Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 24

Medis interjere – galingas streso slopintojas ir kūrybiškumo variklis, tačiau juo nepatariama piktnaudžiauti

Šiuolaikinės psichologijos atstovai nurodo ne vieną priemonę, kuri turi galių mažinti stresą – nuolatinį šiandienos žmogaus palydovą. Tyrimais įrodyta, kad namų, biurų ar kitų patalpų interjere tai - medis. Bet žmogaus būsenai įtaką daro ne tiesiog medis, o natūralios medienos rievės, kurios, pasirodo, neturi pasikartojančio rašto, yra unikalios, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Mediena interjere
Mediena interjere / 123RF.com nuotr.

Žinoma aplinkos psichologė Sally Augustin leidinyje „Psychology Today“ teigia, kad ne vieni tyrimai patvirtina, jog matydami medžio rieves savo namuose ir biuruose pageriname psichinę savijautą, o „medienos naudojimas su matomomis rievėmis interjeruose gali būti gera, net labai gera idėja“. Anot jos, mediena, kuri atskleidžia rieves interjere, – galingas stresą mažinantis veiksnys, puiki priemonė gyvenimo sunkumams įveikti.

Mokslininkė konstatuoja, kad, jei akivaizdu, jog natūrali mediena su matomomis rievėmis mažina stresą, jos pasirinkimas interjere, kuris skirtas poilsiui ar atsipalaiduoti, turi būti tikslingas, pavyzdžiui, kambaryje, kuriame laiką leidžia šeima.

Matydami medžio rieves savo namuose ir biuruose pageriname psichinę savijautą.

Taip pat įrodyta, kad dėl mažėjančio streso gerėja protinis darbas, todėl medis interjere naudingas ir tose patalpose, kur ateinama susikaupti, smegenims tenka dideli krūviai.

Interjere su medžiu mūsų smegenys priima analitiškesnius ir kūrybiškesnius sprendimus, geba rasti net ypač sudėtingų uždavinių atsakymus. Poveikį žmogaus smegenys jaučia, kai mes žiūrime į natūralaus medžio baldus, sienas, grindis, langus ar kitas detales.

Tačiau mokslininkų tyrimai rodo, kad medžiu interjere negalima piktnaudžiauti. Pasirodo, geriausias medienos rievių efektas mūsų savijautai pasiekiamas tuomet, kai mediena interjere sudaro ne daugiau kaip 45 proc. visų paviršių. Kai tokių paviršių daugiau, medienos įtaka smegenų veiklai ima mažėti.

Pranešimo autorių nuotr./Lauko durys interjere
Pranešimo autorių nuotr./Lauko durys interjere

Kūrybos ir sąmoningumo namams – tik natūralios medžiagos

Lietuvos architektai ir statybininkai taip pat atsižvelgia į pasaulinius tyrimus ir mokslininkų rekomendacijas. Prieš penkerius metus netoli Trakų gamtos apsuptyje sukurti kūrybos ir sąmoningumo namai „inTegra House“ buvo statomi naudojant tik natūralias medžiagas.

„Mus net pavadinimas – kūrybos ir sąmoningumo namai – įpareigojo taip pasirinkti. Ant asfalto, betono ir plastmasės kūrybiškumo nelabai išugdysi, tam reikia natūralių, tikrų daiktų apsupties, – įsitikinęs vienas šio projekto iniciatorių Rinardas Goda, bendrovės „Tegros namai“ direktorius.

– Netoli Trakų, ant ežero kranto, iškilusių penkių erdvių-salių ne tik interjeras, bet ir kitos statybinės medžiagos – tik natūralios: sienos – Kanados raudonojo kedro medienos, grindys – kedro, vitrininiai langai taip pat šviesaus medžio rėmais, o pro juos atsiveria natūrali gamta, su kuria dera architektūriniai sprendimai. Ant medinių pastatų stogų žaliuoja pievos.“

Anot R.Godos, po penkerių kūrybos ir sąmoningumo namų veiklos metų galima patvirtinti, kad natūralios medžiagos pasiteisino ne tik dėl to, kad šiuose pastatuose sukurta ypatinga atmosfera. Nors čia jau vyko daugybės įmonių įvairių strateginių renginių, mokymų, kūrybinių veiklų, bet natūralios medžiagos atlaikė išbandymus.

„Tik Dailės-molio namelyje teko grindis pašlifuoti, nes kūryboje pasinėrę vaikai papylė dažų“, – prisimena R.Goda.

Ir pačios grupės įmonių darbuotojai penktadieniais paprastai dirba, ieško kūrybiškų sprendimų ir strateguoja šiose erdvėse.

„Čia dalijamės pasiekimais ir planuojame naujus produktus, pasipasakojame, kas įvyko per savaitę, išsakome problemas ir drauge ieškome sprendimų, tariamės – svarbiausi sprendimai mūsų bendrovėje priimami tariantis kolektyvui natūralioje aplinkoje“, – pasakoja R.Goda.

Pranešimo autorių nuotr./„inTegra House“ pagrindinis pastatas
Pranešimo autorių nuotr./„inTegra House“ pagrindinis pastatas

Svarbios visos detalės

Skaičiuojama, kad šiuolaikinėje visuomenėje apie 80–90 proc. viso aktyvaus laiko žmogus praleidžia patalpose: biure, namuose, parduotuvėse, meno įstaigose ir pan. Todėl architektai, būsimi naujų būstų savininkai vis labiau atsigręžia į natūralias medžiagas interjere: medį, stiklą, plytas.

„Kodėl Skandinavijoje, Didžiojoje Britanijoje langai mediniuose rėmuose ypač populiarūs? Į minėtas šalis eksportuojame apie 40 proc. visų pagamintų langų – ir net socialiniam būstui ten užsakomi langai su mediniais rėmais, iš išorės kaustyti aliuminiu, kad būste būtų jaukiau, o langai tarnautų kuo ilgiau, – pasakoja medinių langų ir durų gamybos bendrovės „Doleta“ valdybos pirmininkas Vytautas Silevičius.

– Šių šalių visuomenėse daug diskutuojama ir aiškinamasi, kaip gyventi, kad žmogus patirtų kuo mažiau streso savo aplinkoje: buityje, darbe, mokykloje, darželyje ir t. t. Tyrimais įrodyta, kad gyvendamas natūralių medžiagų apsuptyje žmogus patiria žymiai mažiau įtampos ir streso, natūralios medžiagos tarsi sugeria blogybes, mažina galimą įtampą ir padeda žmogui išlikti sveikesniam.“

„Ar teko matyti aliuminines grindis ar sienas? Jos, tartum, ir būtų racionalus sprendimas, nes tarnautų žymiai ilgiau nei medis ar tinkas? Ne, nes tai metalas, kuris neturi „šilumos“ ir nesuteikia jaukumo būstui, psichologiškai sukelia diskomfortą ir net įtampą, nes yra „šaltas“, – teigia V.Silevičius.

Anot jo, langų rėmai visame lange užima nemenką dalį – iki 20–25 proc. viso jo ploto, o kitą dalį – stiklas. Todėl langai mediniais rėmais – svari interjero detalė.

Pranešimo autorių nuotr./Mediniai namo langai
Pranešimo autorių nuotr./Mediniai namo langai

Prabangaus daugiabučio elementas

Architektas Donaldas Trainauskas, architektų biuro „4 plius“ vadovas ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto docentas, patvirtina, kad mediniai langai net daugiabučiuose tampa privalomi.

„Kuo arčiau miesto centro, geresnėje vietoje statomas daugiabutis, tuo jam skiriama daugiau dėmesio. Taip pat ir interjero detalėms bei jų kokybei – tai, kas siejama su prabanga. Todėl tokiems namams paprastai užsakovai prašo projektuoti medžio rėmų langus, iš išorės kaustytus aliuminiu. Tai ir patikimumas bei ilgaamžiškumas, ir svarbi interjero detalė.

Ypač, jei mediniai langų rėmai dar dera su medinėmis grindimis. Tokio derinio tikslas – jaukumas, – pasakoja D. Trainauskas. – Medinių rėmų langai tokiu pačiu principu naudojami ir kitose šalyse, kurios yra mūsų platumoje, – prabangūs namai įrengiami su medžio rėmų langais.“

Sostinės daugiabučių namų vystymo bendrovės „Vilmestos projektai“ direktorius Mindaugas Ulevičius taip pat akcentuoja, kad aukštesnės, ne ekonominės, klasės namams langai mediniais rėmais – savaime suprantamas sprendimas. To tikisi ir šių būstų pirkėjai, nes supranta, kas yra kokybiškas langas, todėl būste nori langų mediniais rėmais.

Pranešimo autorių nuotr./Mediniai langai (fasadas, 4 stiklų paketas)
Pranešimo autorių nuotr./Mediniai langai (fasadas, 4 stiklų paketas)

„Svarbu akcentuoti – tai pažymi ir pirkėjai, kad apibūdinimas „kokybiškas langas“ skirtas ne tik pačiam gaminiui, bet apima ir gamintojo suteikiamą garantiją, jog langas bus aptarnaujamas ne tik numatytą garantinį laikotarpį, bet ir po to, pavyzdžiui, reikalui esant reguliuojamas, keičiami mechanizmai, jei jie susidėvėtų.“

Beje, psichologė S.Augustin pažymi, kad tyrimai rodo, jog rinkdamiesi naujus namus būsimi naujakuriai ypač atkreipia dėmesį, ar juose yra medinių paviršių. Pavyzdžiui, kokios grindys, langai, durys. Anot jos, tai susiję su streso lygiu ir matomomis medienos rievėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?