būti įvairiausių spalvų, – aiškina I.Borkovska. – Rudenį žiūrime ne tik į pačias gėles, bet ir į jų spalvas – kartu su kintančiais žmonių poreikiais pasikeičia ir mūsų siūlomų gėlių asortimentas. Atvėsus orams, populiaresnės tampa sodrios spalvos, tokios kaip tamsiai raudona, ruda.“

Asmeninio archyvo nuotr./Inesa Borkovska
Asmeninio archyvo nuotr./Inesa Borkovska

Rudens sezonu vis dar vyksta nemažai vestuvių, o nuotakos aktyviai renkasi, kokios turėtų būti jų puokštės. Tuokiantis tokiu metu, Inesa pastebi, jog moterys visada labiau linksta link rudeninių akcentų.

„Vasarą dauguma renkasi pastelines spalvas, o rudeniop nuotaka, atėjusi užsakyti puokštės, visada pabrėš, jog nori ko nors rudeniško. Pavyzdžiui, paprašys įkomponuoti rudų lapų, šakelių“, – pasakoja I.Borkovska.

Vis dėlto, Inesos teigimu, gėlių pasaulyje mados tendencijos nėra tokios ryškios, kaip, pavyzdžiui, renkantis drabužius. Anot jos, tam tikros gėlių rūšys populiariausiu pasirinkimu yra jau kelerius metus iš eilės.

„Čia tendencijos truputį užsilaiko – nėra taip, kad šiais metais madinga viena gėlė, o kitąmet jau nebe. Pavyzdžiui, pavasarį ir vasarą jau daug metų bijūnai laikosi aukštumose. Lygiai tą patį galima pasakyti apie rudenį, kai dar prieš kurį laiką stipriai išpopuliarėjo jurginas. Šis dabar yra itin madingas ir vestuvių dekoruose, kurį renkasi dažna pora.

Neseniai atėjo ir purių smilgų, kortaderijų, tendencija – jos labai tinka boho stiliui. Šios smilgos idealios rudens vestuvėms, kai orai dar šilti, bet matome, kad gamta jau keičiasi, nuotaika būna visai kita“, – pastebi I.Borkovska.

123RF.com nuotr./Kortaderijos
123RF.com nuotr./Kortaderijos

Madingomis galima paversti ir klasikines gėles

Pasak Inesos, žmonės vis dar dažniau renkasi klasikines gėles nei madingąsias ir mažiau įprastas. Tačiau tai, jos nuomone, tikrai nėra blogai.

„Vieni pasakys, kad nusistovėjusios taisyklės, kurios visada gelbėja, yra faina. Kiti, turintys savyje ekstravagantiškų natų, teigs, jog klasika yra nuobodi, – išskiria I.Borkovska.

– Svarbu, kad klasika būtų šiuolaikinė. Kaip ir gyvenime, mes klasikinius drabužius dėvime dažniau, tačiau prie jų galima priderinti ne aukštakulnius, o, pavyzdžiui, laisvalaikio batelius. Lygiai taip pat su gėlėmis – prie klasikinių rožių deriname lauko žoles, sodo augalus.“

123RF.com nuotr./Skintos gėlės
123RF.com nuotr./Skintos gėlės

Inesa atkreipia dėmesį, kad sodo augalai, tokie kaip jurginai ir astros, reikalauja daugiau dėmesio rūpinantis. Kaip ji aiškina, šviežiai nuskinti jurginai laikosi itin ilgai, tačiau jiems reikia keisti vandenį kartais net dukart per dieną.

„Be to, būtina kaskart atnaujinti pjūvį ir nepersistengti pripilant vandens, nes jurginai reikalauja mažai drėgmės. Taip pat yra su astromis, – aiškina I.Borkovska. – Su hortenzijomis priešingai – jos kaip tik mėgsta itin daug vandens, nes turi kietą stiebą, kuris reikalauja daug drėgmės. Tokius niuansus reikėtų žinoti, todėl nebijokite apie gėlių priežiūrą pasikonsultuoti parduotuvėje.“

Jeigu šiuo metu ant bangos esančios sodo gėlės reikalauja nemažai priežiūros, jūsų dėmesio kur kas mažiau prašys klasikinės gėlės. Kaip teigia Inesa, yra mitas, kad rožės laikosi silpnai.

„Su rožėmis taip gali atsitikti nebent dėl to, kad jos yra nepakankamai pamerktos į vandenį. Jei pamerktos giliai, priežiūros tikrai daug nereikės – tik prieš dedant į vazą apvalyti lapus, – pataria I.Borkovska. – Tai aktualu bet kokioms gėlėms – kuo mažiau vandenyje pamerktų lapų, tuo jos geriau laikysis. Tvarkingai pamerkus, rožes galima pamiršti kelioms dienoms.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas