Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti
2022 12 06

Nepalikite paskutinei minutei: „Iki“ pataria, kaip išvengti prieššventinio streso

Kalėdos nenumaldomai artėja, todėl jeigu dar nespėjote – dabar pats metas pradėti joms ruoštis. Kad pasiruošimas šventėms netaptų chaotišku, išvengtumėte bereikalingo streso ir nuovargio – „Iki“ pataria susidaryti pasiruošimo šventėms planą, susiskirstyti jį į keturis etapus ir neskubant mėgautis šiuo procesu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad gruodžio pradžioje parduotuvėse jau jaučiamas prieškalėdinis sujudimas. Lietuviai gruodį perka ne tik įvairiausias šventines dekoracijas, eglutes, bet ir ilgiau negendančius maisto produktus, prieskonius.
Nepalikite paskutinei minutei: „Iki“ pataria, kaip išvengti prieššventinio streso
Nepalikite paskutinei minutei: „Iki“ pataria, kaip išvengti prieššventinio streso / Jonathan Borba/unsplash nuotr.

„Vos prasidėjus gruodžiui, pirkėjai iškart pradeda aktyviau ruoštis šventėms. Pastebime, kad „Iki“ pirkėjų krepšeliuose puikuojasi įvairiausi šventiniai atributai, kalėdiniai saldainiai, dekoracijos, pavyzdžiui, kėnio šakų vainikai. Taip pat ir gyvi Kalėdoms skirti augalai, kirsti kėniai. Įvairių eglučių kainos prasideda nuo 4,99 Eur. Matome, kad šiuo laikotarpiu pirkėjai po truputį pradeda rūpintis ir šventiniu stalu. Perka ilgiau negendančius produktus: cukrų, miltus, konservuotus ir marinuotus gaminius, taip pat džiovintus vaisius, uogas bei riešutus, aguonas, įvairiausius prieskonius“, – sako „Iki“ komunikacijos vadovė.

Kalėdinis laikotarpis vieniems – rimties ir susikaupimo metas, kitiems – pats darbymetis, tačiau bet kuriuo atveju šventėms reikėtų pradėti ruoštis iš anksto: permąstyti meniu, apsirūpinti dovanomis ir tai, kaip jas įpakuosite, pasipuošti namus. „Iki“ dalijasi ir dar keliais patarimais, kurie padės šiuo laikotarpiu išvengti nereikalingo streso.

„Iki“ patarimai, kaip pasiruošti šventėms

Pirmas etapas – pasipuošti namus

Dabar pats geriausias metas puošti namus. Šį sezoną populiarėjanti tendencija – seno derinimas su nauju, todėl svarstant, kaip dekoruoti namus, iš sandėliuko ar močiutės spintos patariama išsitraukti senus, vintažinius žaisliukus.

Įvairiausių dekoracijų galima pasigaminti ir patiems namuose. Tam puikiai tinka sudžiovinti karamelizuoti apelsinai, cinamono lazdelės, netgi sausainiai gali tapti išskirtiniais žaisliukais ant eglutės.

Šventinis namų dekoras neįsivaizduojamas be natūralių vainikų, kurių galima rasti ir „Iki“ parduotuvėse. Žinoma, nepamiršti reikėtų ir kalėdinių lempučių. Pavyzdžiui, „Iki“ prekiaujama tik LED girliandomis bei kitomis šviesos instaliacijomis, kurios suvartoja itin mažai elektros energijos. Namams jaukumo įneš ir pledai ar pagalvėlės. O kad kalėdinė atmosfera būtų iki galo išpildyta – iš anksto pasiruoškite ir jaukų kalėdinį grojaraštį.

Antras – namų gamybos dovanėlės

Planuoti kalėdines dovanas – niekada nėra per anksti, o ypač, jeigu ruošiatės jas gaminti namuose. Juk nieko nėra jaukiau nei gauti stiklainiuką namuose gaminto apelsinų džemo ar naminių imbierinių sausainių.

Jeigu ieškote labiau netikėtų receptų, pagaminkite naminio čatnio. Vienas paprasčiausiai pagaminamų – su pomidorais ir obuoliais, kurio receptu dalijasi ir „Iki“.

Jam pasigaminti reikės:

1 kg pomidorų,

4 vnt. obuolių,

1 svogūno,

150 ml vandens,

250 g cukraus,

1 arbat. Šaukšt. Maltos rūkytos paprikos,

žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų.

Gaminimas: pomidorus, obuolius ir svogūną nuplaukite, supjaustykite smulkiais gabalėliais ir sudėkite į puodą. Įberkite druskos, pipirų ir maltą rūkytą papriką. Supilkite vandenį, suberkite cukrų ir užvirkite. Virkite apie 10 min., retkarčiais pamaišydami. Vėliau, nugriebę putas, supilkite paruoštą čatnį į kruopščiai išplautus stiklainius ir uždarykite. Leiskite jam pastovėti bent kelias dienas ir tuomet ragaukite. Sandariai uždarytas ir tinkamai laikomas toks čatnis tinkamas vartoti bus net metus laiko.

Trečias – meniu planavimas

Šventinio meniu planavimas – vienas iš atsakingiausių kalėdinio pasiruošimo etapų. Maisto šventėms svarbu prisigaminti nei per daug, nei per mažai, todėl tikslingiausia, prieš pradedant planuoti, susiskaičiuoti valgytojų skaičių. Pavyzdžiui, jeigu ruošiate jautieną ar kiaulieną, žmogui paskaičiuoti reikėtų apie 200 g mėsos. Jeigu pagrindiniam patiekalui tieksite žuvį – galite ir šiek tiek daugiau – 250 g.

Jeigu artimųjų rate turite nuo seno, daugelio šeimos narių pamėgtus patiekalus: pasigaminkite jų šiek tiek daugiau. Taip jų užteks ir Kūčių vakarui, ir Kalėdoms. O jei marinuoti mėsą ar pjaustyti mišraines neturite nei laiko nei noro – platų jų pasirinkimą rasite „Iki“ parduotuves. Nuo tradicinės baltosios iki burokėlių mišrainės, iki kepimui jau paruoštos žuvies ar mėsos.

Ketvirtas – prieššventinis apsipirkimas. Šventinis apsipirkimas, žinoma, prasideda nuo kalėdinio stalo patiekalų planavimo, tad susiplanavus patiekalus ir susidarius reikalingų produktų sąrašą, „Iki“ į parduotuves pataria ruoštis jau dabar.

Kad apsiperkant prieš šventes nereikėtų tempti sunkių maišų – jau dabar galite po truputį pirkti ilgo galiojimo maisto produktų: konservuotų žirnelių, majonezo, džiovintų grybų, vaisių ar uogų, riešutų, netgi šakninių daržovių ar įvairiausių padažų. Jeigu per šventes gaminsite įvairiausius kepinius – įsigykite reikiamų miltų, sodos, mielių, prieskonių: cinamono, gvazdikėlių, kardamono. Taip pat nepamirškite ir šaldytų produktų: žuvies, jūros gėrybių, mėsos.

Visgi, mažiausiai galvos skausmo ir jėgų atima apsipirkimas internetu, todėl jeigu turite galimybę, šventinį pirkinių krepšelį paprasčiausiai užsisakykite tiesiai į namus naudodamiesi „LastMile“ programėle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos