Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 15

Mano kiemas. Seną sodybą atgaivinusi Elena joje augina 100 krūmų bijūnų

Daugirdiškių kaime gyvenanti Elena Nikonova su vyru seną sodybą įsigijo prieš septynerius metus, nuo tada po truputį ėmėsi gražinti ir puoselėti jos aplinką. „Atsivežiau savo turėtus rožių krūmus, bet ilgainiui pasodinau ir daugybę kitų gėlių. Čia auga ir šimtas bijūnų krūmų“, – sakė Elena.
Elenos Nikonovos sodyba
Elenos Nikonovos sodyba / Asmeninio archyvo nuotr.

Gėlynus įkūrė pati

E.Nikonova sakė, kad, kai nusipirko sodybą, ten nieko nebuvo. „Čia stovintis namas buvo nebaigtas renovuoti, dabar užsiimame jo renovacija iš išorės.

Buvo senas sodas, tad tuos senuosius medžius išpjovėme ir pasodinome naujų. Mūsų sodas iš tiesų nėra didelis, nes vaikai nelabai mėgsta jo gėrybes, tad daugiau auginame gėlių, – šypsodamasi pasakojo pašnekovė.

Visus gėlynus įkūriau pati, daug ką atsivežiau iš senųjų namų: visas turėtas rožes, daug spygliuočių. Gėlynų pas mus čia labai daug ir kasdien jų vis daugėja. Nuvažiuoji į turgų ar parduotuvę, pamatai ką nors nauja ir nusiperki. Kuo toliau, tuo daugiau ir norisi.“

20 rūšių rožių ir šimtas krūmų bijūnų

Be 20 rūšių rožių ir spygliuočių, Elenos sode auga įvairiausių ir dvimečių, ir vienmečių augalų: hortenzijos, lelijos, daug barzdotųjų ir Sibiro irisų, tulpės, narcizai, petunijos, jurginai, pelargonijos, veronikos, melsvės, jazminai, bruneros ir daug kitų:

„Sunku net viską prisiminti ir išvardyti, – sakė pašnekovė ir pridūrė, kad jos puoselėjamą sodą dar puošia šimtas ar net daugiau bijūnų krūmų: – Man jie labai patinka, gal pati gražiausia vasarinė gėlė.“

Asmeninio archyvo nuotr./Elenos Nikonovos auginami augalai
Asmeninio archyvo nuotr./Elenos Nikonovos auginami augalai

Moteris gėles augina savo malonumui. Paklausta, gal kartais jų ir parduoda, sakė, jog ne: „Vyras man visad sako, kad viską daliju, geriau parduočiau, – juokėsi pašnekovė, – bet man kažkaip nesinori. Geriau jau duoti žmogui, kuris mėgsta, užsiims, rūpinsis.“

Elena pasakojo, kad gėles itin mėgo jos mama, moteris svarstė, kad gal ta meilė joms iš mamos ir paveldėta: „Pas mus buvo daug gėlynų, mama labai mėgo gėles. Turbūt nuo mažų dienų ir man tai persidavė.“

Sodybos priežiūra atima daug laiko, bet džiugina

Sodybos teritorija – gana nemaža, siekia apie 1,5 ha. Dalis jos – apsodinta, taip pat yra iškastas tvenkinys, šeima pasistatė pirtelę ir neseniai išliejo pamatus dar vienam namukui. „Norime įkurti laisvalaikio zoną ir tą vietą nuomoti“, – planais pasidalijo E.Nikonova.

Pašnekovė pasakojo, kad prie namo įrengė ir baseiną, tik dar nespėjo užbaigti visų darbų: „Prūdas tai prūdas, bet norisi ir prieš namą turėti baseiniuką, tad išsikasėme.“

Nikonovų sodyboje, kaip teigė Elena, daug įvairiausių akmenukų, nes jie sodybos šeimininkei labai patinka.

Asmeninio archyvo nuotr./Elenos Nikonovos auginami augalai
Asmeninio archyvo nuotr./Elenos Nikonovos auginami augalai

Dirbti sode man labai patinka, atrodo, išeini ten ir nieko daugiau nereikia, atsipalaiduoji, ir malonu, ir gražu.

Paklausta, ar ne per sunku rūpintis tokia nemaža sodyba, Elena teigė, kad lengva nėra, tai atima ir daug laiko, bet pasidžiaugė, jog, kai prireikia, į pagalbą atskuba vyresnieji vaikai.

„Visa priežiūra užima tikrai labai daug laiko – kol apsiravi, patręši, rožes reikia ir nupurkšti – šiemet jas labai puola amarai, reikia ir pievelę nusišienauti. Kai reikia ką nors pakasti, atnešti kokį akmenį, pati negaliu – turiu bėdų dėl nugaros, man padeda vaikai.

O dirbti sode man labai patinka, atrodo, išeini ten ir nieko daugiau nereikia, atsipalaiduoji, ir malonu, ir gražu. Nesakau, kad nepavargstu, bet, kai viską darau savo malonumui, tai ir tas nuovargis yra malonus, ir laikas kitaip bėga.“

Asmeninio archyvo nuotr./Elenos Nikonovos auginami augalai
Asmeninio archyvo nuotr./Elenos Nikonovos auginami augalai

Konkursą „Мano kiemas“ remia japoniškų profesionalių įrankių ir sodo technikos gamintojas „Мakita“.

Visi konkurso dalyviai turi galimybę laimėti 500 eurų vertės Makita“ kelioninį akumuliatorinį kompresorinį maisto šaldytuvą, kuris šaldo iki -18 °C arba šildo iki +60 °C, nepriklausomai nuo išorės temperatūros! Šaldytuvas veikia iš trijų energijos šaltinių: nuo 18V akumuliatoriaus, AC arba DC srovės.

5 dalyviai bus apdovanoti prizais – „Makita“ termosais ir akiniais.

Apie konkurso sąlygas skaitykite ČIA.

Visus negalinčius atsispirti įvairioms apželdinimo idėjoms, besidomintiems dailaus kraštovaizdžio kūrimu ar tiesiog norintiems pasidalinti savo sukurtos, akį traukiančios aplinkos idėjomis, kviečiame dalyvauti konkurse „Мano kiemas“. Konkurso taisyklės: 1. Pildykite anketą prisegdami savo kiemo, sodybos nuotraukas ar vaizdo įrašus. 2. Aprašykite, per kiek laiko sukūrėte savo kiemo aplinką, kaip puoselėjate savo sodybą, sodą, gėlyną, bei kuriame mieste ar rajone tas sukurtas grožis yra. 3. Būtinai parašykite savo vardą, pavardę, telefono nr., kad galėtume su jumis susisiekti.
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas