Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 02

NUSIKALTIMŲ MĖNUO: neišaiškinti praeities nusikaltimai šiandienos akimis ir kompetencija

Šis mėnuo skiriamas per daugybę amžių visame pasaulyje įvykdytoms žmogžudystėms. Kad ir koks klestintis būtų laikotarpis ar malonus klimatas, pasaulyje buvo nuolat vykdomos žmogžudystės, o mes tirsime vienas iš labiausiai sukrečiančių, kurias įvykdė patys žiauriausi ir niekingiausi žmonės per visą pasaulio istoriją. Specialiosios programos dalį sudaro – 2 naujų dokumentinių serialų premjeros per Viasat History.
NUSIKALTIMŲ MĖNUO: neišaiškinti praeities nusikaltimai šiandienos akimis ir kompetencija
NUSIKALTIMŲ MĖNUO: neišaiškinti praeities nusikaltimai šiandienos akimis ir kompetencija / Viasat nuotr.

Pirmoji iš dviejų premjerų – penkių dalių serialas „Nusikaltimo vieta: senovė", kuris startuos per Viasat History spalio 4 d., pirmadienį, 22.00 val. Dokumentiniame seriale nagrinėjamos senovėje įvykdytų žmogžudysčių bylos, ieškomi sprendimai, kurių to meto tyrėjai nesugebėjo rasti, pasitelkiami šiuolaikiniai moksliniai metodai, kriminalinis profiliavimas, ginklų ekspertai ir genetikai. Šiame straipsnyje pristatysime keletą iš bylų.

Viasat nuotr. /Nusikaltimo vieta: senovė
Viasat nuotr. /Nusikaltimo vieta: senovė

450 negyvų kūdikių senovės Graikijos šulinyje

II a. Atėnai tebebuvo klestintis Viduržemio jūros regiono centras, o vienas judriausių jo taškų buvo miesto širdyje, Agoroje, esantis turgus, šalia kurio 1938 m. archeologai aptiko stulbinantį radinį: dvidešimties pėdų gylio šulinį, kurio gelmėse gulėjo 450 kūdikių palaikai. Iki šiol šiuos palaikus gaubia paslaptis: remiantis viena teorija, galėjo būti įvykdytos masinės žudynės, kaip rašoma Biblijoje. Tačiau mokslininkai, ištyrę palaikus, nerado jokių smurto žymių. Tiesa, šalia palaikų rasti daiktai, pavyzdžiui, maitinimo indas su snapeliu, bylojo apie tai, kad šie vaikai galėjo būti neįgalūs. Tai patvirtino ir kai kurių kaukolių, ant kurių aptikta hidrocefalijos ar gomurio skilimo požymių, forma. Senovės graikai nenorėjo auginti neįgalių vaikų, nes tikėjo, kad jie atneš nelaimę. Daugelio kaulų būklė taip pat liudijo, kad vaikai mirė nuo ligų ar infekcijų, kuriomis užsikrėtė gimdami. Tačiau jei jie mirė dar būdami naujagimiai, kodėl nebuvo palaidoti? Atsakymas į šį klausimą galėtų būti tuometinė amfidromijos ceremonija – jei vaikas neišgyvendavo iki šios ceremonijos, jis nebuvo laikomas visaverčiu žmogumi ir negalėdavo būti deramai palaidotas. Štai kodėl 450 nelaimingų sielų galėjo atsidurti šulinio gelmėje.

Viasat nuotr. /NUSIKALTIMŲ MĖNUO: neišaiškinti praeities nusikaltimai šiandienos akimis ir kompetencija
Viasat nuotr. /NUSIKALTIMŲ MĖNUO: neišaiškinti praeities nusikaltimai šiandienos akimis ir kompetencija

Faraono nužudymas

Ramzis III buvo vienas paskutinių Egipto faraonų. Jis mirė 1156 m. pr. m. e. ir atgulė amžinojo poilsio savo paties įrengtame kape KV11. Tuo metu nebuvo jokių požymių, kad Ramzis mirė nenatūralia mirtimi, tačiau šiuolaikinė jo mumijos ekspertizė parodė, kad faraonas buvo nužudytas. Nors Ramzis buvo puikus architektas ir karvedys, jo valdymas nebuvo laikomas itin sklandžiu. Kaip ir visi faraonai, jis turėjo kelias žmonas ir visą būrį palikuonių, iš kurių, kaip užfiksuota jo laidojimo šventykloje esančiame reljefe, Ramzis atrinko 13 sūnų, tinkamų sostui paveldėti. Tiesa, faraonas pamiršo užrašyti paveldėjimo tvarką, todėl nebuvo aišku, kuris iš jų gali užimti sostą Ramziui mirus. Pagal įrašus kur kas naujesniuose papirusuose – antroji Ramzio žmona Tija nusprendė nužudyti valdovą, kad padėtų į sostą įžengti savo sūnui Pentavertui. Ji rado nemažai savo klastingo sumanymo šalininkų. Nors įrašai rodo, kad Ramzis suprato užmačias jį nuversti ir griežtai nubaudė sąmokslininkus, jo mumijos kompiuterinės tomografijos analizė parodė, kad jam iš tiesų buvo perpjauta gerklė. Tiesa, atrodo, jo žudikams bausmės išvengti nepavyko: XIX a. buvo rasta keista mumija, susijusi su Ramzio dvaru, tačiau ji nebuvo į nieką panaši. Kančių iškreipta veido mina leido drąsiai teigti, kad vyras nemirė natūralia mirtimi, o mumijos DNR tyrimas parodė, kad jis iš tiesų buvo Ramzio sūnus. Yra didelė tikimybė, kad tai buvo Pentaveras. Taigi, šiuolaikinis kriminalistinis tyrimas parodė, kad nors planas nužudyti Ramzį buvo įgyvendintas – jo sūnus taip pat buvo nubaustas.

Šiurpios egzekucijos, negailestingi padegimai ir žiaurios žmogžudystės bei apiplėšimai: istorija mėgsta kartotis, o nusikaltimus, kurie prieš tūkstančius metų visiems kėlė galvos skausmą, dabar galima nesunkiai išsiaiškinti pasitelkus šiuolaikinį mokslą. Kai kurie iš šių kraują stingdančių nusikaltimų atskleidžiami tik per Viasat History nuo spalio 4 d. šiokiadieniais 22.00 val.

ŽMOGŽUDYSTĖ ANT GELEŽINKELIO

Antrajame dokumentiniame seriale tiriamos visų laikų garsiausios Didžiosios Britanijos geležinkeliuose įvykdytos žmogžudystės. Geležinkeliai pakeitė Didžiąją Britaniją: bėgiai buvo nutiesti iš vienos gyvenvietės į kitą, iš vieno miesto į kitą. Jie visiems laikams pakeitė mūsų gyvenimo būdą. Tačiau geležinkelių atsiradimas turėjo ir tamsiąją pusę – ši technologinė revoliucija suteikė naujų galimybių seniausiems nusikaltimams. Vedėjas Nikolas Dėjus (Nicholas Day) nukelia mus į žudikų pasaulį ir parodo, kaip policijos išradingumas ir ankstyvoji kriminalistika padėjo juos sučiupti. Susipažinkite su Skotland Jardo ir geležinkelių policijos bylomis ir sužinokite istorijas apie žudikus, juos medžiojusius policininkus ir aukas. Tai – krauju sulaistytų Didžiosios Britanijos geležinkelių istorija. „Žmogžudystė ant geležinkelio" premjera – nuo spalio 11 d., šiokiadieniais 22.00 val.

Daugiau informacijos rasite Facebook

Viasat nuotr. /Žmogžudystė ant geležinkelio
Viasat nuotr. /Žmogžudystė ant geležinkelio

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas