Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 21

Neturite laiko tvarkytis? Specialistė pataria, kokie sprendimai palengvins buitį

Daugumai naujų namų įrengimas, baldų juose pasirinkimas, asmeninės erdvės ir interjero kūrimas yra didžiulis malonumas. Tačiau dažnai tvarkytis, valyti dulkes bei paviršius ir palaikyti tobulą švarą vieni neturi laiko, kiti – noro, treti – įpročių, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Miegamojo variantas
Miegamojo variantas / 123RF.com nuotr.

Tokiems naujakuriams patarimus dalinanti interjero dizainerė siūlo tiesiog mėgautis gyvenimu naujuose namuose ir neapsikrauti papildomais rūpesčiais. Kaip tai padaryti? Ekspertė sako: prieš įsikurdami, atlikite svarbiausius namų darbus bei nepamirškite pagrindinių taisyklių.

Patogu susidėti, malonu – pailsėti

Gyventi švariai ir tvarkingai per daug į tokį malonumą neinvestuojant laiko bei pastangų – misija įmanoma. Taip teigia baldų salono „Gintaro baldai“ dizainerė Jūratė Sventickienė.

Anot jos, neretas naujakurys asmeninės erdvės priežiūrai neplanuoja skirti daug dėmesio, kadangi šiuolaikiniame pasaulyje dažniau svarbesni yra kiti prioritetai. Tačiau, pažymi J.Sventickienė, susitvarkyti namus galima ir labai lengvai.

„Norint taip gyventi, reiktų apgalvoti baldų pasirinkimą. Praktiškiausi – uždari. Tokios spintelės, komodos, sekcijos, indaujos labai patogios: užtenka sudėti daiktus, uždaryti dureles ir namuose tvarka. Kalbant apie baldų medžiagas, mažiau priežiūrai reikli – laminuota medžio drožlių plokštė. Ji ir neblunka saulės šviesoje, yra atsparesnė drėgmei, buitinės chemijos poveikiui.

Tuo metu baldai iš natūralių medžiagų – medžio masyvo, natūralaus lukšto apdailos – turi būti prižiūrimi kruopščiau. Daugiau priežiūros reikalauja ir stiklo paviršius, matinės plokštės. Ant jų lengviau matomi pirštų antspaudai, dulkės. Stiklinis valgomojo stalas ar kavos staliukas gali ir susibraižyti, todėl derėtų apgalvoti, kas ant šių baldų bus dedama“, – pasakoja dizainerė.

J.Sventickienė priduria: didelė dalis mūsų gyvenimo prabėga svetainėje. Ant čia esančio minkšto kampo ar sofos leidžiame laisvalaikį, ilsimės, sodiname draugus ar augintinius.

„Renkantis šiuos baldus, verta paklausti jų pardavėjo, kokias apdailos medžiagas rekomenduotų. Pastarųjų pasirinkimas – labai platus. Dabar galima įsigyti sofą ar minkštą kampą su impregnuotu audiniu, į kurį neįsigeria išpilti skysčiai, lengviau pašalinamos įvairios dėmės. Šiuo metu yra ir baldų, kurie draugiški augintiniams. Nuo tokio audinio ypač lengva nuvalyti jų plaukus. Svarbu tik išsirinkti tinkamas priežiūros priemones. Improvizuoti nepatarčiau, nes negerai pasirinkti valikliai baldus gali sugadinti negrįžtamai“, – kalba ekspertė.

Nėra džiovyklės – atsiranda rizika sveikatai

Užsiminusi apie tinkamų priežiūros priemonių pasirinkimą, J.Sventickienė papildo: rinkoje šiuo metu siūlomi įvairūs impregnantai, nano technologijomis pagrįsti valikliai, kurie padengia paviršius ir nuo jų nubėga skysčiai. Pastaruosius dizainerė rekomenduoja kėdžių audiniams.

Savo ruožtu laminuotas plokštes dizainerė pataria valyti langų valikliu, o korpusiniams baldams rinktis tuos, kurie turi antistatinį poveikį. Tuomet išvalyti jie mažiau trauks dulkes.

123RF.com nuotr./Švara
123RF.com nuotr./Švara

„Tik atkreipčiau dėmesį – tinkamos priežiūros priemonės labai palengvina buitį, tačiau jas visas reikės kažkur laikyti. Taip pat prireiks vietos sudėti dulkių siurblį, lygintuvą, lyginimo lentą, grindų šluostes. Šie daiktai turi būti lengvai pasiekiami, prireikus – greitai surandami, kartu ir nekristi į akis visame interjere. Todėl geriausia jiems vietą planuoti iš anksto, prieš namų įrengimą. Numatyti, kaip atrodys erdvė tokiems daiktams arba pasirinkti uždaras spintas“, – siūlo J.Sventickienė.

Ji pabrėžia – kai tik valymo priemonės ir buitinė chemija atsidurs tinkamoje vietoje, greičiausiai ir patogiausiai iš pastarosios turėtų būti pasiekiamas dulkių siurblys–robotas. Mat, tikina dizainerė, šis įrenginys yra didžiulis tvarkos pagalbininkas tiems, kurie neturi laiko ar noro tvarkytis. Tik, sako pašnekovė, dulkių siurbliui–robotui taipogi reiktų pritaikyti baldus, nes jis turi judėti laisvai, niekur neužkliūti.

„Buityje labai praverčia ir automatinė drabužių džiovyklė. Ją naudojant, namuose dulkių bus mažiau, kadangi įrenginys pastarąsias surenka. Tuo metu įprastas skalbinių džiovinimas namuose – rizikingas netgi sveikatai. Taip džiūstantys rūbai didina drėgmę, kuri gali sukelti pelėsį. Dėl jo neretai išsivysto odos alergijos, kosulys, dusulys, kvėpavimo takų ligos, o tai ypač pavojinga vaikams. Tačiau tyrimai rodo: net 65 proc. europiečių kartą per savaitę džiauna rūbus viduje“, – dalinasi J.Sventickienė.

123RF.com nuotr./Skalbiniai
123RF.com nuotr./Skalbiniai

Prižiūrėti reikia, tik daugiau arba mažiau

Paklausta, kokias grindis rinktis tiems, kurie nori išvengti tvarkymosi iššūkių, dizainerė siūlo plyteles. Jos, J.Sventickienės teigimu, priežiūros reikalauja mažiausiai. Tačiau nusprendę grindis iškloti sintetinėmis medžiagomis – laminatu, vinilu – turėtų žinoti, kad šios greičiau įsielektrina, labiau traukia dulkes.

„Šių nepageidaujamų rūpesčių sukelia ir kiliminė danga. Ant jos dulkės ypač greitai nusėda, be to, dėmės pašalinamos sunkiau. Todėl norintys mažiau rūpesčių namuose turėtų pagalvoti, kaip neapsikrauti – daiktais, interjero detalėmis. Dėl to minimalistinis stilius yra toks populiarus. Juk logiška: kuo mažiau daiktų, atvirų baldų, atvirai padėtų interjero detalių, tuo lengvesnė namų priežiūra.

Taigi siūlyčiau žiūrėti praktiškai: turintys daug batų galėtų rinktis jiems spintelę ar komodą. Knygoms parankiausia uždara indauja. Galvojant apie baldų spalvas, verta rinktis šviesius atspalvius, medžio raštus. Taip dulkių tiesiog nesimatys“, – pataria dizainerė. Todėl gera žinia nemėgstantiems tvarkytis, anot jos, yra ta, kad visus baldus reikia prižiūrėti ir valyti, tik vienus daugiau, o kitus – mažiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas