„Uoslė skirta dviem pagrindinėms funkcijoms, t.y. tam, kad atpažintume pavojų ir tam, kad jaustume kvapą ir skonį valgant. Užmaskavus netinkamus kvapus, visų pirma mes patenkame į pavojų neatpažinti kvapų, kurie yra pavojingi“, – pabrėžia Kauno klinikų ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos gydytoja dr. Alina Kuzminienė.
Kitas aspektas, pasak jos, yra tai, kad kvapiosios medžiagos ir jų priedai gali paveikti mūsų organizmą ir sveikatą neigiamai.
Pasak medikės, pavyzdžiui, oro gaiviklis kartais veikia taip, kad jo kvapiosios medžiagos nustelbia kitus kvapus ir jie taip užmaskuojami, tačiau taip būna ne visada.
„Dažniausiai sudėtyje yra tokių medžiagų ir papildomų cheminių priedų, kurie gali blokuoti uoslės receptorius, slopinti nervinį impulsą, t.y. slopinti ir neleisti smegenims suprasti, kad aplinkoje yra nepageidaujamų kvapų, o kartais iš tiesų būna tokių cheminių medžiagų, kurios sugeria blogus kvapus ir nenatūraliais kvapais užmaskuoja arba pakeičia blogą kvapą“, – pasakoja Kauno klinikų ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos gydytoja.