Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 17

Palangių daržininkystės pradžiamokslis: grožėkitės žaliuojančiais svogūnų laiškais

Artėjant kalendoriniam pavasariui, pastebimas žmonių susidomėjimas palangių daržininkyste: įvairiausių prieskoninių žolelių bei svogūnų laiškų auginimu namuose, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Svogūnų laiškai
Svogūnų laiškai / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Svogūnai Daržas

Auginami namų sąlygomis

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad svogūnai ir jų laiškai ne tik į namus atneša žalumos ir gyvybės, bet ir turėtų būti įtraukiami į kasdienį racioną.

Ši daržovė pasižymi gydomosiomis savybėmis, vitaminais bei gausiomis mineralinėmis medžiagomis. Svogūnų laiškuose yra karotino, vitamino C, kalio, natrio, kalcio, magnio, geležies, fosforo. Norintieji šviežiai užaugintais svogūnų laiškais mėgautis jau netrukus, gali vazonėliuose pasisodinti sodinukų.

„Būtų sunku išvardinti visus svogūnų ir jų laiškų teikiamus privalumus, nes jų – daugybė. Be to, ruošiant maistą juos galima naudoti praktiškai visur: svogūnų laiškais galima pagardinti ne tik salotas, bet ir sriubas, omletus, mėsos patiekalus. Įdomu dar ir tai, kad šis lietuvių virtuvėje pamėgtas ingredientas plačiai vartojamas ir Azijos šalyse“, – pabrėžia V.Juodkazienė.

Anot jos, svogūnų sodinukai, kaip ir kitos daržovės ar prieskoninės žolelės, geriausiai auga specialiai tam skirtoje, mineralinėmis medžiagomis praturtintoje žemėje.

Geriausia svogūnų sodinukus sodinti 2–3 cm gylyje: sodinant 2/3 galvučių turi būti po žeme, trečdalis – virš žemės. Tik pasodinus, geriausia juos laikyti šiltoje ir tamsioje vietoje, o daigams prasikalus – perkelti ant palangės, kur svogūnai gaus daugiau šviesos.

Dar vienas itin svarbus faktorius, užtikrinsiantis gausų svogūnų laiškų derlių, anot V. Juodkazienės, drėgmės palaikymas. Pasodintus svogūnų sodinukus būtina nuolat negausiai palaistyti, geriausiai tam naudoti vandens purškiklį, kad jų per daug neperlietumėte. Ekspertė sako, kad laikantis šių taisyklių namuose šviežius svogūnų laiškus valgysite jau po kelių savaičių.

123RF.com nuotr./Svogūnų sodinukai
123RF.com nuotr./Svogūnų sodinukai

Anot prekybos tinklo komunikacijos vadovės Vaidos Budrienės, „pirkėjai svogūnų sodinukus daugiausiai perka būtent vasario ir kovo mėnesiais“. Tuo tarpu sėklų pirkimo pikas prasideda kiek vėliau, balandį. Per sezoną jų parduodama net apie 0,8 milijono.

Artėjant pavasariui, pastebimai auga sveikų produktų poreikis. Pirkėjai ima ieškoti būdų, kaip į organizmą susigrąžinti tas medžiagas, kurias galbūt prarado šaltojo sezono metu. Ši tendencija, anot V.Budrienės, yra susijusi su pasikeitusiais mitybos įpročiais, sveikesnių produktų paieška, o šviežiai užauginti svogūnų laiškai – tikras vitaminų šaltinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas