Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 15

Mentalinė aritmetika – metodas, lavinantis ne tik loginį mąstymą

Pasirodo, matematika nėra vien skaičiai – bet kokia aritmetinė užduotis kiekvieno mūsų mintyse gali tapti ryškiomis vizualizacijomis, kurioms padedant išspręsti sudėties, atimties, daugybos, dalybos ar kvadratinės šaknies traukimo užduotis per keletą sekundžių tampa ne tik įmanoma, bet ir paprasta. Skamba negirdėtai? Visa tai vadinama mentaline aritmetika. Metodika, kuria naudodamiesi vaikai nuo itin ankstyvo amžiaus ima lavinti savo protinius sugebėjimus.
Mentalinė aritmetika – metodas, lavinantis ne tik loginį mąstymą
Mentalinė aritmetika – metodas, lavinantis ne tik loginį mąstymą / Partnerio nuotr.

Apie tai, kokios naudos galima tikėtis mokantis mintino skaičiavimo ir nuo kokio amžiaus geriausia pradėti tai daryti, kalbamės su Ogmios mieste įsikūrusios mentalinės aritmetikos akademijos „Abakus“ vadovu Audriumi Bružu.

Lavina ne tik loginį mąstymą

Mentalinė aritmetika – tai unikali, tūkstančius metų siekianti metodika, padedanti vystyti protinius gebėjimus 4-16 metų vaikams. Metodikos esmė – skaičiavimas mintinai. Anot pašnekovo, įsisavinęs šios programos mokymus, vaikas geba mintyse išspręsti bet kokias aritmetines užduotis per keletą sekundžių, tai atlikdamas greičiau už skaičiavimo mašinėlę. „Mentalinės aritmetikos privalumai, kuriuos įgyja tuo užsiimantis vaikas, yra akivaizdūs ir aprėpiantys tokius aspektus kaip dėmesio sutelkimas, fotografinė atmintis, kūrybingas mąstymas, klausa ir pastabumas, išlavinta vaizduotė, loginis mąstymas, puikūs pasiekimai visame mokymosi procese, pasitikėjimas savimi, sėkmingas kalbų mokymasis bei, žinoma, analitinis mąstymas“, – tikina A.Bružas ir priduria, jog vaiko pasiekimai greitai tampa lengvai pastebimi bet kuriam aplinkiniam asmeniui ir tampa įrodymu, kaip intensyviai yra išvystyti jo intelektualūs gebėjimai.

Partnerio nuotr./Mentalinė aritmetika – metodas, lavinantis ne tik loginį mąstymą
Partnerio nuotr./Mentalinė aritmetika – metodas, lavinantis ne tik loginį mąstymą

Pažadina dešinįjį smegenų pusrutulį

Anot specialisto, šiuolaikinė vaikų mokymo sistema pirmumą teikia tik kairiojo smegenų pusrutulio lavinimui, o dešinysis smegenų pusrutulis, su jame slypinčiomis neribotomis kūrybinėmis galimybėmis, yra paliekamas savieigai. „Mūsų smegenis sudaro du pusrutuliai – kairysis ir dešinysis. Kiekvienas jų skirtingai priima ir analizuoja realybę. Kairysis smegenų pusrutulis informaciją apdoroja žodžių pagalba, tuo tarpu dešinysis realybę suvokia tik vaizdiniais. Akivaizdžiu pavyzdžiu gali būti didieji mokslininkai, kurie turėjo puikiai išvystytą dešinįjį smegenų pusrutulį“, – tikina A.Bružas. „Nuo pirmų gyvenimo metų formuojasi neuroninės jungtys, kurios daro įtaką smegenų augimui. Ir jeigu šie junginiai nėra stimuliuojami pirmuosiuose gyvenimo etapuose, jie numiršta visam laikui. Tam, kad būtų skatinamas naujų neuroninių jungčių formavimasis, ir buvo sukurta ši skaičiavimo metodika“, – pasakoja pašnekovas.

Partnerio nuotr./Mentalinė aritmetika – metodas, lavinantis ne tik loginį mąstymą
Partnerio nuotr./Mentalinė aritmetika – metodas, lavinantis ne tik loginį mąstymą

„Pasak mokslininkų, intensyviausiai žmogaus smegenys auga ir vystosi tol, kol jam sukanka 12 metų. Būtent šiame periode pastebimas vadinamasis smegenų „plastiškumas“ . Tai paskatina nervinių ląstelių augimą ir jų formavimąsi. Dauguma specialistų rekomenduoja nuo mažų dienų mokytis užsienio kalbų, muzikuoti ir vystyti kitas veiklas, stimuliuojančias smegenų darbą. Tad tai, kiek efektyvus bus jūsų vaiko vystymosi procesas būtent šiuo laikotarpiu, labai stipriai įtakos jo tolimesnio gyvenimo kokybę“, – teigia A.Bružas.

Užduotys sprendžiamos naudojantis vaizdiniais

Pasak specialisto, mokymosi pradžioje kiekvienas vaikas mokosi skaičiuoti naudodamas abi savo rankas, tačiau vėliau išmoksta naudotis abakusu ir ilgainiui – spręsti aritmetines užduotis tiesiog įsivaizduodamas jį mintyse. „Pagrindinis ir pirminis tikslas – išmokyti vaiką naudotis abakusu, o vėliau – skaičiuoti mintinai jį įsivaizduojant. Su kiekviena mokymo programa užsiėmimų su abakusu būna vis mažiau, pereiname prie skaičiavimo mintinai, t.y. darbo su įsivaizduojamais skaitliukais. Vaikas, mokomas pagal mūsų metodinę programą, pradeda spręsti matematinis užduotis paveikslėliais, nes skaičių jis suvokia kaip vaizdinį“, – tikina A.Bružas.

Partnerio nuotr./Mentalinė aritmetika – metodas, lavinantis ne tik loginį mąstymą
Partnerio nuotr./Mentalinė aritmetika – metodas, lavinantis ne tik loginį mąstymą

Anot jo, mentalinės aritmetikos akademijoje visi vaikai yra skirstomi į 3 amžiaus grupes, kad kiekvienas užsiėmimas atitiktų jų vystymosi raidą. Kinder – vaikai nuo 5 iki 6 metų, Kids – vaikai nuo 7 iki 11 metų, Junior – vaikai nuo 12 iki 16 metų. „Mentalinės aritmetikos metodika išmokstama per 2,5-3 metus, o jos poveikį vaikui pastebėsite po 2-3 mėnesių. Svarbu atminti, jog greitas skaičiavimas mintinai tėra tik įrankis, kuriuo galite išmatuoti vaiko pokyčius, slypinčius kur kas giliau“, – teigia pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas