Pelenai
Pelenai tinka ir pomidorams, ir agurkams. 10 l vandens reikia vienos stiklinės pelenų – tiesiog įberkite juos ir gerai viską permaišykite. Gautu tirpalu laistykite agurkus ir pomidorus.
Mielės
Jas pomidorams ir agurkams galima naudoti keliais būdais.
Pirmas būdas: 1 pakelį sausų mielių sumaišykite su keliais šaukšteliais cukraus ir vandeniu iki tirštos masės. Tada gautą masę ištirpinkite 10 l vandens ir laistykite augalus.
Antras būdas: 2/3 trijų litrų talpos indo pripildykite juodos duonos ir užpilkite šiltu vandeniu, kuriame ištirpdykite 100 g šviežių mielių. Indą šiltai laikykite 3–5 paras. Praėjus nurodytam laikui viską perkoškite ir norėdami patręšti pomidorus ir agurkus, skieskite vandeniu santykiu 1(trąšų):10 (vandens).
Trečias būdas: tai pats paprasčiausias pasirinkimas – tiesiog ištirpdykite 100 g šviežių mielių 10 l vandens ir gautu tirpalu laistykite pomidorus ir agurkus.
Vištų mėšlas
Trečdalį 10 l kibiro pripildykite vištų mėšlo ir užpilkite vandeniu iki pat viršaus. Palikite 7–10 dienų. Praėjus nurodytam laikui, 0,5 l gauto tirpalo skieskite 10 l vandens ir laistykite pomidorus (tokio kiekio užtenka 5–6 kv.m).
Tinka ir sausas vištų mėšlas. 0,5 kg vištų mėšlo užpilkite 10 l vandens, uždenkite plėvele ir palikite 3-5 dienoms. Praėjus nurodytam laikui, gautą tirpalą skieskite santykiu 1:20 (vandens) ir laistykite pomidorus.
Dilgėlės
Antpilą gamina iš jaunų dilgėlių lapų, kuriuose gausu azoto, kalio, geležies. Jums reikės 2/3 pasirinktos talpos pripildyti dilgėlių lapų, užpilti vandeniu ir uždengus palikti savaitei šiltoje vietoje. Gauto antpilo litrą reikia skiesti 10 l vandens ir tręšti pomidorus bei agurkus.
Svogūnų lukštai
Ši priemonė tinka agurkams. 1 stiklinę svogūnų laiškų užpilkite 8 l vandens ir užvirinkite. Išjungę kaitrą, palikite dar 3–4 valandoms. Atvėsusį antpilą galite naudoti agurkų laistymui.
Svarbu: nė vienomis trąšomis nereikia piktnaudžiauti, kad nepakenktumėte augalams, todėl geriau tręškite mažiau, o ne daugiau.