Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujas dviratis: profesionalai pataria, kaip išsirinkti sau tinkamą

Ar ir jūsų draugai bei pažįstami vis dažniau sėda ant dviračio? Per keletą metų dviračiai, kaip sportas ir laisvalaikio praleidimo būdas, Lietuvoje ypač išpopuliarėjo. Jei naujo dviračio žvalgotės ir jūs, patarimais, kaip pasirinkti tokį, kurį minsite ne vieną sezoną, dalijasi dviračių parduotuvės „Velonova“ įkūrėjas ir buvęs profesionalus dviratininkas Vytautas Kaupas.
Dviračiai
Dviračiai / 123RF.com nuotr.

Kur minsite?

Pirmasis klausimas, kurį išgirsite dviračių parduotuvėje, bus apie tai, kokio dviračio tipo ieškote. Todėl, pradėjus rinktis dviratį, verta susipažinti su pagrindinėmis kategorijomis – jos padės susiaurinti paiešką.

- Miesto ir hibridiniai dviračiai. Tai – universaliausi dviračių modeliai planuojantiems dviračiu važinėti mieste, juo keliauti į darbą ar net nuvežti vaikus į darželį. Pasirinkę storesnes padangas, su šiais dviračiais taip pat galite važinėti ir ant žvyro dangos.

- Kalnų (MTB) dviračiai. Šie dviračiai pritaikyti važinėti miško keliukais ir sudėtingomis trasomis, nes turi amortizaciją. Kadangi tokie dviračiai sugeria smūgius, jais patogu važinėti ir ilgesnius atstumus.

- „Gravel“ dviračiai. Tai – šiuo metu populiariausias, nors ne taip seniai atsiradęs dviračių tipas. Šie dviračiai atrodo kaip plentiniai dviračiai, tačiau turi platesnes, grublėtas padangas ir platesnį vairą patikimesniam valdymui. Jie specialiai sukurti pasivažinėjimams žvyro ir smėlio danga bei miško keliukais, tinka ir ilgesnėms („bike packing“) kelionėms.

- Plento dviračiai. Šiuos dviračius pamatysite didžiosiose dviračių lenktynėse, kaip Tour de France. Jiems būdinga aerodinamiška sėdėsena ir ypač plonos padangos – tokiu dviračiu važiuosite greitai, tačiau tam reikalinga gera kelio danga.

Susipažinus su populiariausiomis dviračių kategorijomis, nesunku išsirinkti sau tinkamiausią. Patirtis rodo, jog dažniausiai pirmuoju pasirinkimu tampa hibridinis ar MTB modelis – dviračiai, kurie suteikia daugiausiai stabilumo ir patogumo.

Ieškote sporto ar komforto?

Dar viena dviračių kategorija, kurią verta apsvarstyti, yra elektriniai dviračiai. Jų modelių taip pat yra įvairiausių – elektriniai miesto, plento, MTB ir „gravel“ dviračiai vis dažniau išrieda į gatves. Elektrinį dviratį rekomenduojame žmonėms, kurie tik pradeda aktyviau sportuoti ar jaudinasi dėl savo fizinio pasirengimo, bei tiems, kas nori dviračio tam, kad pakeistų automobilį trumpų kelionių metu. Elektriniai dviračiai nėra lyg mopedai – juos vis tiek reikia minti, tačiau specialus variklis palengvina mynimą.

Kokį biudžetą skirsite?

Perkant pirmąjį dviratį norisi sutaupyti. Tačiau ypač svarbu kuo atidžiau išsirinkti, iš kur įsigysite savo naują transporto priemonę – netyčia nusipirkę vogtą dviratį galite patirti nemenkų rūpesčių. Tad planuodami įsigyti naudotą dviratį, patikrinkite, kad jis būtų techniškai tvarkingas, ir reikalaukite pirkimo dokumentų. Jei jų nėra – dviračio nepirkite. O norėdami būti užtikrinti pirkiniu, žvalgykitės naujo dviračio. Šiuo metu „Velonovos“ parduotuvėje rasite hibridinių ir MTB dviračių, kurių kaina yra nuo 500 eurų. Dviračiams taikoma garantija, ir net internetu pirktą dviratį gausite jau surinktą.

Ar žinote savo dydį?

Dažna klaida perkant pirmą dviratį – iš akies pasirinktas dydis. Kiekvienas modelis turi savo dydžių lentelę, kuri padės išsirinkti dviratį pagal savo ūgį. Jei tikslaus dydžio nežinote, bet turite galimybę dviratį išbandyti, yra kelios taisyklės, kurios padės įvertinti, ar rėmo dydis jums tinka. Jei viršutinis rėmo skersinis yra aukštas, apžerkite jį – turėtumėte pėdomis stabiliai stovėti ant žemės, o tarp skersinio ir jūsų tarpkojo turėtų bent minimalus tarpas. Jei dviratis, kurį ketinate įsigyti, yra žemu skersiniu, atsisėskite ant jo – turėtumėte patogiai pasiekti vairą šiek tiek sulenktomis alkūnėmis, o minti pernelyg nesulenkę nugaros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas