Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 03

Mikologo prognozė aistringiems grybautojams: kokio derliaus laukti?

Metereologai žada šiltą ir sausą vasaros pabaigą, ir net jei rugpjūtį gausiau palytų, vargu ar tai pagerintų situaciją grybų klausimu. Kaip teigia Gamtos tyrimų centro Botanikos instituto Mikologijos laboratorijos mokslo darbuotojas Jonas Kasparavičius, tikėtis stebuklų neverta.
Pakelėse parduodamos miško gėrybės
Pakelėse parduodamos miško gėrybės / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Dar birželį kalbėta apie tai, kad sausra nualino Lietuvos miškus ir gero grybų ar uogų derliaus tikėtis neverta. Ir liepa džiugino, o kai kuriuos ir vargino, karštomis dienomis ir šiltomis naktimis. Liepos viduryje varėniškiai apgailestavo, kad vasara įpusėjo, o ilgai lauktas grybų sezonas vis dar neprasidėjo.

Paklaustas, kokių grybų šiuo metu galima rasti, mikologas J.Kasparavičius teigė, kad teoriškai beveik visų, kurie auga vasarą: baravykų, raudonviršių, ūmėdžių, piengrybių, voveraičių ir kt.

Aš asmeniškai linkęs abejoti, kad derlius bus didelis. Sakyčiau, kad jis gali būti vidutinis, bet gal net ir mažesnis.

„Pastarųjų yra ir miškuose aplink Vilnių, tiesa, nelabai daug, bet yra. Voveraitė yra gana ištvermingas grybas, jis auga ir neidealiu oru, ir auga gana lėtai, galima sakyti, net dešimt kartų lėčiau už kitus grybus.

Kalbant apie vietas, kuriose galima rasti grybų, jos gali būti pačios įvairiausios. Kad ir tame pačiame miške gali būti drėgnų vietų, kur grybai augs, o kitur – ne, vaikščiosite po tą mišką ir, jei neaptiksite tos vietos, manysite, kad grybų nėra.

Iš esmės, skirtingose vietose auga skirtingi grybai, nes ir oro situacija nėra visiškai vienoda: vienur lijo daugiau, kitur – mažiau. Dažnai pranešama, kad palis, bet lietaus nesulaukiama. Dzūkijoje dažnai skundžiamasi, kad debesys plaukia, o lietus taip ir neprapliumpa“, – sakė pašnekovas.

Pasak jo, jei metai būna grybingi, jau liepa parodo, kad grybų yra daug. O dabar situacija priešinga. Mikologo teigimu, būna ir taip, kad vasara sausa, bet rudenį uždera grybų. Tačiau jau keleri metai iš eilės yra panašūs į šiuos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pakelėse parduodamos miško gėrybės
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pakelėse parduodamos miško gėrybės

„Klausimas, kaip bus rudenį – rugsėjį ir net dar vėliau, tačiau stebuklų tikėtis nelabai verta – kad staiga pasikeis orai, pasidarys šilta ir drėgna, pridygs grybų. Rugpjūtis įprastai būna sausokas.

Aišku, galbūt dar gali pradėti lyti, nors nepanašu, kad taip staigiai orai pasikeistų. Aš asmeniškai linkęs abejoti, kad derlius bus didelis. Sakyčiau, kad jis gali būti vidutinis, bet gal net ir mažesnis. O jei palytų, atsirastų daugiau grybų, tačiau situacijos, kad jų pridygs tiek, jog į mišką nebus galima įžengti, nereikėtų tikėtis“, – sakė J.Kasparavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas