► Kompiuterių klaviatūra, nuotolinio valdymo pultelis ir mobilusis telefonas – kada paskutinį kartą valėte šiuos daiktus? Ne patrynėte telefoną į kelnes, o būtent valėte? Metų pradžioje? Pernai? Niekada?
O veltui... Mokslininkų paskaičiavimais, bakterijų čia yra šimtus kartų daugiau nei dažnai plaunamame tualete.
Išeitis: bent kartą per savaitę valyti juos specialiomis technikai skirtomis priemonėmis. Kadangi šie daiktai retai būna drėgni, probiotikų turinčios valymo priemonės ant jų galėtų sukurti ilgalaikę mikrobiologinę apsaugos plėvelę.
► Dantų šepetėlis – dar viena ypač pavojinga vieta. Juk dažniausiai, išvalę dantis, jį drėgną, tačiau pernelyg neplautą paliekame iki kito karto. O kur, jūsų manymu, dingsta išvalytos burnos bakterijos? Niekur. Jos tarpsta šepetėlio šereliuose misdamos čia valant patekusiais maisto likučiais ir besimėgaudamos vonios kambario šiluma bei drėgme. Beje, tualete nuleidžiant vandenį mikrobai gali pasklisti ore kelių metrų spinduliu. Atminkite tai ieškodami vietos, kur laikyti savo dantų šepetėlį.
Išeitis: higienos specialistai pataria keisti dantų šepetėlį kas tris mėnesius, o kartą per savaitę sterilizuoti jį indaplovėje. Net su artimiausiais žmonėmis negalima dalytis dantų šepetėliu. Laikykite jį indelyje šereliais aukštyn, kad po naudojimo jis galėtų džiūti.
► Maisto pjaustymo lentelė – bjauru, bet ji, kaip teigiama, 200 kartų nešvaresnė nei tualeto dangtis. Bakterijos ypač mėgsta įsitaisyti mikroskopinėse įpjovose, kurios neišvengiamai atsiranda ir ant medinių, ir ant plastikinių lentelių.
Išeitis: turėti keletą pjaustymo lentelių skirtingiems produktams: mėsai, daržovėms, duonai ir kruopščiai jas plauti karštu ar net verdančiu vandeniu.
► Virtuvės kempinėlės – tikra bakterinė bomba. Čia jų tarpsta tūkstančius kartų daugiau nei dažnai valomame tualete. Kempinėlėje visada yra maisto, visada šilta ir drėgna – tai mikroorganizmų rojus. Be to, jie ne tik susirenka čia, bet ir yra lengvai pernešami. Nuo nešvarių indų ant virtuvės stalo, nuo virtuvės stalo, ant švarių indų.
Išeitis: dažnai jas keisti, dezinfekuoti, o plaunant indus ar šluostant stalą naudoti probiotinius valiklius – gerosios bakterijos, kurių yra šiuose valikliuose, išstumia blogąsias ir sukuria apsauginę mikroplėvelę.
► Šiukšlių dėžės dangtis – dažniausias namų bakterijų „čempionas“. Be to, čia aptinkamos vienos pikčiausių bakterijų.
Išeitis: naudoti šiukšlių dėžes su mechanizmu, leidžiančiu atidaryti jas koja. Dažnai valyti. Probiotinės valymo priemonės, sukuriančios apsauginę plėvelę, šiuo atveju yra vienas geriausių pasirinkimų.
Labiausiai mikrobais užkrėsti bendrojo naudojimo objektai
♦ Pačiais nešvariausiais bendro naudojimo daiktais pripažintos degalų pildymo pistoletų rankenos.
♦ Eskalatorių ranktūriai ir bankomatai. Jie liečiami daugelio žmonių ir beveik niekada nevalomi.
♦ Prekybos centrų prekių vežimėliai. Kasdien juos naudoja daugybė žmonių, todėl ant rankenų aptinkama seilių, fekalijų dalelių, maisto produktų pėdsakų ir kitų medžiagų, palankių bakterijoms daugintis.
♦ Rankinės ir piniginės. Dažnai viešose vietose moterys rankines pasideda ant įvairių paviršių, kur apstu bakterijų.
♦ Prieskonių indeliai restoranuose ir kavinėse. Juos liečia dauguma, tačiau jie beveik niekada nedezinfekuojami.
♦ Automobilio prietaisų skydelis dėl specifinio temperatūros ir vėdinimo režimo yra viena nešvariausių vietų automobilyje. Labai daug mikrobų esti ir ant pavarų perjungimo svirties.