Maistas iš tūtelių
Nors pirmieji skrydžiai į kosmosą trukdavo trumpai ir visavertė mityba nebuvo svarbiausia problema, pirmieji ekipažai turėjo išbandyti taip paruoštą maistą, kurio iki jų niekas niekada nevalgė. Maistas astronautams buvo gaminamas sublimacinio džiovinimo būdu, o jie buvo savotiški bandomieji triušiai, kurie turėjo kramtyti, gerti ir valgyti esant nesvarumo būsenai. Ir nesiraukydami bent pabandyti mėgautis kartais gana nepatrauklia koše, primenančia dantų pastą iš tūtelės, – ją reikėdavo išsiurbti pro šiaudelį. Pačios tūtelės irgi buvo gaminamos iš specialių medžiagų.
wikipedia.org nuotr./Taip atrodė pirmasis astronautų maistas. |
Laikui bėgant, kosminio maisto kokybė ir įvairovė gerokai pakito. Jis jau buvo ruošiamas dehidratacijos būdu, jo spalva, skonis, forma ir tekstūra labiau priminė šviežius, ką tik paruoštus patiekalus. Astronautų valgiaraštyje atsirado vynuogių, apelsinų, obuolių sulčių, skrebučių su cinamonu, vaisių kokteilių, šokolado kubelių, kalakutienos, trintos vištienos sriubos, krevečių, troškintos jautienos, ryžių, padažų.
wikipedia.org nuotr./Kosmose sumuštinį galima pasidėti tiesiog ore. |
Kosminė virtuvė – net su barščiais!
wikipedia.org nuotr./Kosminiai ledai |
Vėliau kosminio laivo „virtuvė“ vis mažiau ėmė skirtis nuo įprastos virtuvės: atsirado šaldytuvai, šaldikliai, padėklai maistui šildyti, stalai ir orkaitės. Vienintelis skirtumas – nesvarumo būsena. Norint pašildyti maistą, esantį specialiose pakuotėse, reikėdavo jį padėti ant padėklo su tam tikru šildikliu.
Kosminis valgiaraštis išsiplėtė net iki 74 įvairių produktų ir 20 rūšių gėrimų. Astronautai valgė tai, apie ką tik galėjo svajoti jų pirmtakai: bulvių košę, ledus, didkepsnius ir šparagus. Rusijos kosmonautų valgiaraštį papildė mėsos paštetas, duona, sūris, riešutai, džiovinti vaisiai, pyragaičiai ir, aišku, nacionaliniai barščiai!
Žirklės – dar ir stalo įrankis
O taip! Šalia peilio, šakutės ir šaukšto reikėjo dar ir žirklių. Jas ekipažo nariai visuomet nešiodavosi kišenėse – juk be jų neprakirpsi nė vieno maisto paketo! Kad stalo įrankiai „nenuplauktų“ nuo stalo, jie būdavo dedami ant padėklo su magnetu. Naujos technologijos buvo įdiegtos ir kosminėje maisto pramonėje. Pirmiausia produktai būdavo supakuojami į termostabilizuojantį minkštą maišelį, per kurį matydavai, kas jame, ir užuosdavai aromatą, kuris asocijuodavosi su namų jaukumu. Kad būtų išvengta trupinių, didžioji dalis produktų būdavo sudrėkinami skysčiu, mat, esant nesvarumo būsenai, jie gali pakenkti brangiai aparatūrai arba netikėtai pakliūti į astronautų kvėpavimo takus. Dar vėliau maistas kosmose mažai kuo skyrėsi nuo maisto namie: kava, šoninės gabalėliai, kukurūzų dribsinai, omletas, sumuštiniai su jautiena, šokoladinis pudingas, tunų salotos, riešutų sviestas, spagečiai ir dešrelės.
wikipedia.org nuotr./Taip atrodytų kosminis stalo įrankių komplektas. |
8 kosminio maisto paruošimo būdai
wikipedia.org nuotr./Jei kosmose pietums užsisakytumėte karštąjį patiekalą, jis būtų atrodęs štai taip. |
Šiandien naudojami 8 maisto astronautams pakavimo būdai:
♦ Iš pradžių produktai džiovinami, paskui rehidratuojami, t. y. kad būtų patogiau juos laikyti, iš maisto pašalinamas vanduo. Pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, iš kurių greitai paruošiama avižinė košė.
♦ Termostabilizuoti produktai: termiškai apdorotas maistas, skirtas laikyti kambario temperatūroje, pavyzdžiui, konservuoti vaisiai arba tunas.
♦ Šiek tiek rehidratuoti produktai: apdorojant dalis drėgmės juose lieka, kad nenukentėtų minkštas paviršius, tarkime, džiovinti persikai, kriaušės ir abrikosai.
♦ Natūralūs produktai: riešutai, sausainiai, javainių batonėliai – viskas, ką galima valgyti iš karto.
♦ Paveikti spindulių maisto produktai: jautienos kepsnį ir rūkytą kalakutieną suvynioja į foliją ir apšvitina jonizuojančiais spinduliais – taip juos galima laikyti kambario temperatūroje.
♦ Užšaldyti produktai: norint išvengti didelių ledo kristalų susidarymo ir išsaugoti maisto natūralumą, naudojamas staigus užšaldymas. Pyragas su plikytu kremu, apkepas su daržovėmis ir mėsa skrydžiui į kosmosą ruošiami būtent taip.
♦ Švieži produktai: niekaip neapdoroti, pavyzdžiui, bananai, obuoliai.
♦ Atšaldyti produktai: juos būtina laikyti šaltoje ar bent vėsioje vietoje, pavyzdžiui, grietinė ar grietinėlė.
Natūralias apelsinų sultis ar natūralų pieną sunku dehidratuoti: apelsinų sulčių kristalai, juos rehidratuojant, virsta vandenyje plaukiojančiais oranžiniais gabalėliais, o pienas, vėl įpylus vandens, virsta dribsniais, tad astronautams tiekiami pieno milteliai. 7-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje buvo sukurtas sintetinis apelsinų skonio gėrimas, vėliau atsirado kitų skonių.