Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 01

Medvilnė – viena pirmųjų materijų, su kuria susipažįstame

Vos patekus į šį pasaulį, dar visai mažą žmogų ima supti materija, paviršiai, medžiagiškumas. Tik gimęs kūdikėlis jau po kelių valandų įgyja pirmuosius savo drabužėlius, vystyklus ir jų dėka pajaučia audinio ar medžiagos faktūrą, kuriamą šilumos, prisilietimo jausmą. Taip pat, jau pirmąją parą, vaikelis susipažįsta ir su baldu, kuris modernų, šiuolaikiniame pasaulyje gyvenantį žmogų, lydi visą jo gyvenimą – lova. Naujagimis guldomas į pirmąją savo lovelę, kurioje švelnia, jautria galvos ir veido odele liečiasi prie patalynės. Tad be mamos ar tėčio odos, medžiagos ir audiniai yra svarbiausi ryšiai, kuriais per lytėjimą susipažįstama su naujuoju pasauliu. Svarbu, kad šios faktūros būtų kuo draugiškesnės pirmajai pažinčiai: minkštos, švelnios, natūralios, nealergizuojančios.
Medvilnė – viena pirmųjų materijų, su kuria susipažįstame
Medvilnė – viena pirmųjų materijų, su kuria susipažįstame / Nostra nuotr.

Medvilnės produktai

Gamintojai siūlo vaikiškai tekstilei rinktis medvilnės produktus, o vartotojai, išbandę praktikoje, juos noriai renkasi nuo pirmųjų vaiko auginimo dienų per visus vaikystės metus. Medvilnė – natūralus, orui laidus ir vienas patikimiausių, ilgaamžiškiausių pluoštų, naudojamų vaikiškai patalynei siūti. Kodėl taip aktualu, kad vaikų lovelėje klojami patalai būtų tvirti ir ilgaamžiai? Nes jiems tenka ištverti daug skalbimo ir džiūvimo ciklų. Be to, vaikišką patalynę rekomenduojama skalbti aukštoje temperatūroje, kurioje būtų užtikrinama maksimali higiena: žūtų virusai, bakterijos ir kt. patogeniniai sukėlėjai. Skalbimas aukštoje temperatūroje, dažnas džiovinimas džiovyklėje audinį stipriai alina, tad verta rinktis patvarumą, kurį patalynės gamybai naudojama tvirtai suausta medvilnė ir užtikrina.

Pirkdami patalynę vaikams rinkitės tik natūralų pluoštą: sintetiniai audiniai neužtikrins to, ką turi medvilnė ar minkštintas linas – geriausių oro laidumo ir drėgmės garinimo savybių. Jos ypač pasitarnauja vaikams miegant, nes mažylių organizmas dar tik ugdosi gerą termoreguliacinę funkciją, miegodami mažyliai prakaituoja, o neišgarinta drėgmė prikviečia šaltį, tad verčiau, savo pasirinkimais, sudarykite pačias palankiausias sąlygas vaikams miegoti komfortiškoje, sausoje, šiltoje aplinkoje, kokybiškoje patalynėje.

Nostra nuotr./Medvilnė – viena pirmųjų materijų, su kuria susipažįstame
Nostra nuotr./Medvilnė – viena pirmųjų materijų, su kuria susipažįstame

Egzistuoja populiariausi vaikų ar suaugusiųjų patalynės išmatavimai, tačiau tam, kad ilgai džiaugtumėtės namų tekstile, prieš ją įsigyjant būkite tikri dėl dydžio: rinkoje esama įvairiausių išmatavimų čiužinių, antklodžių ir pagalvių, tad prieš įsigyjant išsimatuokite savo turimus ir rinkitės 2-5 cm didesnius užvalkalus. Medvilnė ir linas – natūralūs pluoštai – yra linkę šiek tiek susitraukti, tad numatykite šitai iš anksto ir pasirinkite apdairiai.

Patalynės dizainas ir vaiko lovos erdvė

Tinkamai parinktas patalynės audinys ir dydis yra pirmieji prioritetai, tačiau patalynė – dar ir vaikiško vizualinio pasaulio dalis, estetikos ir dizaino elementas namams. Jeigu mažylis dar neišrankus, o Jūsų skoniui artimas subtilumas, rinkitės pastelinių spalvų ar smulkiais langeliais bei kitomis geometrinėmis formomis nuosaikiai dekoruotą, minimalistinio dizaino patalynės komplektą. Priėmus tokį sprendimą galima jį papildyti šarmingais, ne tik gyvasties, bet ir prasmės suteikiančiais namų dekoro akcentais, kurie gali įsitaisyti ant paklotos vaiko lovelės: minkšta, tekstilinė pirmoji vaiko vardo raidė, dailus meškinas su išsiuvinėtais vaiko inicialais ar kelių spalvų ir faktūrų pagalvėlės, atliepiančios kambario ar namų koloritą.

Žinoma, mažajam paaugus jam gali norėtis ryškiaspalvės, personažais ar piešiniais dekoruotos patalynės užvalkalų, kurie, galbūt, net sustiprintų jo norą vakare eiti miegoti. Ir kodėl gi ne? Vaikystė trunka taip trumpai, o joje atliepti poreikiai, vaiko interesai ir išpildyti norai suteiks pasitikėjimo išoriniu pasauliu ir įkvėpimo augant. Juk lova, patalynė ir jos užvalkalai yra ne tik miegui skirta zona, ji patiria įvairiausių veiklų formų: mažas ar jau paaugęs vaikas lovoje ir žaidžia, ir dūksta, ir ieško saugumo, iš patalų statosi namą, lovoje jam yra skaitoma ar jau skaito pats, o kartais – lindi po antklode liūdnas ar piktas taip brėždamas „savo teritoriją“ ir kviesdamas jį surasti bei išgirsti. Kokybiška, atsakingai parinkto audinio, ramų miegą užtikrinanti ir kūną bei širdį šildanti patalynė – džiaugsmas visiems namiškiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas