Tiesiogiai

Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!

2022 04 03

Namų organizatorė Jovita: užtenka vieno dalyko, kad namuose visada būtų tvarka

Namų organizatorė Jovita Mikštė sako, kad organizuoti namai yra atsakymas tiems, kurie visada nori tvarkos savo erdvėje. Žinoma, augindami vaikus, daug dirbdami, manome, kad švaros ir tvarkos palaikyti neįmanoma. Tačiau viskas prasideda nuo mažų žingsnių, o Jovita turi sprendimo būdus, padėsiančius tą tvarką padaryti greitai ir efektyviai.
Namų organizatorė Jovita Mikštė
Namų organizatorė Jovita Mikštė / Asmeninio archyvo nuotr.

Jovita ilgus metus praleido Anglijoje – ten gyveno 16 metų, o į Lietuvą ją parvedė artimųjų sveikata ir šeima. Čia moteris nusprendė pritaikyti savo – namų organizatorės – žinias, ir kaip sako, nesitikėjo sulaukti tiek daug dėmesio ir poreikio.

Lietuviai nori estetikos ir tvarkos

„Esu profesionali namų organizatorė – Anglijoje baigiau įvairius mokslus, kursus, turiu sertifikatus. Daugeliui kyla klausimas – kas tas namų organizavimas? Paprastai yra taip: aš užėjusi į namus iškart pamatau, kur yra netvarka ir kodėl ji kaupiasi. Dažniausiai atsakymai būna tokie: daiktai neturi savo vietos, nėra tvarkos sistemos, tad mano darbas yra viską sustatyti į vietas ir sukurti sistemą, kad bet koks daiktas – nuo žaisliuko iki pagalvėlės – surastų vietą. Kai daiktai turi savo vietas, tvarką palaikyti yra paprasta ir greita“, – sako J.Mikštė.

Jovita sako, kad iš patirties galinti drąsiai teigti, jog lietuviai labai tvarkingi žmonės, tačiau ne ką svarbesniu smuiku čia griežia ir estetika. „Lietuviai mėgsta, kad būtų ir praktiška, ir gražu. O ką daryti, kad taip būtų ir jūsų namuose? Pirmiausia pasakysiu, kad didžiausią netvarką namuose sukelia daiktai, kurie neturi savo vietos.

Užtenka pažvelgti į atskiras erdves, kuriose išmėtyti daiktai, ir tampa aišku, kad jie yra pagrindiniai netvarkos kūrėjai. Dažnai jie būna net nenaudojami, o tiesiog užima vietą, todėl pats pirmas darbas, ką turite padaryti – atrinkti tai, kas nenaudojama. Nenaudojamus daiktus galite parduoti, paaukoti, jeigu sudėvėti – išmesti. Tokių daiktų kiekvienas rastumėte savo namuose, nes lietuviai dar ir mėgsta kaupti“, – pastebi J.Mikštė.

Stebuklingosios dėžutės

Namų organizatorė sako, kad stebuklinga tvarkos paslaptis slypi dėžutėse. Būtent jos padeda namų šeimininkams daiktus laikyti tvarkingai ir pagal tam tikrą sistemą. „Taip, dėžutės yra puikus pasirinkimas siekiantiems tvarkos. Jose savo vietą atras bet kokie daiktai: ir žaislai, ir rankšluostukai, ir elektronika, ir bet kas kitas. Jūs ir jūsų šeima žinos, kur kas yra ir kur reikia viską padėti atgal, nes yra sistema ir kategorijos“, – sako Jovita.

Ji priduria, kad, kai visi daiktai savo vietose, tvarkytis namuose yra labai paprasta ir lengva – tiek siurbti grindis, tiek valyti visus paviršius. „Aš nesu už tai, kad paviršiai būtų visiškai tušti, manau, reikėtų atsižvelgti į situaciją. Tai, kas galioja vienam, gali netikti kitam, tad tai yra labai individualu, nes ir nukrauti paviršiai gali atrodyti labai estetiškai“, – pastebi namų organizatorė.

Pasak jos, teisingai organizavus namus ir investavus į ilgalaikę tvarką, užteks 15 minučių kasdieniam tvarkymuisi. „Čia kalbu ne apie namų valymą, bet tvarką, kai visi daiktai savo vietose. Beje, tai jums valymo darbus labai palengvins“, – sako pašnekovė.

Ji prideda, kad visa šeima turi žinoti, kur kokie daiktai laikomi, ir reguliariai tose dėžutėse atlikti tvarką bei atsikratyti to, kas nebenaudojama.

Didžiausią netvarką namuose sukelia daiktai, kurie neturi savo vietos.

„Ar žinote, kur vyrauja didžiausia netvarka namuose? Iš patirties galiu pasakyti, kad prieškambaryje, koridoriuje, t. y. ten, kur įeiname, nusirengiame, nusiauname batus. Kodėl išmėtyti batai ir drabužiai? Todėl, kad jų per daug arba per maža sistema, kabykla, lentyna daiktams susidėti.

Antrą netvarkos vietą užima svetainė, kur praleidžiame daugiausia laiko. Kodėl išmėtyti vaiko žaislai ar drabužiai? Nes mes neturime, kur jų susidėti. Visi šie daiktai ir sukuria netvarką“, – sako J.Mikštė.

Ar įmanoma tvarka turint vaikų

Greičiausiai sutiksite, kad turint vaikų, tvarka tampa tikru iššūkiu ir net didžiausi pedantai sumažina savo lūkesčius tobulai tvarkingiems namams. Ką šiuo atveju pataria Jovita?

„Pirmiausia, turite savo vaikams rodyti pavyzdį. Kai su vaikučiais pradedate tvarkytis jau nuo 18 mėnesių, jie pripranta, kitas niuansas – žaislams turite sukurti sistemą ir atrasti vietą. Pavyzdžiui, turėti skrynią dideliems žaislams, garažą – mašinėlėms, krepšį – lėlėms, o lentyną – knygoms. Svarbiausia, kad jie turėtų, kur tuos žaislus tvarkyti.

Pirmiausia, turite savo vaikams rodyti pavyzdį. Kai su vaikučiais pradedate tvarkytis jau nuo 18 mėnesių, jie pripranta.

Galima užklijuoti etiketes, lipdukus, užrašus ant tų talpų, kur laikomi skirtingai žaislai. Tad pirmiausia mes, tėvai, turime sukurti vietas daiktams, o tik po to prašyti vaikų tvarkytis. Jeigu to nepadarysime, tvarkos nebus niekada“, – sako namų organizatorė Jovita ir priduria, kad daug kas apie tai paprasčiausiai nepagalvoja.

Jeigu nėra motyvacijos tvarkytis

J.Mikštė sako, kad viskas paprasta. Visi norime tvarkytis kuo mažiau ir tą laiką skirti įdomesniems užsiėmimams, tad, jeigu tinkamai organizuosime namus, tvarkymui skirtas laikas sumažės iki minimumo.

„Padėti daiktus į vietą turi būti lengva – tai pagrindinis tvarkingų namų tikslas, tad tai turėtų būti jūsų siekiamybė. Kitas patarimas – rutina. Ji labai reikalinga ir nuo jos niekur nepabėgsi. Tik laikydamiesi plano jūs džiaugsitės tvarkingais namais. Tvarkymasis yra kiekvienos dienos darbas, kuris tampa privalomu“, – sako Jovita.

Paklausta, ar jos namuose visada tvarka, Jovita atsako, kad kasdien laikosi rutinos. „Per dieną žaislai gali būti išmėtyti, tačiau vakare mes visa šeima tvarkomės ir daiktus padedame į vietą: renkame žaislus, sudedame indus į indaplovę, knygas – į lentyną ir pan. Vadinasi, kasdien vakare namuose vyrauja tvarka. Daiktai turi turėti vietą, tada gyvensite tvarkingai“, – sako namų organizatorė Jovita.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas