Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 12

Lietuvis su draugu Norvegijos kalnuose išgelbėjo šunį: prisiminsim šį įvykį visą gyvenimą

Žygimantas Požėla Norvegijoje kartu su šeima gyvena jau apie 14 metų, turi savo verslą ir jaučiasi tvirtai įsikūręs svečioje šalyje. Tačiau nė pats nebūtų pagalvojęs, kad apie jį kalbės visa šalis – kartu su draugu norvegu jis išgelbėjo šunį, kuris sniego griūties buvo įkalintas aukštai kalnuose.
Žygimantas Požėla kartu su draugu norvegu išgelbėjo kalnuose įstrigusį šunį
Žygimantas Požėla kartu su draugu norvegu išgelbėjo kalnuose įstrigusį šunį / Asmeninio archyvo nuotr.

Žygimantas pasakoja, kad dėl sniego nuošliaužos gelbėtojai ir policija atsisakė gelbėti nuo šeimininkų pasimetusį šunelį, kuris įstrigo kalnuose.

„Buvo maždaug pusė 11 vakaro, kai sulaukiau draugo norvego skambučio. Jis pasakė, kad feisbuko grupėje radęs pranešimą, kad šuo pasimetęs kalnuose, tačiau policija ir gelbėtojai gelbėjimo operacija atšaukė, nors žmonės rinko pinigus sraigtasparniui ir buvo surinkę jau daugiau kaip 36 tūkst. eurų. Mes abudu gerai pažįstame kalnus, visas apylinkes, todėl pasiėmėme reikiamą įrangą ir iškeliavome ieškoti šuns“, – prisimena pašnekovas.

Kalnuose buvo išties labai šalta, kaip sako Žygimantas, temperatūra siekė -15-20 laipsnių šaltį. Draugai šuniuką aptiko tik apie 2 valandą nakties – jis slėpėsi ant skardžio ir buvo labai sušalęs. Žygimantas sako, kad jiems teko leisti žemyn su virvėmis, kad jį pasiektų ir galėtų ištraukti. Gelbėjimo operacija užtruko apie kelias valandas, tačiau šuo buvo išgelbėtas ir iškart pamaitintas – jis vienas kalnuose praleido apie 11 valandų. Jeigu ne Žygimantas ir jo draugas, šuo būtų mirtinai sušalęs.

Šuo susitiko su savo šeimininkais

Tai, kad šuo buvo išgelbėtas, be galo pradžiugino ir jo šeimininkus, tačiau jie su vietine žiniasklaidai bendrauti nepanoro. Šuns savininkams buvo pasakyta, kad gelbėjimo operacija pernelyg pavojinga, todėl jie negalėjo žinoti, kas laukia šuns, ar jis bus išgelbėtas kitą dieną.

Žygimantas sako, kad žmonėms, kurie rinko pinigus sraigtasparniui ir gelbėjimo operacijai, buvo grąžinti visi pinigai, tačiau jie nusprendė atnaujinti pinigų rinkimą būtent Žygimantui ir jo draugui, kurie išgelbėjo šunį. „Tai yra tikrai neįtikėtina, mes esame labai nustebinti žmonių gerumo ir tai, kad jiems šitaip rūpi gyvūnai“, – kalbėjo Ž.Požėla.

Paklaustas, ar jam nebuvo baisu kopti į kalnus naktį, kai oro sąlygos tokios pavojingos, vyras atsako, kad kalnus gerai pažįsta, slidinėja, todėl žinojo, ko tikėtis.

„Eidami ieškoti šuns mes stengėmės apeiti sniego nuošliaužą, be to, gerai pažįstame žemėlapius, orientuojamės kalnuose. Baisiau gal buvo nulipti į apačią su išgelbėtu augintiniu, kadangi nežinai, ar vėl bus sniego nuošliauža, ar nepaslysime, tad ėjome prisirišę vienas prie kito“, – kalbėjo Ž.Požėla.

Nors šiuo metu jis augintinių neturi, anksčiau laikė šunį ir sako, kad supranta, koks brangus jis gali būti šeimininkams, todėl nedvejojo imtis gelbėti paklydėlio.

Lietuvis buvo nustebintas ir sujaudintas tokio žiniasklaidos – tiek spaudos, tiek televizijos, tiek aplinkinių žmonių dėmesio. „Žvaigžde buvau gal tris dienas. Nesuskaičiuoju, kiek gavau žinučių, skambučių, laiškų“, – juokėsi pašnekovas, kurį maloniai nuteikė nepažįstamųjų ir bendruomenės padėkos.

„Tikrai nepamiršime šio įvykio visą gyvenimą. Džiaugiamės, kad viskas pavyko sėkmingai ir kad žmonės neliko abejingi“, – sakė Žygimantas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas