V.Kuso dirbtuvėse-muziejuje amorfofalas, dar vadinamas lavongėle, atsirado prieš penkiolika šešiolika metų. Menininko pusseserė prasitarė ketinanti išmesti gėlę. Palangiškis nusprendė, kad augalas puikiai tiktų į dirbtuves ir jį pasiėmė.
Dabar amorfofalas siekia apie 150 centimetrų. Su vazonu – jau aukštesnis už patį šeimininką. Išskirtiniu humoru garsėjantis menininkas V.Kusas ir kalbėdamas apie savo augalą juokavo: „Gėlė – tokia, kokia ir priklauso mano amžiui“.
„Norisi išeiti“
Paklaustas, ar labai nemalonus tos gėlės kvapas, jis atsakė: „Kiek pabuvus – norisi išeiti“.
Vis dėlto, atsirado smalsuolių, kurie V.Kuso dirbtuves antradienį lankė ne dėl jo paveikslų ar miniatiūrinių šuniukų kolekcijos, o būtent dėl gėlės.
Menininko dirbtuvėje amorfofalas žydi gal tik trečią ar ketvirtą kartą. Paprastai žydėjimas trunka tris keturias dienas. Pasižiūrėti pražydusio augalo atėjo ir Vytauto pusseserė, kadaise metusi gėlę laukan.
Menininkas neslėpė, kad kvapas – ne iš maloniųjų, tačiau apsipratus nebeatrodo toks šleikštus.
V.Kuso sūnus bandė ieškoti informacijos, kokio dydžio iš tiesų gali išaugti amorfofalai. Rado, kad jų augalas prilygsta VDU Botanikos sodo turėtiems.
Kavinės lankytojai raukėsi
Vytauto Didžiojo universiteto Oranžerijos vyriausioji specialistė Renata Čakovienė pasakojo, kad iš tiesų prieš kelerius metus turėjo amorfofalus, išaugusius iki pusantro metro. Per karantiną augalai nunyko. Dabar kolekciją yra papildę nauji, bet dar nedideli augalėliai. Jų žydėjimo teks palaukti.
„Tą kvapą iš tiesų ne visi ištveria. Jis ypač intensyvus jei pašviečia saulė. Primena tarsi pūvančios mėsos kvapą“, - kalbėjo specialistė.
Užaugęs tinkamo dydžio amorfofalas gali žydėti ir kasmet. Gamtoje žydėjimas trunka trumpiau, o štai uždarose patalpose – ilgėliau.
Amorfofalų turi ir Kretingos muziejus. Muziejaus Gamtos skyriaus vedėja Jurgita Tertelienė pasakojo, kad kai šis augalas sužydi – nemaloniu kvapu ima skųstis ir kavinės Žiemos sode lankytojai.
„Tačiau šis augalas turi ir naudingų savybių. Rytuose naudojamas virtuvėje“, - pridūrė J.Tertelienė.
Anot R.Čakovienės, iš šio augalo gaminama želatina, kurią vertina veganai. Taip pat ir krakmolas. Jo pavadinimą galima rasti kosmetikos sudėtyje.