Savaitėje – vos vienas apsipirkimas
Anot L. Mazalienės, vienas iš paprasčiausių būdų išvengti maisto švaistymo yra pirkti mažiau ir tik tiek, kiek reikia šeimos poreikiams. Trijų vaikų mama pasakoja, kad pagrindinis jų šeimos įprotis, padedantis gyventi tvariau, yra atsakingas požiūris į maistą ir kassavaitinis pirkinių planavimas. Planuodama maistą jų šeima ne tik sutaupo laiko, bet ir neišmeta maisto, nes maisto likučių beveik niekada nelieka ir praktiškai viskas būna suvartojama.
„Stengiamės atsakingai galvoti apie maistą ir planuoti savo apsipirkimus. Namuose turiu pasidariusi sąrašą su pagrindiniais produktais, kurie privalo kiekvieną savaitę atsidurti mūsų virtuvėje bei šaldytuve. Šis sąrašas labai palengvina rutiną ir yra puikus pagalbininkas tiek taupant laiką, tiek norint išvengti, kad kažko pritrūksime ar nesuvalgysime. Produktų atsargas visada pildome savaitės pradžioje, o antroje jos pusėje dažniausiai leidžiame sau pasilepinti ar įgyvendiname savo mažųjų norus“, – sako L. Mazalienė.
Meniu planuoja iš anksto
L. Mazalienė stengiasi planuoti, ką valgys ir gamins. Nors persikėlus į naujus namus šis įprotis šiek tiek susilpnėjo, šeima tikisi, kad viskas vėl grįš į senas vėžes, nes meniu planavimas palengvina ir kasdienybę, ir sutaupo begalę laiko. Pasak žurnalistės, augant vaikams didėja ir jų apetitas, todėl maisto natūraliai reikia daugiau.
„Savaitės meniu vienu metu labai intensyviai planavome – viską surašydavome ant didelės lentos, todėl buvo aišku, kas mūsų laukia. Persikėlus į naujus namus, nebeliko vietos didelei pakabinamai lentai, tad šis įprotis natūraliai susilpnėjo, o gaila, nes be jo mums tikrai sunkiau! Dabar su vyru kas antrą dieną kiekvienas sukame galvas, ką galime pagaminti iš jau turimų namuose produktų. Gaminame visiems bendrai, bet stengiamės labiau atliepti mažųjų poreikius. Jei mums norisi stipresnių skonių – pasigaminame įvairių užtepėlių ar padažų. O jei vaikai nevalgo – neverčiame ir palaukiame, kol praalks. Tas momentas tikrai ateina“, – juokauja trijų vaikų mama.
Maisto švaistymo padeda išvengti paprastas triukas
L. Mazalienė atskleidė, kad paprasčiausias triukas, kuris jų namuose padeda išvengti maisto švaistymo yra daržovių ir įvairių maisto likučių užšaldymas. Anot jos, tai padeda ne tik išsaugoti maistą ir jo neišmesti, bet yra ir puikus sprendimas, kai trūkstant laiko, norisi kažko greito ir skanaus.
„Mūsų vaikai labai mėgsta bananus, bet dažnai jų nesuvalgo iki galo. Tačiau neišmetame šių likučių, viskas keliauja į šaldymo kamerą ir vėliau virsta gaiviais glotnučiais. Tą patį darome ir su uogomis, žirneliais bei kai kuriomis daržovėmis. Mūsų namuose visada būna šaldytų daržovių. Iš jų galima prisigalvoti įvairiausių patiekalų! Be to, turime bazę produktų, kurie nekinta, ir dažnai stengiamės suktis su jais. Esame labai aiškiai išsigryninę savo poreikius, kurie atsispindi pagrindiniuose pirkiniuose. Pavyzdžiui, mūsų šeimoje populiariausias produktas yra kiaušiniai. Be jų tiesiog neįsivaizduojame savo kasdienybės. Pusryčiams kiaušinius smulkiname ir tepame ant duonos, o per pietus jau galima kepti kiaušinių ir bulvių pudingą. Mažas produktų racionas padeda išvengti situacijos, kai nėra kur dėti nepanaudotų patiekalui likučių“, – patarimais dalijasi L. Mazalienė.
Su maisto švaistymo problema supažindina vaikus
Pasak žurnalistės, maisto švaistymo tema jų šeimoje yra aktualus klausimas, su kuriuo jau nuo mažų dienų tėvai stengiasi supažindinti tris savo mažamečius vaikus. Laura su vyru nuolat kalbasi su vaikais apie maistą ir nors neapkrauna jų sudėtinga informacija, tačiau tokių pokalbių metu po truputį ugdo vaikų požiūrį į maistą ir tvaresnius įpročius.
„Nors mūsų vaikai dar maži, visada kalbame su jais, kad negalima švaistyti maisto – išmesti, atkąsti ir jo palikti, jei tiesiog nepatinka skonis. Mūsų mergaitės dažnai nenori dalintis maistu, jei kuri nors paragauja jo pirmoji, todėl mes su vyru stengiamės joms paaiškinti, kad skonis nuo to nepasikeičia ir maistas vis tiek yra geras. Taip pat – pasakojame vaikams, kad yra tokių šalių, kur jų amžiaus vaikai neturi tiek skanumynų, kiek šeimoje jų turime mes, tad maistą svarbu vertinti“, – pasakoja L. Mazalienė.