Kiekvienai mamai jų vaikai visada išliks vaikais, kad ir kokio amžiaus jie būtų, tačiau amžius daro įtaką mitybos įpročiams ir lūkesčiams. Prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos ekspertė Aistė Rasmussen siūlo tris receptus mamoms, kurios dar nenusprendė, kaip nustebins šiltus linkėjimus ir padėkas ruošiančias atžalas.
Šventė mažamečiams su blynais
Vaikams iki 10 metų vienas mėgstamiausių patiekalų – blynai. Dažniausiai blynelių tešla ruošiama labai paprasta, o dėmesys kreipiamas į pagardus kaip trintos uogos, plaktos grietinėlės padažai ar sirupai. Maisto žinovė šiemet siūlo vaikučius palepinti kitokiais blyneliais:
„Sumaišykite 170 g miltų su 30 g kakavos, 2 šaukšteliais kepimo miltelių ir sauja šokolado gabaliukų. Atskirai išplakite tris šaukštus ištirpinto kokosų aliejaus, šaukštelį vanilės, 375 ml pieno ir 1 kiaušinį. Galiausiai sumaišykite sausą ir skystą mišinius. Gavus tolygią tešlą, kepkite blynus. Rekomenduoju juos patiekti su natūraliu jogurtu bei kokoso drožlėmis“.
Išbandykite ir šiuos Ji24 receptus:
- Kiaušinių baltymus kruopščiai atskirkite nuo trynių.
- Sviestą gerai ištrinkite, į jį pamažėle supilkite trynius, pagal skonį įberkite druskos, truputį vanilinio cukraus.
- Į tešlą suberkite cukrų, supilkite pieną.
- Viską gerai išmaišykite. Galiausiai suberkite persijotus miltus.
- Paruoštą tešlą būtinai bent pusvalandį palaikykite ant stalo, kad išbrinktų.
- Kai tešla išbrinks, į ją įmaišykite iki standžių putų išplaktus baltymus. Įkaitintą vaflinę ištepkite riebalais, į ją įpilkite truputį tešlos ir kepkite traškias širdeles.
- Valgykite su mėgstamais priedais.
- Kiaušinių baltymus atsargiai atskirkite nuo trynių.
- Trynius, pieną, cukrų ir druską gerai išplakite. Pamažėle suberkite persijotus miltus, viską gerai išmaišykite ir palikite 15–20 min.
- Į tešlą supilkite sviestą, vandenį ir išmaišykite.
- Baltymus išplakite iki purumo, sukrėskite į tešlą ir atsargiai išsukite.
- Iškepkite kvapius blynelius. Grietinėlę su nutarkuotomis citrinų žievelėmis ir cukrumi išplakite iki standžių putų.
- Grietinėle ir uogiene pertepkite kas antrą blyną ir sudėkite vieną ant kito. Tiekite apibarsčiusi milteliniu cukrumi, galite užpilti klevų sirupo.
IŠKEPKITE BLYNUS
Blynų tortas |
- Dubenyje sumaišykie miltus, kepimo miltelius, druską ir miltelinį cukrų.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kiaušinius iki purios masės. Supilkite pieną ir vėl viską gerai išmaišykite. Supilkite masę į miltų mišinį, maišykite. Lėtai elektriniu plaktuvu plakdami masę, supilkite brendį ir aliejų. Turite gauti tirštos konsistencijos masę. Uždenkite indą maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve valandą ar net ilgiau.
- Įkaitinkite keptuvę (22 cm skersmens), lengvai išteptą aliejumi, ant vidutinės ugnies. Į ją pilkite apie 50 ml paruoštos blynų tešlos. Greitu judesiu, vartydami keptuvę, paskirstykite tešlą kuo tolygiau per visą keptuvę. Kepkite, kol blyno paviršius ims „burbuliuoti“, o kepanti pusė gražiai paruduos. Atsargiai, bet užtikrintai apverskite.
- Taip iškepkite visus blynus. Turi iškepti jų apie 20. Aliejumi keptuvę lengvai ištepkite tik kepant pirmiems keliems blynams. Vėliau nebereikia.
SUTEPKITE BLYNŲ TORTĄ
Blynų tortas |
- Grietinėlę supilkite į nedidelį prikaistuvį ir kaitinkite, kol beveik užvirs – prikaistuvio kraštuose po truputį ims kilti burbuliukai. Ugnį išjunkite ir į karštą grietinėlę suberkite gabalėliais sulaužytą šokoladą. Maišykite, kol šokoladas ištirps.
- Masę atvėsinkite ir palaikykite valandą šaldytuve, kol šiek tiek sutirštės. Paruoštu kremu pertepkite blynus.
- Aptepti skirtą pieninį ir baltąją šokoladus ištirpinkite ant garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje. Apliekite blynų torto viršų. Apibarstykite smulkintais graikiniais riešutais.
- Palikite pastovėti apie pusvalandį, kol tortas sustings ir sutvirtės. Tuomet pjaustykite gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
- Miltus sumaišome su druska, kepimo milteliais, kakava ir cukrumi. Per vidurį padarome duobutę, įmušame kiaušinį, supilame pieną ir aliejų. Viską išsukame iki vientisos masės ir įmaišome šokoladą.
- Keptuvę gerai įkaitiname, temperatūrą sumažiname iki vidutinės ir šaukštu liejame blynelius. Kai paviršiuje pasirodo burbuliukai, blynelius apverčiame ir dar pakepame iš kitos pusės.
Aš juos kepiau be jokių riebalų, užteko tešloje esančio aliejaus. Jei jūsų keptuvė linkusi viską prisvilinti, įpilkite papildomą šaukštą aliejaus.
Skanaus!
Staigmena paaugliams – kitoks mėsainis
Šiuolaikiniai paaugliai niekada neatsisako greito maisto, tačiau daržovėms vis dažniau taria „ne“. Kaip palepinti įnoringus paauglius, o kartu ir įsiūlyti daugiau daržovių, pataria A.Rasmussen:
„Iškepkite tradicinius kotletus ir aptepkite trintų avokadų ir pipirų užtepėle. Juos kartu su pomidoro skiltelėmis, raudonųjų svogūnų žiedais įvyniokite į aisbergo salotos lapą – štai jums ir sveikesnis mėsainis! Prie greito maisto sumuštinių paprastai patiekiamos gruzdintos bulvytės – jas galima pakeisti netradiciniu, bet labai gardžiu cukinijų užkandžiu.
Trikampiais šiaudeliais supjaustykite cukinijas, ir išdėliokite ant kepimo popieriaus. Apšlakstykite jas alyvuogių aliejumi, ant viršaus dar pabarstykite tarkuoto kietojo sūrio, česnakinės druskos ir baziliko. Cukinijos užkandį kepkite įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje, kol lazdelės paskrus ir įgaus auksinį atspalvį“.
Išbandykite ir šiuos Ji24 receptus:
- Oranžinius lęšius užmerkite 3–4 valandoms. Jei rinksitės žalius lęšius, galite užmerkti juos iš vakaro. Išmirkusius išskalaukite ir išvirkite.
- Atvėsusius lęšius, džiūvėsius, smulkintą svogūną ir česnako skilteles, alyvuogių aliejų, vandenį supilkite į elektrinį smulkintuvą ir išmaišykite iki vientisos masės. Suberkite karį, pagal skonį druskos bei pipirų ir dar išmaišykite.
- Drėgna ranka formuokite nedidelius maltinukus ir dėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 min.
- Avokadą nulupkite, padalykite į kelias dalis, mėlynąjį svogūną supjaustykite. Suberkite į elektrinį trintuvą. Įpilkite žaliųjų citrinų sulčių, įberkite pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų ir sutrinkite.
- Duonelę per vidurį įpjaukite, užtepkite avokado užtepo, dėkite vieną ar du (priklausomai nuo dydžio) lęšių maltinukus, ant viršaus uždėkite saujelę smulkintų Pekino kopūstų ir... skanaus! Su šiais lęšių mėsainiais labai dera rauginti arba marinuoti agurkai.
- Lašišą supjaustykite kubeliais ir dėkite į dubenį kartu su garstyčiomis, smulkintu svogūnu, batonu, kaparėliais, druska ir pipirais.
- Viską išmaišykite ir šiek tiek pamalkite maisto smulkintuvu.
- Sudėkite krapus, masę padalinkite į 4 lygias dalis ir rankomis suformuokite apvalius kepsnelius.
- Juos apdenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą 1–24 valandoms.
- Kepkite įkaitintame aliejuje, iš abieju pusių, kaip kotletukus.
- Popieriniu rankšluosčiu nusausinkite riebalus.
- Bandeles perpjaukite pusiau, patepkite pomidorų padažu, dėkite po kelis salotų lapus, po lašišos kepsnelį ir užvožkite antra puse bandelės.
- Galima lengvai apšlakstyti citrinos sultimis.
- Paruošite per 1 val., neskaičiuojant laikymo šaldytuve laiko.
Receptas iš: g-blogas.lt
Vos tik išgirdus žodį „mėsainis“, prieš akis akimirksniu iškyla greitojo maisto restoranų tinklai. Tuo metu, kai vieni iš mūsų pasiduoda greitojo maisto vilionėms, o kiti vis dar kovoja ir bando laikytis nuo tokių restoranų kuo atokiau, siūlome griauti greitojo maisto stereotipus: namuose tokį maistą galime gaminti ir lėtai, ir sveikai, ir skaniai. Naminiai mėsainiai – puikus pavyzdys. Jei tik galite tėčio pietums skirti porą valandų, būtinai iškepkite namines mielines bandeles ir patys paruoškite naminius vištienos kotletukus. Tikime, kad nustebs visa šeima – namuose ruošti mėsainiai drąsiai gali varžytis su bet kuriais kada nors ragautais mėsainiais iš greitojo maisto restoranų!
Labai dažnai tokie paprasti, žemiški, tačiau nuoširdūs dalykai yra pačios geriausios ir brangiausios dovanos. Sukurkite tėčiui mažą šventę ir nustebinkite jį sočiais bei gardžiais pietumis!
IŠKEPKITE BANDELES
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ˚C temperatūros.
2. Sumaišykite vieną puodelį miltų su mielėmis ir druska. Minkštą sviestą supjaustykite kubeliais ir įmaišykite į miltų mišinį. Supilkite šiltą vandenį ir gerai sumaišykite. Tuomet dalimis suberkite likusius miltus ir išminkykite vientisą, elastingą ir nelipnią tešlą. Suformuokite rutulį ir perdėkite jį į aliejumi išteptą dubenį. Uždenkite dubenį rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje maždaug valandai, kol tešla pakils dvigubai.
3. Pakilusią tešlą dar šiek tiek paminkykite ir padalykite į šešias lygias dalis. Iš visų dalių suformuokite lygias apvalias bandeles. Sudėkite jas į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, palikdami tarp bandelių bent 5 cm tarpus. Uždenkite skardą su bandelėmis rankšluostėliu ir palikite pakilti dar pusvalandžiui.
4. Pakilusias bandeles aptepkite plaktu kiaušiniu ir apibarstykite sezamo sėklomis. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min., kol bandelės taps gražiai auksinės spalvos.
IŠKEPKITE KOTLETUKUS
1. Kol bandelės kepa, visus kotletukams skirtus produktus sumaišykite dubenyje. Šiek tiek sudrėkintomis rankomis suformuokite 6 apvalius plokščius kotletukus. Sudėkite juos ant padėklo, uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve apie valandą, kad į vištieną įsigertų prieskoniai.
2. Grilio keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Sudėkite paruoštus kotletukus ir kepkite apie 5–7 min., kol gražiai apskrus. Tuomet atsargiai su mentele apverskite ir kepkite dar apie 5 minutes, kol ir antra kotletuko pusė bus gražios aukso spalvos.
3. Bandelės tikriausiai jau bus iškepusios – išimkite jas iš orkaitės ir sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 160 ˚C temperatūros.
4. Išimkite iškeptus kotletukus iš keptuvės ir perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Ant viršaus uždėkite po riekelę pomidoro ir po riekelę mocarelos. Dėkite kepimo skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite kelias minutes, kol sūris išsilydys. Išimkite apkeptus kotletukus iš orkaitės.
PARUOŠKITE MĖSAINIUS
1. Kol kotletukai kepa orkaitėje, paruoškite česnakinį jogurto padažą: dubenėlyje sumaišykite trintą česnaką, maltus juoduosius pipirus ir natūralų jogurtą (jeigu norite, galite naudoti majonezą).
2. Iškeptas bandeles perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis. Apatinę bandelę aptepkite česnakiniu padažu, uždėkite porą salotos lapelių. Ant salotų dėkite šiltą apkeptą kotletuką, ant kotletuko – šaukštą pomidorų padažo. Uždėkite viršutinę bandelės dalį.
3. Patiekite nedelsiant. Skanaus!
Mėsainius tėčiui ruošė Asta Černė
- Jautienos faršą sumaišykite su garstyčiomis, įspauskite česnako, įberkite mairūnų, druskos, pipirų ir gerai viską išminkykite. Suformuokite du plokščius kotletukus ir kepkite su šlakeliu aliejaus „grill“ keptuvėje apie 5 minutes iš abiejų pusių.
- Kol mėsainiai kepa, bandeles perpjaukite pusiau ir pakepinkite keletą minučių sausoje keptuvėje. Ant vienos bandelės puselės dėkite kelis lapus salotų, pusę keptos paprikos, mėsainį, uždėkite šaukštą pomidorų padažo ir uždenkite kita bandelės pusele. Mėsainius galite pagardinti plonai pjaustytais raudonaisiais svogūnais, pomidorų ar agurkų griežinėliais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
„Merci“ suaugusiems... porų pyragu
Tam, kad maloniai nustebintum jau suaugusius vaikus, stengtis privalu ne ką mažiau – tą paliudys kiekviena mama. Savarankiški ir patys virtuvėje mėgstantys paeksperimentuoti sūnūs ar dukros tikrai įvertins tarptautinės kulinarijos receptus, todėl maisto žinovė siūlo padėkoti už sveikinimus prancūzišku porų pyragu:
„Pyrago formai pagaminti reikia puodelį miltų sumaišyti su dideliu žiupsneliu druskos, ketvirtadaliu puodelio alyvuogių aliejaus ir tokiu pat kiekiu šalto vandens. Tešlą iškočiokite ir išklokite ja formą“, – sako A.Rasmussen.
Kulinarė pyrago turiniui rekomenduoja susmulkinti 3 didelius porus ir juos 40 minučių troškinti keptuvėje, kol visiškai suminkštės. Tada, suplakus keturis didelius kiaušinius su puodeliu grietinėlės, supilti juos į paruoštą pyrago formą kartu su troškintais porais. Taip pat suberti susmulkintą mėlynojo pelėsio sūrį ir tolygiai jį paskirstyti po visą pyrago formą. Paviršių apibarstyti tarkuotu fermentiniu sūriu ir kepti įkaitintoje 200 laipsnių temperatūros orkaitėje apie pusę valandos, kol pyrago krašteliai taps traškūs, o paviršius apskrus.
Meistrė rekomenduoja prancūzišką pyragą patiekti su žaliomis salotomis ir užtikrina, kad šis patiekalas bus gardus tiek ištrauktas iš orkaitės, tiek atvėsęs.
Išbandykite ir šiuos Ji24 receptus:
- Cukiniją supjaustykite gabalėliais ir apkepkite keptuvėje su šaukštu sviesto.
- Kiaušinius įmuškite į dubenį, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai iki putų išplakite.
- Į kiaušinių plakinį suberkite smulkintus žalumynus, tarkuotą parmezaną, supilkite grietinėlę ir dar kartą gerai išplakite.
- Kepimo indą gerai ištepkite likusiu sviestu, supilkite masę, ant viršaus tolygiai paskirstykite keptas cukinijas ir rikotos sūrį. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 min. – kol omletas šiek tiek iškils ir švelniai paruduos.
- Prancūzišką batoną perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis.
- Majonezą sumaišykite su garstyčiomis. Aptepkite abi batono puses.
- Ant apatinės batono dalies išdėliokite griežinėliais pjaustytą mocarelą.
- Ant mocarelos išdėliokite kumpio riekeles.
- Ant kumpio paskleiskite saujelę šviežių gražgarsčių, o ant jų išdėliokite griežinėliais pjaustytą pomidorą.
- Pabarstykite pomidorą žiupsneliu druskos ir maltais juodaisiais pipirais.
- Užvožkite antrąją batono dalį ir šiek tiek paspauskite delnais. Skanaus!
TEŠLOS PARUOŠIMAS
Iš pradžių paruoškite tešlą. Ją paruošti rekomenduojama likus 24–48 valandoms iki kepimo.
1. Į nedidelį prikaistuvį supilkite pieną ir sudėkite sviestą. Kaitinkite ant vidutinės liepsnos, kol užvirs. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite šiek tiek atvėsti.
2. Kol pienas su sviestu vėsta, į dubenį išsijokite miltus, miltelinį cukrų ir druską. Sumaišykite.
3. Nedideliame dubenėlyje lengvai išplakite kiaušinius ir kiaušinių trynius. Supilkite juos į miltų mišinį ir sumaišykite.
4. Kai pieno ir sviesto mišinys atvės maždaug iki 50 °C temperatūros (jis turi būti šiltas, bet ne karštas; į tokios temperatūros mišinį galima įkišti pirštą ir nenusideginus palaikyti kelias sekundes), supilkite jį į dubenį su miltais. Lengvai išmaišykite. Nekreipkite dėmesio, kad masė nevientisa. Normalu, jog joje liko daug nedidelių tešlos gabalėlių. Tam, kad nebūtų jų, neplakite tešlos plaktuvu, o perkoškite ją į kitą dubenį per smulkų sietelį, kol visiškai neliks miltų gumuliukų (gaminant šį desertą, labai svarbu, kad į tešlą nepatektų daug oro, o jis patenka, kai masę plakate plakikliu).
5. Galiausiai į paruoštą tešlą lengvai įmaišykite romą (jei norite, galite nenaudoti jo, tačiau romas šiems pyragėliams suteikia puikų skonį) ir vanilės ekstraktą. Nenustebkite, jeigu tešla bus labai skysta – ji tokia ir turi būti.6. Dubenį su paruošta tešla uždenkite maistine plėvele, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite 24–48 valandas. Per šį laiką tešla subręs. Jei pasiryžote ją laikyti 48 valandas, po pirmų 24 valandų išimkite tešlą iš šaldytuvo, išmaišykite, vėl uždenkite maistine plėvele ir dėkite atgal į šaldytuvą.
PYRAGAIČIŲ KEPIMAS
1. Ruošdamosi kepti pyragėlius, atkreipkite dėmesį į tai, kad iškepti juos turite likus ne ilgiau kaip kelioms valandoms iki patiekimo. Vėliau jie nebus tokie skanūs.
2. Šiuos pyragėlius galite kepti specialiose metalinėse arba silikoninėse formelėse.
3. Iš pradžių ištepkite jas sviestu ir pabarstykite ruduoju cukrumi. Jei naudojate silikoninę kepimo formą, iš karto padėkite ją ant grotelių, ant kurių kepsite, nes tešla pripildytą formą bus pernelyg sudėtinga perkelti į kitą vietą.
4. Norėdamos idealiai iškepti pyragėlius, turite didelį dėmesį skirti temperatūrai. Ypač svarbu, kad jie iš karto būtų dedami į iki reikiamos temperatūros (230 °C) įkaitintą orkaitę. Todėl geriausia, jei įkaitinsite ją prieš išimdamos tešlą iš šaldytuvo.
5. Kai orkaitė bus įkaitusi iki 230 °C temperatūros, iš šaldytuvo išimkite dubenį su tešla ir pamaišykite. Paruoštą tešlą supilstykite į pyragėlių formeles taip, kad iki jų viršaus dar liktų apie 1 cm, nes kepdami skanėstai išsipūs ir užpildys visą formelės aukštį. Kadangi tešla yra gana skysta, į formeles supilstyti ją seksis daug lengviau, jei prieš tai supilsite tešlą į indą su piltuvėliu („snapeliu“).
6. Supilsčius tešlą, iš karto groteles su pyragėliais dėkite į įkaitusią orkaitę, į viduriniąją jos pakopą. Kepkite 15 minučių. Šiuo metu turite matyti, kaip kepimo formelėse tešla kunkuliuoja ir verda.
7. Praėjus 15 minučių, sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 190 °C. Kepkite apie 45 minutes. Praėjus pusei kepimo laiko, perkelkite groteles su pyragėliais į žemesnę orkaitės pakopą ir kepkite toliau. Šiame, antrajame, kepimo etape, kai temperatūra sumažinta, tešla jau nebekunkuliuoja. Ji turi gražiai pakilti, bet ne per daug. Pyragėliai neturi stipriai „išlipti“ iš kepimo formelių. Jei vis dėlto taip nutiko, vadinasi, ruošdamos tešlą, įmaišėte į ją per daug oro. Nenusiminkite: iš karto išimkite groteles su kepimo formelėmis iš orkaitės ir palaikykite kelias minutes, kol tešla nusileis, „sugrįš“ atgal į formeles. Tuomet dėkite atgal į orkaitę ir kepkite likusį laiką.
8. Atsižvelgdamos į skirtingas orkaičių kepimo savybes, nuolat stebėkite kepančius pyragėlius. Po 45 minučių jie turi būti tamsios aukso spalvos, jų paviršius turi būti karamelizuotas ir traškus. Patikrinkite: išimkite vieną pyragėlį ir pažiūrėkite, ar toks yra visas jo paviršius. Perlaužkite pyragėlį per pusę. Jo vidus turi būti korėtas, minkštas ir drėgnos kreminės konsistencijos. Jei taip, pyragėliai turi būti iškepę.
9. Išimkite groteles su pyragėliais iš orkaitės. Palaukite kelias minutes ir tuomet kepimo formą apverskite apačia aukštyn. Pyragėliai turėtų lengvai iškristi iš formelių. Sudėkite iš formos išimtus skanėstus ant grotelių ir leiskite jiems atvėsti.
Skaniausi šie pyragėliai yra kelias pirmąsias valandas po išėmimo iš orkaitės. Todėl nesistenkite jų „sutaupyti“ rytojaus desertui: ragaukite, vaišinkite ir mėgaukitės puikiu prancūzišku desertu jau šiandien!
Pyragaičius „Cannelés de Bordeaux“ gamino ir aprašė Asta Černė
Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: „Cannelés de Bordeaux“ (Prancūzija)
1. Pirmiausia pagaminkite trupininę tešlą: sviestą sutarkuokite burokine tarka (rekomenduoju jį prieš tai atšaldyti) ir sumaišykite su puse stiklinės cukraus bei miltais. Pirštais viską gerai sutrinkite, kol gausite į šlapią smėlį panašius trupinius.
2. Paruoškite įdarą: varškę gerai išmaišykite (geriausia mikseriu) su likusia puse stiklinės cukraus, vaniliniu cukrumi bei kiaušiniais.
3. Į kepimo formą sudėkite pusę tešlos, tada per vidurį - varškės įdarą, o ant viršaus - likusią dalį tešlos. Kepkite 200 °C orkaitėje apie 1 valandą. Skanaus :)
Facebook kepinių konkurso receptas
Autorė Vilija Belevičienė