Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Liepos 7–8 d. bonsų mylėtojus suvienys pirmoji tarptautinė paroda Prezidentūroje

Jau liepos 7-ąją Prezidentūros kolonų salėje (Daukanto g.3) prasidės pirmoji tarptautinė bonsų paroda. Kaip tik ten su savo formuotais medeliais susirinks meistrai iš Italijos, Čekijos, Lenkijos ir Lietuvos.
Paroda „Nepavaldūs laikui“
Paroda „Nepavaldūs laikui“ / K.Ptakausko nuotr.

Oficialus parodos atidarymas numatytas 11 val. Tuo pačiu metu bus apdovanoti ir gražiausi parodos medžiai.

Anot parodos organizatoriaus Kęstučio Ptakausko, bonsų menas apjungia gamtos pažinimą bei estetikos ir grožio pajautimą.

„Pats bonsų medelio formavimo procesas yra tarsi miniatiūrinės skulptūros kūrimas, reikalaujantis specifinių žinių, laiko ir proporcijų bei kompozicijos pajautimo. Šis menas dėkingas ir tuo, kad juo gali užsiimti bet kokio amžiaus ar išsilavinimo asmenys.

Bonsų menas – tai kartu ir meninis, ir kultūrinis švietimas, kuriuo siekiama įvairioms visuomenės grupėms sudaryti sąlygas įgyti naujų įgūdžių ir praturtinančių patirčių“, – sakė tarptautinę bonsų augintojų bendruomenę Vilniuje subursiantis parodos organizatorius.

Asmeninio arch.nuotr./Kęstutis Ptakauskas
Asmeninio arch.nuotr./Kęstutis Ptakauskas

Paklaustas, kiek laiko prireiktų norint įsisavinti ir perprasti šį unikalų meną, K.Ptakauskas kaip vidurkį minėjo dešimt metų. Medelių formavimo procesas, anot jo, lėtas, bet be galo įtraukiantis ir įdomus užsiėmimas.

Dvi dienas šurmuliuosiančios nemokamos parodos metu lankytojai turės galimybę susipažinti su parodos meistrų iš tarptautinių vandenų ir K.Ptakausko mokinių formuotais bonsais.

Taip pat lankytojai galės išmėginti arbatos gėrimo ceremoniją, japonišką kaligrafiją, susipažins su Niwaki (sodo bonsų) ekspozicija.

Bonsus į Lietuvą atvedęs K.Ptakauskas džiaugėsi, kad ši meno šaka įgauna vis didesnį pagreitį ir Lietuvoje.

Visus, kuriuos bent kiek domina mažojo pasaulio stebuklai, bonsų medeliai, K.Ptakauskas liepos 7–8 dienomis ragina užsukti į Prezidentūrą.

Organizatorių arch.nuotr./Italų bonsai meistrų Salvatore Liporace
Organizatorių arch.nuotr./Italų bonsai meistrų Salvatore Liporace

Vienas iš parodos svečių yra Salvatore Liporace, gimęs Belvedere Marittimo (CS), Italijoje. Jis pirmasis europietis, įkūręs bonsai mokyklas užsienyje ir turintis mokinių visame pasaulyje. Profesionalus bonsų menininkas 1983 m. Milane įkūrė Botanikos studiją – pirmąją erdvę Europoje, visiškai skirtą bonsai formavimui ir mokymui.

Dėl daugybės mokymosi kelionių į Japoniją su meistru Masahiko Kimura, jo mokykla tapo atskaitos tašku profesionaliems bonsistams iš viso pasaulio.

Organizatorių arch.nuotr./Wlodzimierz Pietraszko
Organizatorių arch.nuotr./Wlodzimierz Pietraszko

Dar vienas parodos svečias – Wlodzimierz Pietraszko – atvyks iš Lenkijos. 1957 m. gimęs tarptautinio lygio bonsų instruktorius, dėstytojas W.Pietraszko šiuo metu gyvena Vroclavo sostinės Žemutinės Silezijos provincijoje.

1983 m. jis baigė studijas Vroclavo Aplinkos ir gyvosios gamtos mokslų universitete, įgijęs magistro ir žemės ūkio inžinieriaus laipsnį. 1983–1990 m. dirbo Provincijos žemės ūkio departamente. 1986 m. jis įkūrė savo įmonę dekoratyviniams augalams ir bonsai gaminti ir dirba iki šiol.

Oganizatorių arch. nuotr./Svečias iš Čekijos Miroslavas Horský
Oganizatorių arch. nuotr./Svečias iš Čekijos Miroslavas Horský

Bonsų parodoje taip pat dalyvaus ir Miroslavas Horský, svečias iš Čekijos. Jis yra profesionalus sodininkas, vystos nuosavą sodininkystės verslą, o pats yra baigęs profesionalią sodininkystės mokyklą Prahoje.

2017 metais jis perėmė bonsų kolekciją ir japonišką sodą sostinės Prahos botanikos sode Prahoje. Tuo pat metu rūpinasi bonsų kolekcija Ostravos zoologijos sode ir botanikos parke.

Pirmąsias pušis jis iškasė būdamas 12 metų ir jas augina iki šiol. Jis yra Čekijos Bonsai Assotiation ir Shohin and Mame klubo narys. Bonsų pasaulio asmenybės, dariusios jam įtaką, yra p. Václav Novák ir p. Kim Sae Won iš Pietų Korėjos.

Dalyvavimas tarptautiniuose renginiuose jį, be Europos, nuvedė į Japoniją, Kiniją, Pietų Korėją, Tailandą, Vietnamą, Filipinus, Borneo. Privačioje jo kolekcijoje yra apie 400 medžių, daugiausia kifu, shohin ir mame dydžio, įvairiais vystymosi etapais.

Organizatorių archyvo nuotr./ Svečias iš Čekijos Jiri Prochazka
Organizatorių archyvo nuotr./ Svečias iš Čekijos Jiri Prochazka

Dar vienas parodos dalyvis iš Čekijos yra Jiri Prochazka. Bonsų menu užsiima 35 metus, tai jo pomėgis. Savo bonsus jis reguliariai eksponuoja nacionalinėse parodose, EBA kongrese ir Thorpy parodose.

Organizatorių arch.nuotr./Renginio programa
Organizatorių arch.nuotr./Renginio programa

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius