Pasak Varle.lt buitinės technikos specialistų, svarbiausia yra tai, ar sulčiaspaudė atitinka jūsų gyvenimo būdą. Jeigu nesate tikri, kokio tipo sulčiaspaudė geriausiai jums tiktų, peržiūrėkite buitinės technikos specialistų pateikiamą informaciją, kuri padėtų susiaurinti paiešką.
Dvi sulčiaspaudžių rūšys
Sulčiaspaudės būna dviejų pagrindinių tipų: centrifūginės ir lėtaeigės. Lėtaigė sulčiaspaudė traiško ir smulkina vaisius ar daržoves, kol išsiskiria sultys. Centrifūginio tipo sulčiaspaudės surenka viską, ką įdedate į padavimo angą, ir išspaudžia sultis sukdamos vaisius ar daržoves per aštrius ašmenis. Nors abiejų tipų sulčiaspaudės turi tiek savų privalumų, tiek trūkumų, lėtaeigės sulčiaspaudės paprastai veikia tyliau, o centrifūginės – greičiau.
Centrifūginio tipo sulčiaspaudės
Šių prietaisų apvalūs, labai greitai besisukantys ašmenys susmulkina vaisius ir daržoves bei perleidžia juos per metalinį tinklelį. Išcentrinė jėga, kurią sukuria pjaustymo ašmenys, atskiria sultis nuo minkštimo.
Privalumai
-
Sultis išspaudžia greitai;
-
Pigesnės;
-
Paprasta naudoti;
-
Sumažina gaminimo laiką, nes į daugumą jų telpa didesni vaisių ir daržovių gabaliukai.
Trūkumai
-
Netinka spausti lapinių žalumynų, žolių, daigų ir prieskoninių žolelių sultis;
-
Mažesnė sulčių išeiga (minkštimas lieka drėgnesnis);
-
Prastesnės kokybės sultys: greitai besisukantys peiliukai įkaista, o karštis naikina naudingus fermentus;
-
Sultys labiau sluoksniuojasi, didesnis putos sluoksnis;
-
Maldama ir pjaustydama sulčiaspaudė kelia triukšmą.
Šalto spaudimo (lėtaeigės) sulčiaspaudės
Šie prietaisai veikia malimo („kramtymo“) arba šalto spaudimo metodu, kuriuo pagamintos sultys yra naudingesnės nei spaustos centrifūginio tipo sulčiaspaudėmis. Kitaip nei centrifūginės sulčiaspaudės, pasižyminčios dideliu greičiu ir grubiu sulčių išgavimu, šalto spaudimo sulčiaspaudės, veikdamos lėčiau, suspaudžia vaisius ir daržoves ir taip atskiria sultis. Nors jos brangesnės, dėl lėtesnio veikimo ir kruopštesnio sulčių išgavimo šios sulčiaspaudės pagamina naudingesnes sultis ir išspaudžia jų daugiau.
Privalumai
-
Gerai tinka spausti lapinių žalumynų, žolių, daigų ir prieskoninių žolelių sultis;
-
Didesnė sulčių išeiga;
-
Sultys ilgiau išlieka naudingos, fermentai nesuyra iki 72 valandų;
-
Kadangi jos veikia lėčiau, sukuriama mažiau karščio, todėl išsaugomos maistinės medžiagos ir fermentai;
-
Minimalus sulčių sluoksniavimasis ir putos sluoksnis;
-
Kai kurie modeliai turi ir kitų maisto apdorojimo funkcijų, pavyzdžiui, riešutų pieno, riešutų sviesto, šerbeto, makaronų ir ledų;
-
Veikia tyliai.
Trūkumai
-
Brangesnės;
-
Sultis ruošite ilgiau: pro siaurą padavimo angą telpa tik nedideli vaisių ir daržovių gabaliukai, nors reikėtų pabrėžti tai, kad rinkoje jau yra modelių pasirinkimai su siauru ir plačiu kaklu;
-
Sultyse lieka šiek tiek daugiau minkštimo.
Buitinės technikos specialistai pataria nuspręsti, iš kokių daržovių ir vaisių spausite sultis. Jeigu ketinate sultis daugiausia spausti iš lapinių daržovių (pvz., lapinių kopūstų, kviečių želmenų ir špinatų), kurie yra populiarūs žaliųjų kokteilių ingredientai, jums labiau tiks lėtaeigės sulčiaspaudės – jos iš lapų išspaus daugiau sulčių. Jeigu ruošiatės spausti įvairių vaisių ir daržovių sultis, rekomenduojama rinktis centrifūginio tipo sulčiaspaudę – ji tolygiau sumals skirtingos konsistencijos vaisius bei daržoves.
Patogumai
Svarbu atkreipti dėmesį į kai kurias papildomas sulčiaspaudės funkcijas ir savybes, nes jos lemia didesnį naudojimosi įrenginiu patogumą.
Skaidrus sulčių indas
Jis lems, kad matysite, kiek sulčių išspaudėte. Dar geriau, jeigu ant indo sužymėti skysčio tūrio vienetai.
Integruota laido saugykla / Ilgas laidas
Sulčiaspaudžių su 2 metrų ar ilgesniais laidais privalumas tas, kad galėsite laisviau rinktis, kur statyti prietaisą. Žinoma, visada turėtumėte elgtis atsargiai. Tokiuose modeliuose paprastai būna integruota laido saugykla, kurioje galite paslėpti laidą, kai šis jums nebereikalingas.
Saugu plauti indaplovėje
Nuimamos sulčiaspaudės detalės, kurios turi būti plaunamos po kiekvieno panaudojimo, gali būti sudedamos ant viršutinės indaplovės lentynėlės.
Plati padavimo anga
Į ją telpa daugiau vaisių ir daržovių, taigi sultis paruošite greičiau.