Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 09 23

Kokie interjero stiliai tinka virtuvei ir kaip derinti raštus bei spalvas?

Virtuvė – erdvė, kurioje leidžiame daug laiko. Todėl ją įrengiant kirba rūpesčiai ne tik kaip išdėstyti darbastalius, kokią buitinę techniką rinktis, kad ji palengvintų maisto ruošimą, tačiau ir koks virtuvės interjero stilius nevargins, maloniai nuteiks būnant šioje erdvėje.
Dizainerė Agnė Kisielienė
Dizainerė Agnė Kisielienė / 15min koliažas

Dizainerė, interjero studijos „Adizainas“ įkūrėja Agnė Kisielienė sako, jog virtuvės stilius bet kokiu atveju turi derėti prie viso interjero. Tačiau interjeras dažniausiai ir pradedamas kurti nuo virtuvės, todėl galima apžvelgti šiuo metu populiariausius vyraujančius stilius. Pasak dizainerės, šiuo metu tarp naujakurių pasirinkimų vyrauja modernus, minimalistinis, klasikinis arba Art Deco stilius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Kisielienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Kisielienė

Modernus stilius – virtuvei pasirenkamas dažniausiai, jis artimas minimalistiniam. Nuo pastarojo skiriasi tuo, jog modernaus stiliaus virtuvėje dažniau parenkamas įdomesnio rašto ar faktūros stalviršis, kontrastingesnės spalvos.

Viršutinės spintelės dažniausiai projektuojamos be rankenėlių – paliekama pora centimetrų ilgesnė baldinė plokštė, kad už jos būtų galima užkišti pirštus ir pakelti spintelės dureles. Taip pat gali būti įrengiamos durelės be rankenėlių, kurios atsidaro spustelėjus paviršių.

Apatinių spintelių rankenėlės gali atlikti interjero detalių funkciją – pavyzdžiui, būti juodos spalvos ir tokiu būdu derėti su kitais interjere esančiais elementais.

Agnės Kisielienės nuotr./Moderni minimalistinė virtuvė, „Adizainas“
Agnės Kisielienės nuotr./Moderni minimalistinė virtuvė, „Adizainas“

Minimalistinio stiliaus virtuvėje – mažiau spalvų, jei yra raštų – jie ne per daug išsiskiriantys, vengiama kontrastų. Tai – rami, „švari“ erdvė, praktiškai susiliejanti su sienomis, vyrauja viena, daugiausia – dvi spalvos.

„Electrolux“ nuotr./Modernus „Electrolux“ gartraukis
„Electrolux“ nuotr./Modernus „Electrolux“ gartraukis

Tiek minimalistinėje, tiek modernioje virtuvėje šaldytuvas ir indaplovė dažniausiai yra įmontuojami ir pasislepia po baldinėmis plokštėmis. Tačiau minimalistinio stiliaus mėgėjai įsigudrina visiškai paslėpti netgi gartraukį. Šiandien baldų meistrai gali atsargiai nuimti įmontuojamo gartraukio metalinę plokštelę (briauną) ir padengti ją ta baldine plokšte, iš kurios pagamintos virtuvės spintelės. Taip gartraukis visiškai susilieja su virtuvės fasadais. Kitas pasirinkimas – virtuvėje įrengti neištraukiamą gartraukį, o įmontuojamą, kuris yra visiškai pasislėpęs virtuvės spintelėje. Tokie gartraukiai suteikia virtuvei vientisumo.

„Taip virtuvės fasade neatsiras dar vienos pastebimos „siūlės“, – sako A. Kisielienė.

Šių gartraukių spalvų spektras – įvairus. Galima rinktis iš juodos, baltos ar nerūdijančio plieno spalvos. Visi buitinės technikos gamintojos „Electrolux“ pilnai įmontuojami gartraukiai turi „Hob2Hood“ funkciją, kuri bevieliu būdu sujungia garų rinktuvą su kaitlente ir prisitaiko prie maisto gaminimo intensyvumo, automatiškai reguliuodami ir garų ištraukimo lygį. Todėl naudojantis tokiu garų rinktuvu, nereikia lankstytis ir ieškoti reikalingo mygtuko.

Klasikinis stilius – seniau tokiu stiliumi buvo įrengiama dauguma virtuvių – sunkios, medžio masyvo spintelės su filingais, raštais. Šiandien šis stilius vis labiau maišosi su moderniu, nes virtuvėje siekiama perteikti daugiau lengvumo pojūčio. Tačiau stiliaus elementai, tokie, kaip, pavyzdžiui, virtuvės spintelių filingas – vis dar mėgstami. Tik jų yra kelių skirtingų dizainų.

„Būdas tik „užsiminti“ apie klasikinį stilių – tai visiškai lygus ir minimalus spintelių frezavimas, tiesiog nubrėžiant savotišką „rėmelį“ per kelis centimetrus nuo durelių kraštų, – sako A. Kisielienė. – Galima ir eklektika: modernaus stiliaus virtuvėje pritaikant klasikinio stiliaus spintelių rankenėles, kriauklės maišytuvą, klasikiniam stiliui būdingą natūralaus akmens stalviršį. Tai maišomi, derinami du skirtingi stiliai.“

Agnės Kisielienės nuotr./Klaskinis interjeras, „Adizainas“
Agnės Kisielienės nuotr./Klaskinis interjeras, „Adizainas“

Nors klasikinės stilistikos buitinės technikos prietaisų yra mažiau, tačiau yra. Jei virtuvė įrengiama visiškai klasikiniu stiliumi, galite rasti orkaitę ar dujinę kaitlentę, kuri atitinka retro stilistiką.

Art Deco – dar vienas stilius, galima sakyti, minimalizmo priešingybė. Jam būdingas puošnumas, veidrodžiai, pavyzdžiui, virtuvės spintelės veidrodinėmis durelėmis, kurios dar dekoruojamos išfrezuotais mediniais rėmeliais, kvadratėliais, lankais ir puslankiais.

Taip pat artdeco virtuvėse prisukami puošnūs viršutiniai karnizai, dekoratyvinės juostelės tarp lubų ir viršutinių spintelių.

Art deco virtuvės rankenėlės gali turėti šiek tiek blizgesio blizgaus aukso ar juodos spalvos.

Buitinę virtuvės techniką, kaip minėta, stilistiškai senovinio stiliaus galite rinktis klasikinio stiliaus virtuvei. Tačiau dažnu atveju įprasta virtuvės technika lengvai įkomponuojama į įvairaus stiliaus virtuvę ir virsta dar vienu puošniu interjero akcentu.

Kaip derinti raštus ir spalvas?

„Viskas labai priklauso nuo kuriamo interjero stiliaus, taip pat, kokius atspalvius mėgsta būsto šeimininkai,“ – sako A. Kisielienė.

Virtuvėje neturėtų būti daugiau nei 4 atspalvių. Viena spalva – pagrindinė, antra – stalviršio spalva, trečioji – papildanti, pavyzdžiui, tokios spalvos gali būti viršutinės spintelės. Ir ketvirta spalva – akcentai, pavyzdžiui, juodos virtuvės baldų rankenėlės, kitos smulkios interjero detalės.

Agnės Kisielienės nuotr./Klaskinis interjeras, „Adizainas“
Agnės Kisielienės nuotr./Klaskinis interjeras, „Adizainas“

O kiek šioje erdvėje galėtų persipinti raštų?

„Adizainas“ įkūrėja sako, kad galima derinti medžio raštą ir akmeninio stalviršio raštą. Taip pat – skirtingas faktūras.

„Stalviršis – ar akmens, ar medžio rašto – gali būti derinamas su visiškai matiniu arba blizgiu virtuvės spintelių paviršiumi. Taip pat jei stalviršis turi kokį nors raštą, pavyzdžiui, marmuro, sienutę rinkitės vienspalvę arba visiškai to paties rašto. Ir atvirkščiai. Tiesiog nemėginkite suderinti dviejų skirtingų stalviršio ir sienelės raštų“, – pataria A. Kisielienė.

Ta pati taisyklė galioja ir grindims, jei jas, pavyzdžiui, nusprendėte iškloti plytelėmis. Jei virtuvėje visų dėmesį traukia įspūdingas stalviršis, tuomet grindų plytelės turėtų būti ne raštuotos, ramesnės.

Pasirinkę pagrindinę spalvą mėginkite atrasti įvairius jos tonus, pavyzdžiui, jei akmens stalviršis yra pilkas, kiti virtuvės paviršiai taip pat gali turėti pilką toną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas