Kepta višta su medumi gardintomis daržovėmis
Reikės:
2–2,5 kg vištos, 50 g sviesto, čiobrelio šakelės, citrinos.
Vištos marinatui reikės:
3 l vandens, 180 g druskos, čiobrelio šakelės, 3–5 sutraiškytų česnako skiltelių.
Kaip gaminti:
1. Užvirkite vandenį, sudėkite marinato ingredientus ir maišykite, kol druska ištirps. Marinatą atvėsinkite.
2. Vištą 12-ai valandų į marinatą.
3. Išsimarinavusią vištą išimkite iš marinato, nusausinkite, ištepkite sviestu. Tada dėkite perpjautą citriną ir čiobrelį.
4. Pašaukite vištą į 90–100 °C įkaitintą orkaitę 2–2,5 valandoms.
5. Vištai iškepus, išimkite ją iš orkaitės ir uždenkite.
Metas kepti daržoves!
Reikės:
2 morkų, 3 bulvių, 2 saldžiųjų bulvių, 3 česnako galvučių, 2 burokėlių, 3 raudonųjų svogūnų.
Daržovių užpilui reikės:
80 g medaus, 80 ml alyvuogių aliejaus, 1 arbat. š. druskos, 1 arbat. š. maltų juodųjų pipirų, 1 arbat. š. džiovintų mairūnų arba raudonėlių, 2–3 skiltelių traiškyto česnako, 0,5 arbat. š. raudonos aitriosios paprikos.
Kaip gaminti:
1. Medų kaitinkite, kol suskystės. Paskui sumaišykite jį su likusiais ingredientais.
2. Daržoves nulupkite ir supjaustykite: morkas ir burokėlius smulkesniais gabaliukais, saldžiąsias bulves ir bulves – stambiau, svogūną – į keturias dalis, o česnaką padalykite į skilteles, bet nelupkite.
3. Daržoves sumaišykite su medaus užpilu ir dėkite į kepimo formą.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C, dėkite daržoves ir kepkite, kol iškeps burokėliai ir morkos, mat šios daržovės kepa ilgiausiai.
5. Kai daržovės iškeps, ištraukite jas.
6. Orkaitę įkaitinkite iki 220–230 °C. Vištą pabarstykite juodaisiais pipirais ir žiupsneliu druskos, dėkite į orkaitę ir kepkite, kol gražiai apskrus. Tai truks apie 15–20 minučių.
7. Vištą ištraukite ir apie 5–10 min. tegul vėsta. To reikia, kad višta taptų sultingesnė. Daržoves maždaug 5 min. dar pašaukite į įkaitintą orkaitę ir tiekite.