Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naudingos gudrybės, kaip išlaikyti pomidorus ilgiau šviežius

Namuose užauginti pomidorai visada skaniausi ir aromatingiausi, o jų sezonas sparčiai įgauna pagreitį. Štai keletas patarimų, kaip namuose užaugintus pomidorus išlaikyti kuo ilgiau šviežius.
Pomidorai
Pomidorai / „iStock“ nuotr.
Temos: 2 Pomidorai Ruduo

Šiltnamyje ar lysvėje užauginti pomidorai visada išsiskirs viliojančiu kvapu ir išraiškingu skoniu, tačiau, skirtingai nei parduotuvėje perkami produktai, ekologiškai užauginti pomidorai labai greitai sunoksta, išlieka minkšti ir išsausėja.

Tam, kad pačių užauginti pomidorai kuo ilgiau išliktų švieži, juos reikia laikyti vėsesnėje vietoje, pavyzdžiui, tvarkingai sudėti į kartoninę ar plastikinę dėžutę, o derlių padėti į garažą ar rūsį, rašo tvnet.lv.

Jei pomidorus laikysite terasoje, kambaryje ar pavėsinėje, karštis paskatins pomidorus pernokti.

Ideali temperatūra, kuriai esant pomidorų vystymosi procesas sulėtės, yra nuo 12° iki 21°.

Taip pat pasirūpinkite, kad pomidorai nebūtų tiesioginiuose saulės spinduliuose – šilti saulės spinduliai tiesiogine to žodžio prasme skatins pomidorų vaisių nokimą.

Ideali temperatūra, kuriai esant pomidorų vystymosi procesas sulėtės, yra nuo 12° iki 21°.

Jokiu būdu nelaikykite pomidorų šaldytuve. Vos įdėję į šaldytuvą sultingus ir prinokusius pomidorus sugadinsite jų skonį. Jei šiek tiek žalias pomidoras atsidurs šaldytuve, jis gali neparaudonuoti. Šaldytuvo šaltis ir tamsa sustabdo fermentų aktyvumą vaisiuose, o tai reiškia, kad nustoja vystytis tekstūra ir skonis.

Kita vertus, prinokusiems pomidorams šaldytuvas sumažins skonio išraiškingumą. Tačiau jei pomidoras labai minkštas ir kitą dieną planuojate pjaustyti į salotas, galite nakčiai padėti į šaldytuvą, ryte išimti ir leisti atvėsti kambario temperatūroje.

Unsplash nuotr./Pomidorai
Unsplash nuotr./Pomidorai

Dar viena gudrybė, kuri ilgiau išliks švieži pomidorai – laikymo padėtis. Pomidorai dažnai skinami su visu stiebu. Kartais toks skinimo būdas pažeidžia kitus vaisius – pažeidžiama plona kitų pomidorų odelė, todėl jie greičiau pūva.

Tiesa, kad nesužalotumėte pomidorų, dėkite juos į krepšį ar dėžutę aukštyn kojomis – kotu žemyn. Taip pat venkite pomidorų laikyti keliais sluoksniais – idealus variantas yra pomidorus išdėlioti viename sluoksnyje, keliomis eilėmis vienas šalia kito. Viršutiniame sluoksnyje esantys pomidorai gali sutraiškyti apatinius, taip sugadindami vaisius ir paskatindami pelėsį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas