Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 10

„Nebenoriu, kad kaimynas važiuotų per mano sklypą“: kokiais atvejais panaikinamas kelio servitutas

Įsivaizduokime, jog žemės savininkas, norėdamas patekti į savo sklypą, turi važiuoti per kaimynui priklausantį sklypą. Tą galima padaryti pasinaudojus servituto teise. Jeigu toks būdas yra patogus, kartais, net ir atsiradus kitai galimybei patekti į savo sklypą, jo savininkas nebūtinai sutinka keisti įpročius ir toliau nori naudotis kaimyno sklypu. Ką daryti kaimynui? Ir ar jis gali prašyti atlyginti už nepatogumus?
Marika Pakėnė ir asociatyvioji nuotr.
Marika Pakėnė ir asociatyvioji nuotr. / Shutterstock ir R. Palubinskienės nuotr.

Tokia situacija nėra reta, ypač gyvenant priemiestyje ar užmiestyje, ir ji gali būti išties nemaloni. Kaip paaiškina vyresnioji teisininkė Marika Pakėnė, dėl kelio servituto suteikimo arba – atvirkščiai, jo panaikinimo, neretai kreipiamasi į teismą, nes kaimynams ne visada pavyksta susitarti gražiuoju.

Turite klausimų teisininkams? Kyla keblumų santuokos, šeimos teisės, finansų, nekilnojamojo turto, karjeros ar kitose aktualiose srityse? Rašykite el. paštu klauskiteteisininko@15min.lt ir užduokite klausimą, aiškiai išdėstant problemą. Į atrinktus klausimus 15min.lt Gyvenimo rubrikoje atsakys Lietuvos jaunųjų advokatų asociacijos nariai.

Kokiais atvejais servitutas panaikinamas?

Anot teisininkės, servitutas – tai teisė naudotis svetimu daiktu (šiuo atveju – kaimyno sklypu), siekiant užtikrinti daikto, dėl kurio nustatomas servitutas, tinkamą naudojimą. Servitutas gali būti nustatomas savininkams geranoriškai susitarus ir pasirašius susitarimą arba servitutą gali nustatyti teismas. Tas pats galioja, jei servitutą pageidaujama panaikinti.

Lietuvos jaunųjų advokatų asociacijos narės teigimu, pagal įstatymą yra šešios sąlygos, kai servitutai panaikinami arba baigia galioti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas