Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Namą statantis G.Liaudanskas-Svaras dalijasi patirtimi: kas jam padeda sutaupyti ir eurų, ir nervų?

„Namai turi būti jaukūs, gražūs, džiuginantys. Taip, dažnai tai kainuoja daug kantrybės, tačiau tai yra ne tik kokybės ir grožio garantas. Kantrybė yra viena svarbesnių būdo savybių, įgalinanti proto kontrolę prieš emocijas. Kantrybė – apie buvimą stipresniu“, – tokiu įrašu socialiniuose tinkluose pasidalino Gabrielius Liaudanskas-Svaras, prieš kurį laiką pasiryžęs namo statyboms. Kaip jam sekasi įgyvendinti šį asmeninį projektą ir su kokiais iššūkiais susidūrė žinomas vyras?
Gabrielius Liaudanskas-Svaras
Gabrielius Liaudanskas-Svaras / Atstovų nuotr.

Kovoti tenka su gamta

Netoli Vilniaus namą Svaras stato jau dvejus metus, o savo patirtimi dalinasi su sekėjais. Kaip 15min sakė atlikėjas, statybos – dar nesibaigęs procesas, be to, darbų ir veiklos prie namo yra nuolatos. Nestinga ir iššūkių.

Pavyzdžiui, kai neseniai Lietuvoje siautė vėtra, ji nerimo sukėlė ir G.Liaudanskui-Svarui. „Kaime gyventi yra fainiau, ramiau, mažiau streso, gražiau. Bet kai nutinka tokios naktys, kaip ši, kurią praleidi su vėjo programėle rankose, tamsoje ir galvodamas, ar nereikia bėgti laikyti kokio namo kampo, kurį vėjas savo dantimis bando įnirtingai nukąsti.

Mieste viskas yra tarnybų reikalas. Kaime tarnybų reikalas yra tik elektra, visa kita tu darysi pats. Kai nėra elektros ir nori nueiti į tuliką – turi atsinešti vandens. O jei nori atsigerti kavos ar arbatos, turi tai padaryti kitaip.

Kita vertus, tokios situacijos parodo, ar gerai pastatei namą. O interneto ir elektros nebuvimas – tai realios pratybos, kad pagalvotum ir susitvarkytum namuose turėti viską, jog diskomfortas būtų kuo mažesnis“, – kalbėjo Svaras.

Beje, kova su gamta ir yra pati sunkiausia: „Statybos – ne tik namas. Sklype yra didelis nuolydis ir kiekvienas lietus kieme pavirsta upe. Begalę kartų dariau įvairiausio pobūdžio drenažus ir kitus dalykus, bet kol kas išspręsti nepavyko. Kiekvieną kovą prieš gamtą aš pralaimiu.

Atstovų nuotr./Gabrielius Liaudanskas-Svaras
Atstovų nuotr./Gabrielius Liaudanskas-Svaras

Beveik viską daro pats

Namą Svaras stato pats ir darbininkų nesamdo. Pagalbos iš išorės jam reikėjo tik dėl dviejų dalykų – elektros ir santechnikos.

„Pats nedarau elektros ir santechnikos darbų, nes nenoriu nei paskęsti, nei sudegti. Visus kitus darbus atlieku pats, padeda bičiuliai, draugai“, – sakė pašnekovas.

Vis tik savarankiškų statybų Svaras ėmėsi ne iš didelės meilės joms, o taupumo sumetimais. Pasak jo, esąs jau ne toje amžiaus kategorijoje, kada bankai mielai nori suteikti paskolą.

„Pagaliau – tai elementaru – pačiam statytis yra gerokai pigiau“, – kalbėjo G.Liaudanskas-Svaras.

Nors viešoje erdvėje kartais juokaujama, kad visko – nuo mezgimo iki namo statybos – galima išmokti žiūrint „YouTube“, tačiau Svaras mokomųjų vaizdo filmukų nežiūri, o mieliau kliaujasi bičiulių ir draugų, taip pat specialistų patarimais.

„Atvažiuoja koks nors mano bičiulis ar žmogus, kuris socialiniuose tinkluose stebi mano namo statybas, darbus išmano. Man pataria, paaiškina ir toliau aš dirbu pats“, – pasakojo G.Liaudanskas-Svaras.

Praktiškas pasiteisinęs sprendimas

Statant namą bei sklype atliekant kitus darbus Svarui daug padėjo įrankių ir technikos nuomos bendrovė „Cramo“.

„Jie tapo vienais iš mano partnerių – tikrai galiu taip sakyti. Pamatę mano statybas socialiniuose tinkluose, pasiūlė savo paslaugas. Jų pagalba buvo neįkainojama, nes įrankių nuoma leidžia sutaupyti – juk kai kuriuos įrankius naudoji tik trumpą laiką, tad pirkti jų tiesiog nėra prasmės,“ – dalinosi Svaras.

Svaras iš „Cramo“ nuomojosi ekskavatorių kasimo darbams ir stulpakalę: „Jie paaiškina, kaip taisyklingai naudotis įrankiais. Nors „Cramo“ neatsako už konkrečius statybos darbus, jų nuomos konsultantai dažnai turi praktinės patirties ir gali patarti, kaip geriausiai atlikti tam tikrus darbus, kaip, pavyzdžiui, drenažo įrengimą.“

Pasak G. Liaudansko-Svaro, įrankių nuoma yra puikus pasirinkimas, kai įrankiai reikalingi tik tam tikriems darbams, tačiau poreikio juos įsigyti nėra.

Atstovų nuotr./Gabrielius Liaudanskas-Svaras
Atstovų nuotr./Gabrielius Liaudanskas-Svaras

Statybose – nulis romantikos

Dveji metai – pakankamas laiko tarpas, per kurį galėtum įvertinti, kas yra statybos, kaip vyksta procesai ir kiek tai įdomu. Vis tik romantikos šiuose reikaluose Svaras neįžvelgė.

„Ne, statyti nėra faina, statyti yra sunku ir brangu. Darbo labai daug. Aš ir dabar kiekvieną dieną prie namo dirbu, tai niekada nesibaigia, o dar kurį laiką ir nesibaigs. Be to, turi dirbti savo darbus tam, kad galėtum sau leisti statyti namą.“

Statyboms reikia ir kantrybės. Prisiminęs pradžią pašnekovas šypteli: norėjosi verkti ir skųstis. „Bet tada supranti, kad niekas nuo to nepasikeis, todėl tiesiog eik ir kalk vinį. Tada viskas judės į priekį. Taip ir buvo“, – šypteli G.Liaudanskas-Svaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas