Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos dienos.
Išbandyti
2015 12 12

Lounge tipo restoranas: kam reikėtų nusiteikti?

Į restoraną einama valgyti, į barą – išgerti, o ką veikti lounge tipo vietose? Šis ir panašūs klausimai iškyla dažnam, nes nors ir pradėta puoselėti prieš dešimtmetį, tikroji lounge kultūra šiandien dar tik skinasi kelią mūsų šalyje.
Maistas.
Maistas. / „Vanille Lounge“ nuotr.

Kuo lounge skiriasi nuo restorano ar baro, kaip rengtis ir kam nusiteikti, pasirinkus vakarienę taip vadinamoje atpalaiduojančioje aplinkoje, sutiko atskleisti vienas iš pasaulinę šlovę pelniusio virtuvės šefo Gordono Ramsay komandos narių Dmitrijs Fedosevics, šiuo metu gyvenantis Lietuvoje ir dirbantis „Vanille Lounge“ restorane.

Stimuliuojanti atmosfera

Dažnai tenka girdėti, kad į barą žmonės eina išgerti, restoraną – pavalgyti, o klubą – bendrauti. Lounge atsirado tam, kad apjungtų visus tris reiškinius į vieną. Jų tėvynė Niujorkas, bet gana greitai neįpareigojančios aplinkos restoranai išplito visuose megapoliuose.

„Vanille Lounge“ nuotr./Valgiai.
„Vanille Lounge“ nuotr./Valgiai.

Nuo pat atsiradimo iki šių dienų lounge būdinga lengva neįpareigojanti muzika, kurią paprastai gyvai atlieka didžėjus,  itin platus užkandžių meniu, išrankesniam skoniui pritaikytas kokteilių bei retesnių tauriųjų gėrimų asortimentas. Erdvė švari, neperkrauta detalėmis, šiek tiek prabangi. Bet, anot virtuvės šefo, tai toli gražu ne viskas.

„Svarbiausia čia kuriama atmosfera. Dažnai tai stilingų, atsipalaidavusių ar tiesiog veržlių žmonių susibūrimo vieta. Lounge tipo restorane laiką leidžiantys svečiai turėtų būti pasiruošę ir kiek artimesniam kontaktui su aplinka nei įprasta kituose restoranuose. Stimuliuojantis bendravimas, kvietimas sujungti du staliukus į vieną – tai tikrų lounge kasdienybė. Pamažu ši kultūra įsivyrauja ir Lietuvoje“, – pasakoja Dmitrijs.

Taip pat skaitykite: Sriuba, pagardinta kokosų pienu: 6 receptai

Vienoks dieną, kitoks naktį

Tikras lounge tipo restoranas turi bent tris veidus. Dienos metu čia buriasi pietaujantys, vakare jaukiai įsitaiso porelės ir linksmai nusiteikusių draugų kompanijos, o vakarienei pasibaigus, aplinka lengvai transformuojama į linksmybių ir šokių aikštelę. Sakoma, kad iš baro dydžio (ir pločio) net galima skirstyti lounge barus dešimtbalėje sistemoje. Norintys privatesnės aplinkos ją visada ras – šiuo tikslu lounge paprastai įrengiamos specialios salelės ar dekoratyvinės pertvaros.

Dalinimosi maistu tradicija

Nors lounge neverta tikėtis tokio didelio karštųjų patiekalų pasirinkimo kaip restorane, bet užkandžių meniu tikrai gali pranokti vaizduotę. Ispaniškos marinuotos alyvuogės, gurmaniški sūriai, itališka vytinta mėsa, chorizo dešros, kalmarų ir artišokų užkandžiai, chorizo spragėsiai, įvairios vietoje gaminamos užtepėlės ir paštetai – tai tik keletas užkandžių, kuriuos gali pasiūlyti kiekvienas save gerbiantis lounge tipo restoranas.

„Vanille Lounge“ nuotr./Valgiai.
„Vanille Lounge“ nuotr./Valgiai.

„Itin didelis dėmesys užkandžių meniu skiriamas neatsitiktinai, tokiu būdu puoselėjama dalinimosi maistu kultūra. Dalintis, ragauti, patirti – tai savotiškas lounge tipo restoranų moto, todėl įsisukti į draugo lėkštę čia net nėra nuodėmė, priešingai – tai suartina ar net tampa naujo pokalbio tema“, – linksma gaida pokalbį baigia ilgus metus pas talentingiausius virtuvės šefus Londone patirties sėmęsis Dmitrij Fedosevics.

Taip pat skaitykite: Nekeptas kalėdinis namelis iš šokolado plytelių – gardi stalo puošmena

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Kaip įveikti nuostatas dėl įtraukiojo ugdymo? Sėkmingas mokyklų kelias
Mokyklos vadovė pasidalino, kas lemia įtraukties sėkmę: dalykas labai paprastas
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas