Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 29

Pasaulinį pripažinimą pelniusias saviugdos knygas galėsime klausyti lietuviškai

Mokytis, nuolatos tobulėti, plėsti akiratį ir savo galimybes – būtent toks Rimutės Van Cleave tikslas, kuriuo sekti ji kviečia visus lietuvius. Kalifornijoje gyvenanti biržietė pristato „iknygos.lt“ knygų platformą – nepelno siekiantį projektą. Tai kruopščiai atrinktos, į lietuvių kalbą išverstos ir išleistos vertingos bei pasaulinį pripažinimą pelniusios knygos apie sąmoningumą, gyvenimą į gerąją pusę keičiančią minčių galią ir saviugdą.
R.Van Cleave
R.Van Cleave / iknygos.lt nuotr.
Temos: 2 Knygos Saviugda

Kaip pasakojo R.Van Cleave, projekto idėja gimė prieš trejus metus, kuomet garsioje audio knygų platformoje „Audible“ nerado nei vienos lietuvių kalba įgarsintos knygos. Tad užaugus sūnui Gediminui ir atsiradus daugiau laisvo laiko, moteris ėmėsi knygų atrinkimo, vertimo, leidimo, įgarsinimo ir spausdinimo veiklos. O noras tautiečius supažindinti su pasaulyje gerai žinomais autoriais, tokiais kaip John Kehoe, Michael A.Singer, Joy Cowley ir kitais pastūmėjo atsirasti ir „iknygos.lt“ platformai. Visos lėšos surinktos už knygas keliaus labdarai.

iknygos.lt nuotr./Pasaulinį pripažinimą pelniusias saviugdos knygas galėsime klausyti lietuviškai
iknygos.lt nuotr./Pasaulinį pripažinimą pelniusias saviugdos knygas galėsime klausyti lietuviškai

„Klausydama knygų, John Kehoe seminarų, visuomet galvojau, kaip tuo norėčiau pasidalinti su kitais. Deja, lietuviams tokios knygos ir seminarų informacija pasiekiama tik anglų kalba. Žinau, kad kitose šalyse gyvenantiems tautiečiams gana sunku skaityti lietuviškai, todėl už savo lėšas sugalvojau jas išversti pati. Labai norėjau ir garso efektais įgarsinti pasakas vaikams. Esu įsitikinusi, tai puikiai lavina vaizduotę. O ir šio projekto tikslas – lavintis, supažindinti lietuvius su minčių galia, saviugda, psichologija bei pristatyti naujausias tendencijas ir būdus sau padėti pasiekti daugiau. Be to, tai nėra pelno siekianti veikla. Visos lėšos bus skiriamas Lietuvos žmonėms su regėjimo ar klausos negalia“, – dėstė projekto iniciatorė.

Daug metų ne Lietuvoje gyvenanti moteris teigė, jog vienas labai svarbių uždavinių – išsaugoti lietuvių kalbą. Ypač tiems, kurie išsibarstę po pasaulį, vis rečiau ja kalba, rašo ar skaito. O norint, kad ši netaptų tiesiog buitiška, žodyną reikia lavinti ir plėsti. Dėl šios priežasties visos knygos įgarsintos pasitelkus kuo tikslesnį, suvokiamą vertimą. Knygų balsui pasirinktas skaitovas Leonidas Čiudaras.

iknygos.lt nuotr./Pasaulinį pripažinimą pelniusias saviugdos knygas galėsime klausyti lietuviškai
iknygos.lt nuotr./Pasaulinį pripažinimą pelniusias saviugdos knygas galėsime klausyti lietuviškai

„Kokius nuostabius žodžius poetai sudėjo į poeziją, dainas, o mes juos pamėgome versti į kitą kalbą. Vaikai taip pat nėra mokomi plataus lietuviško žodyno. Jaučiu kaip ji nyksta ir jaunimo tarpe – vis dažniau girdime tarptautinius, bet ne lietuviškus žodžius. Būtent dėlto, versdami knygas, didelį dėmesį skiriame lietuvių kalbai. Kuomet skaitome knygą, mūsų mamos išmokytas žodis turi stipresnę reikšmę nei primestas kitos kalbos žodis, taip vadinamas tarptautinis. Gimtoji kalba skamba aiškiau, giliau pereina per mūsų vidų. Tad su vertėjais daug dirbame, kad žodis būtų stiprus ir suprantamas kiekvienam. Mūsų išverstas knygas skaito skaitovas, kuris nemažai laiko skiria knygos įsisavinimui, ką autorius norėjo pasakyti skaitytojui, kas yra svarbiausia. Klausydama daug knygų supratau, kodėl kai kurias audio knygas klausydama aš negaliu jų suprasti, įsisavinti. Kada skaitovas skaito monotoniškai ir greitai, mes dažnai praleidžiame svarbius žodžius. Tad mokydamiesi iš savo ir kitų klaidų stengiamės leisti tik kokybiškai įgarsintas knygas“, – dėstė R.Van Cleave.

Audio knygos ir savarankiškas ugdymasis – vis labiau populiarėjantis būdas mokytis, mano R.Van Cleave. Tai galima pastebėti vertinant vis augantį susidomėjimą pasaulyje. Lietuva – ne išimtis. Nors medžiagos dar trūksta, poreikis yra. Lietuvoje daug išsilavinusių, protingų ir daug pasiekusių žmonių, kurių noras nuolatos tobulėti ženkliai pastebimas.

„Manau, daugelis lietuvių tikrai pradėjo daug dirbti su savimi. Saviugda visada reikalinga net ir daug pasiekusiems. Mes kiekvieną dieną turime būti budrūs, mokytis ir išbandyti tai savo gyvenime. Labai džiugu matyti, kad vis daugiau gerų dvasinių vadovų atsiranda ir mūsų krašte. Knygos reikalingos, kad skaitydami jas nenukryptume nuo savojo kelio, kad prisimintume, jei ir perskaitėme kartą ar kelis. Juk kiekvieną kartą mes visada perskaitytoje knygoje rasime kažką nauja. Todėl knyga, kaip mūsų geriausias draugas, visada šalia, kada mums jos reikia. Aš pati tikrai labai vertinu audio knygas. Dirbant mano akys pavargsta nuo kompiuterio, todėl skaityti būna sunkoka. O įsijungus audio knygą, klausyti ją galiu užsimerkusi. Jei ko nors nesupratau, visada galiu atsukti atgal. Tokią knygą galiu klausytis važiuodama automobiliu, laukdama oro uoste, skrisdama lėktuvu. Tai nevargina akių ir visada sutaupo laiko“, – privalumus vardino pašnekovė.

iknygos.lt nuotr./Pasaulinį pripažinimą pelniusias saviugdos knygas galėsime klausyti lietuviškai
iknygos.lt nuotr./Pasaulinį pripažinimą pelniusias saviugdos knygas galėsime klausyti lietuviškai

„iknygos.lt“ knygos – smulkmeniškai atrinktos ir sugrupuotos į kategorijas: „Vakaro skaitiniai“, „Savo aš link“ ir „Nemokamos pasakos“. Knygų leidyba taip pat turi tris pasirinkimus – audio knygas, tradicines knygas ir elektronines knygas. O kaip teigia R.Van Cleave, knygas ji pati perklausius po kelis kartus, visos jos Amerikoje jau tapę bestseleriais.

„Visada klausiu savęs, ar tikrai autorius pasako suprantamai ir aiškiai, ką galima išmokti iš šios knygos, ar tikrai ji reikalinga Lietuvos skaitytojui? Noriu, kad skaitydami ją jūs neleistumėte laiko veltui. Kad knyga būtų gyvenimo vadovas, mokytojas. Tad jau dabar ruošiame naujoves – planuojame knygų klubo seminarus skaitytojams, kuriuose bus gvildenamos aktualios temos. Neužilgo išleisime naują autoriaus Howard Falco knygą „Aš esu. Suvokimo, kas iš tiesų esate, galia“. Tai įtakinga knyga, kuri padės tiems, kurie iš tiesų nori pasikeisti ir judėti tolyn. O keistis į gerą pusę visada naudinga. Pradėkime nuo savęs, atsibuskime iš įprastinio mąstymo ir pamatysime, koks vis dėlto nuostabus pasaulis, kuriame gyvename. Juk mes čia atėjome laikinai, todėl palikime po savęs viską, kas geriausia. Darykime tai, ką galime padaryti gražiausia šioje žemėje dėl savęs ir kitų šiandien“, – pokalbį baigė Rimutė Van Cleave. Daugiau informacijos apie knygas, jų pasirinkimą ir naujienas www.iknygos.lt.

iknygos.lt nuotr./Pasaulinį pripažinimą pelniusias saviugdos knygas galėsime klausyti lietuviškai
iknygos.lt nuotr./Pasaulinį pripažinimą pelniusias saviugdos knygas galėsime klausyti lietuviškai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas