Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 14

Norvegijoje gyvenanti Airida drauge su vyru atnaujino namus: „Sau pasakėme – tik ne balta spalva“

Airida Dumbliauskienė Norvegijoje gyvena jau 12 metų, tačiau save vadina naujakure – ne taip seniai ji kartu su šeima įsigijo namus ir šiuo metu vykdo atnaujinimo procesą.
Interjeras prieš (dešinėje) ir po atnaujinimo
Interjeras prieš (dešinėje) ir po atnaujinimo / Asmeninio archyvo nuotr.

Lietuvoje turbūt dažnas pasakytų, kad balta spalva interjere yra populiariausia, tačiau Airida sako, kad jai kur kas labiau prie širdies tamsūs tonai ir spalvos.

„Pastebėjau, kad dauguma lietuvių bijo įsileisti tamsias spalvas į interjerą, ko nepasakyčiau apie norvegus. Dirbu valymo srityje, todėl tenka nemažai matyti skirtingų interjerų – norvegai tikrai nebijo eksperimentuoti su spalvomis“, – sako Airida.

Šeimos įsigytas 130 kv. m namas yra 1994-ųjų metų statybos, jame niekas nekeista nuo pat jo pastatymo, tad pašnekovė sako, kad jų su vyru laukia dar labai daug darbo.

Kol kas šeima atnaujino nemažai gyvenamųjų erdvių, tačiau tai dar ne pabaiga. „Dažėme viską iš pagrindų – nuo sienų iki lubų ir durų. Užtrukome beveik dvi savaites darbuodamiesi po darbo valandų“, – sako Airida.

Baltą spalvą pakeitė tamsūs tonai

Pašnekovė pasakoja, kad viskas name buvę balta, tik sūnaus kambarys išklijuotas žaliais tapetais. „Kai pirmą kartą įėjome į namą, apsidairėme, sprendėme, ką keisime, pasakėme sau – tik ne balta spalva, – juokiasi Airida.

– Mes negalime sau leisti didelio biudžeto remontui, tad viską darome paprastai, savo rankomis. Pačioje Norvegijoje, pastebėjau, kad retai kada pamatysi prabangiai atliktus remontus. Norvegai labiau mėgsta minimalizmą, o lietuviai – pompastiką. Juokauju, kad mes su vyru darboholikai, mums labai patinka dirbti namuose, užsiimti remontais. Tai pačios geriausios atostogos – grįžę į Lietuvą vis kažką remontuojame. Jau visi kaimynai juokiasi pamatę, kad ir vėl mes įnikę į darbus“, – sako Airida.

Ji priduria, kad viską daro savo rankomis, o tokių remonto darbų nesimokė – viską išmoko su laiku praktikuodamasi. „Norvegai samdys firmą, kad jiems atliktų darbus, o lietuvis visada sugalvos, kaip pasidaryti pačiam“, – sako Airida.

Prieš tai buvusiuose namuose moteris sako išbandžiusi visą spalvų paletę. „Mano vyrui nepatinka dažyti, tai šį darbą atlieku aš. Pagyvenu tris mėnesius su viena spalva ir jau reikia kitos. Praeina koks pusmetis, vėl noriu perdažyti namus.

Mažiausiai lepi yra pilka spalva, todėl ją kartu su dukra pasirinkome naujuose namuose. Man namuose dabar žymiai jaukiau, be to, tamsios spalvos labai praktiškos“, – sako Airida.

Asmeninio archyvo nuotr. /Interjeras po atnaujinimo
Asmeninio archyvo nuotr. /Interjeras po atnaujinimo

Pilka spalva sužibo vaikų kambariuose ir bendroje šeimos erdvėje – svetainėje. Pirmiausia vyras ir žmona remontavo vaikų kambarius, kad šie turėtų kur miegoti.

Grindys – didžiausias iššūkis

Moteris toliau pasakoja, kad didžiausias iššūkis buvo su namų grindimis, kadangi visur buvo linoleumas, be to – priklijuotas, tad teko pavargti, kad jį pašalintų.

„Mes neįsivaizdavome, ką galime rasti po tuo linoleumu – supuvusias grindis, o gal dar blogiau? Skutome tą linoleumą ir kaip apsidžiaugėme, kad radome geras grindis, tai užteko jas atnaujinti“, – sako Airida.

Asmeninio archyvo nuotr. /Airidai su vyru teko padirbėti, kol pašalino seną linoleumą
Asmeninio archyvo nuotr. /Airidai su vyru teko padirbėti, kol pašalino seną linoleumą

Ateityje name šeima planuoja kardinaliai pakeisti virtuvės interjerą, atnaujinti židinį, įsirengti pavėsinę ir terasą, kurios istorija taip pat įdomi. Ją Airida parsivežė iš ankstesnių namų.

„Tik įsirengėme pavėsinę, terasą, o kitą dieną mums pasakė, kad turėsime išsikraustyti. Nusprendžiau savo darbo ten nepalikti, todėl ją įkurdinsime naujuose namuose“, – sako Airida.

Asmeninio archyvo nuotr. /Airidos terasa ir pavėsinė, kurią įkurs naujuose namuose
Asmeninio archyvo nuotr. /Airidos terasa ir pavėsinė, kurią įkurs naujuose namuose

Tikina nagingumą paveldėjusi iš tėčio

Paklausta, iš kur semiasi įkvėpimo, moteris sako, kad jos šviesaus atminimo tėtis turėjo labai nagingas rankas. „Veikiausiai aš tai paveldėjau. Jau nuo mažumės dariau remontus. Tik mama su tėčiu išvažiuoja į darbus, aš jau pakeičiu linoleumą, kažką išdažau, spintą išgriaunu (juokiasi). Mano vyras juokauja, kad prisuks visus baldus su varžtais, kad neperstumdyčiau, bet aš sakiau vis tiek atrasiu būdą, kaip juos išjudinti“, – juokiasi moteris ir priduria, kad dažymas yra jos hobis, itin artimas širdžiai.

Baldus ir interjero detales šeima rinkosi kartu. Airidai labai patinka įvairios žvakės, tad vyras mėgsta patraukti per dantį, kad jų namuose kaip laidojimo biure: „Bet pagyveno su manimi, žiūriu, jau ir pats vis daugiau žvakių parneša. Beje, namuose nebuvo nei vieno šviestuvo, tad rinkomės naujus. Apšvietimas labai svarbus, kai namuose vyrauja tamsios spalvos. Taip pat interjere galite labai daug ką pasiimti iš gamtos, tikrai nereikia visko pirkti. Tarkime, aš prisirinkau labai daug smilgų, kurias įkurdinau namuose“, – sako pašnekovė.

Ką ji patartų, bijantiems tamsių spalvų? „Nebijokite ir eksperimentuokite. Lietuvoje žmonės įsitikinę, kad balta spalva didina erdvę, tačiau ir tamsiose spalvose tos erdvės gali būti labai daug. Daug kas priklauso nuo aplinkos, langų, apšvietimo“, – sako Airida.

Moteris juokauja, kad nors dabar namai ką tik perdažyti, ji yra nepastovi ir dar nežino, kada vėl kils įkvėpimas viską perdažyti dar ne vieną kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas