Pastebėta, kad bene populiariausiu laimę simbolizuojančiu įvairių šalių maistu laikomos vynuogės, žalumynai, kiauliena, ankštinės daržovės ir pyragai...
Vynuogės
Ispanijoje sutinkant Naujuosius valgoma dvylika vynuogių, po vieną su kiekvienu laikrodžio dūžiu. Ši idėja vėliau persikėlė ir į Portugaliją, Venesuelą, Kubą, Meksiką, Ekvadorą, Peru. Kiekviena vynuogė išreiškia skirtingą mėnesį ir visas vynuoges reikia suvalgyti iki 12-tojo dūžio.
Žuvis
Žuvis itin puikus šventinis pasirinkimas, žinomas jau nuo pačių viduramžių. Danai valgo virtą menkę, o štai Italijoje baccalà ar džiovinta sūdyta menke džiaugiamasi nuo Kalėdų iki pat Naujųjų metų. Silkė vidurnaktį skanaujama Vokietijoje ir Lenkijoje, o vokiečiai dar mėgsta karpius ir netgi nešiojasi jų žvynų piniginėje dėl sėkmės. Švedai taip pat valgo įvairių žuvies patiekalų, jūros gėrybių salotų. Japonijoje silkės ikrai skanaujami dėl vaisingumo, krevetės – dėl ilgo gyvenimo, o sardinės dėl gero derliaus (anksčiau jomis tręšdavo ryžių laukus).
Fotolia nuotr./Užkandžiai |
Virti žalumynai
Virti žalumynai, kaip antai įvairių rūšių kopūstai, daugumoje šalių valgomi todėl, kad jų virti lapai, kaip sako, primena sulankstytus pinigus ir simbolizuoja ekonominę sėkmę. Danai juos valgo su cukrumi ir cinamonu; vokiečiai – raugintus. Tikima, kad kuo daugiau jų suvalgysi, tuo kiti metai bus sėkmingesni.
Fotolia nuotr./Briuselio kopūstai |
Ankštinės daržovės
Ankštinės daržovės, tokios kaip pupelės, žirniai ir lęšiai yra pinigų simbolis, be to, jų forma primena monetas. Italijoje skanaujama tradicinė cotechino con lenticchie - tai dešra ar dešrelės su žaliais lęšiais. Vokiečiai valgo ankštines daržoves su kiauliena, paprastai lęšių arba skaldytų žirnių sriubą su dešra. Brazilijoje pirmasis patiekalas Naujaisiais metais dažniausiai būna lęšių arba lęšių ir ryžių sriuba.
Fotolia nuotr./Lęšiai |
Kiauliena
Paprotys valgyti kiaulieną, kuri nuo seno simbolizuoja sotų ir pasiturimą gyvenimą vis dar egzistuoja įvairiose šalyse. Kepta kiauliena įprastai patiekiama Kuboje, Ispanijoje, Portugalijoje, Vengrijoje, Austrijoje. Austrai vaišių stalą dar papuošia maža marcipanine kiaulyte. Skirtingais kiaulienos patiekalais džiaugiasi ir švedai, pavyzdžiui, kiaulės koja, vokiečiai – kepta kiauliena arba kiaulienos dešrelėmis. Gerovę ir klestėjimą dėl savo riebumo kiauliena simbolizuoja ir Amerikoje bei Italijoje.
Fotolia nuotr./Dešrelės |
Pyragai
Pyragai ir kiti kepiniai patiekiami nuo Kalėdų iki Naujųjų metų visame pasaulyje dažniausiai būna dieviško skonio, kepami apvalios formos. Italija turi chiacchiere - itališkus žagarėlius, pagardintus medumi, apibarstytus cukraus pudra. Lenkijoje, Nyderlanduose, Vengrijoje valgo spurgas, Olandijoje skanaujamos spurgytės-pyragaičiai ollie bollen, įdaryti obuoliais ir razinomis.
Daugumoje kultūrų įprasta kepinyje paslėpti kokį mažmožį, raštelį su palinkėjimu arba monetą, kad skanėsto valgytojas būtų laimingas kitais metais.
Meksikoje valgomas rosca de reyes žiedo formos pyragas, papuošiamas cukruotais vaisiais ir kepamas su vienu ar keliais siurprizais viduje, Švedijoje ir Norvegijoje gaji panaši tradicija, kai visas migdolo riešutas slepiamas ryžių pudinge ir tam, kuriam jis atitenka, esą galės džiaugtis sėkme visais kitais metais.
Fotolia nuotr./Pyragas |
Ko nevalgyti nepatartina?
- Ant naujamečio stalo patariama vengti kai kurių patiekalų, pavyzdžiui omarų, kurie juda atgal, todėl esą gali sukelti nesėkmių bangą.
- Vištienos, kadangi jos esą kapsto koja atgal, todėl galima sugrįžti į nemalonią praeitį. Kita teorija siūlo nevalgyti jokių skraidančių paukščių, kad laimė neišskristų...
- Kai kuriuose Vokietijos regionuose egzistuoja prietaras, pagal kurį per Naujus negalima palikti tuščios lėkštės. Šiek tiek lėkštėje palikto maisto simbolizuoja kitais metais būsiant pilnus podėlius.
P. S. Beje, valgydamos nebūkite godžios, kad kitais metais netektų kovoti su nereikalingais kilogramais. Juk sakoma, kaip praleisi paskutinę metų dieną, tokie bus ir metai…