Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 30

Nupirkę dovanėlę savo augintiniui, galite pasikelti sau nuotaiką

Visi žinome apsipirkimo terapijos reikšmę. Tačiau nauji tyrimai rodo, kad net nebrangi dovana jūsų augintiniui gali labiau pagerinti jūsų nuotaiką, nei tai, kad ką nors nusipirksite sau, rašoma bodyandsoul.com.au.
Augintinis
Augintinis / 123RF.com nuotr.

Jei turite šunį (ar katiną), puikiai žinote, kad tai – ne tik augintinis, bet ir šeimos dalis. Ypač per karantiną augintiniai tapo svarbia mūsų psichinės sveikatos dalimi, siūlydami besąlygišką draugystę ir tikslą.

Pasirodo, jei jaučiatės šiek tiek prislėgti, nupirkę kad ir nebrangią dovaną savo šuniui, galite pasigerinti sau nuotaiką.

Britų Kolumbijos universiteto mokslininkai nustatė, kad tai, jog leidžiame pinigus dėl kitų, turi daugiau teigiamos įtakos mūsų gerovės jausmui, nei tai, kad ką nors perkame sau.

Po šio tyrimo Kolumbijos universiteto verslo mokslininkai susimąstė, ar laimės jausmas taip pat padidėja nupirkus dovaną savo šuniui. Atsakymas – taip, padidėja, ir reikšmingai.

Mokslininkai atliko du eksperimentus. Pirmajame dalyvavo 159 naminių gyvūnėlių savininkai, kurių buvo paprašyta prisiminti, kada pastarąjį kartą jie išleido nedidelę sumą pinigų – apie 5 JAV dolerius (apie 4,5 euro) sau, kam nors kitam ar savo augintiniui, ir kaip jautėsi tuo metu, kai įteikė nupirktą dovanėlę.

Žmonės teigė jautęsi laimingiausi, kai ką nors dovanojo savo augintiniui.

Antrajame tyrime dalyvavo 188 naminių gyvūnėlių savininkai, jiems buvo duota po 5 JAV dolerius (4,42 euro) ir nurodyta, kaip juos išleisti: nusipirkti ką nors sau, kam nors kitam arba savo augintiniui.

Žmonės teigė jautęsi laimingiausi, kai ką nors dovanojo savo augintiniui.

Tie, kurie išleido pinigus sau, dažniausiai pirko maistą; tie, kurie išleido kam nors kitam, dažniausiai aukojo arba pirko saldumynus; o tie, kurie išleido savo augintiniams, dažniausiai pirko naujus žaislus ar skanėstus.

Iškart po pirkimo atlikta dalyvių apklausa atskleidė, kad pinigus dėl savo augintinių išleidę žmonės jautėsi laimingesni už tuos, kurie pinigus išleido dėl savęs, ir net už tuos, kurie juos išleido dėl kito žmogaus.

Taigi, kai kitą kartą aplankys liūdesys, apsvarstykite galimybę savo augintiniui padovanoti kokią dovanėlę – kaip padėką už visą tą laiką, kurį jis praleidžia šalia jūsų. Net tada, kai jo neprašote.

123RF.com nuotr./Mylimas augintinis
123RF.com nuotr./Mylimas augintinis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas