Šįkart BTV laidos „Šeštadienio rytas“ virtuvės šefas Liutauras kviečia drauge pasigaminti netradicinio rizoto.
Burokėlių rizotas su gorgoncola
Produktai:
• 300 g ryžių (Carnaroli, Vialone Nano arba Arborio),
• apie 1,5 l sultinio (pagal skonį),
• 150 ml burokėlių sulčių (šviežiai spaustų),
• svogūnas (mažas),
• 2–3 česnako skiltelės,
• 1–2 saliero stiebeliai,
• 100 g gorgoncolos,
• 70 g smulkintų graikinių riešutų,
• 40 ml alyvuogių aliejaus,
• 40 ml sviesto,
• 80 g tarkuoto kietojo sūrio,
• 100 ml baltojo sauso vyno.
Kaip gaminti:
1. Česnaką, salierą ir svogūną susmulkinkite ir pakepkite ant aliejaus, kol prieskoninės daržovės taps skaidrios.
2. Tuomet sukrėskite ryžius ir 1–2 min. kepinkite juos. Supilkite vyną. Viską maišydami, beveik išgarinkite vyną ir po samtelį pradėkite pilti karštą sultinį.
3. Kai vienas sultinio samtelis beveik nugaruos, pilkite kitą samtelį. Užtruksite apie 16–18 minučių.
4. Kai ryžiai bus beveik išvirę, o skysčio vėl stigs, pilkite burokėlių sultis. Maišykite, šiek tiek nugarinkite, išjunkite ugnį, dėkite sviestą ir tarkuotą sūrį. 1–2 min. energingai maišykite medine mentele, kad masė emulsifikuotųsi.
5. Rizotas turi būti vidutiniškai skystas. Jei masė per sausa, įpilkite dar šiek tiek sultinio, sumaišykite, palaukite 3–4 min. ir patiekite su gorgoncola bei graikiniais riešutais.
Jūsų dėmesiui, vaizdo filmukas, kaip gaminamas rizotas: