Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 31

Pavasarinis tvarkymasis prieš Velykas: vadovaudamiesi patarimais, išvalysite viską – nuo langų iki vonios kambario

Gražiausias pavasario šventes norisi pasitikti švariuose ir tvarka spindinčiuose namuose. Išlindę saulės spinduliai greit išduoda, kurias namų vietas reikia kuo greičiau sutvarkyti. Tad nuo ko pradėti, kad namuose būtų jauku ir malonu?
Pavasarinė tvarka
Pavasarinė tvarka / 123RF.com nuotr.

Štai patarimai, kurie jums pravers greitai susidėlioti tvarkomų vietų sąrašą ir jas sutvarkyti efektyviai. Atlikdami po dalį šių darbų kasdien, jūs greitai džiaugsitės tvarka ir švara namuose.

Langai

Jeigu langai per žiemą kaip reikiant pajuodo, iš pradžių nuvalykite juos šiltu muiluotu vandeniu, kad pašalintumėte pagrindinius nešvarumus. Būkite atidūs – atidarę langus galite pamatyti, kad ir vidinėje jų dalyje prisikaupė nešvarumų. Ir nors juos sunku pasiekti, gali padėti actas ir soda. Vėliau beliks viską gerai iššluostyti.

Nepamirškite palangių – tiek lauko, tiek namo viduje. Namuose esančias nuvalykite ir pašalinkite dulkes. O štai lauko palangėms dabar galima įsigyti specialių priemonių, kurios padengia jas apsaugine plėvele ir taip pavyksta išvengti nešvarumų ir dulkių ilgesnį laiką.

Fotolia nuotr./Langų valymas
Fotolia nuotr./Langų valymas

Kokias priemones naudoti langams valyti? Dabar nesunkiai rasite tiek parduotuvinių, tiek naminių. Štai ne kartą apkalbėtas actas. Acto tirpalas – nepakeičiama priemonė įvairiose buitinėse situacijose. Matinius ir įprastus stiklus puikiai nuvalo karštas vanduo, sumaišytas su actu: į litrą vandens įpilkite kelis šaukštus acto ir gerai išmaišykite. Tam tikslui puikiai pasitarnaus ir citrinų sultys.

Kilimėliai

Lauko ar vonios kilimėliai dažniausiai lieka užmiršti. Pats metas visus juos gerai išsiurbti, išpurtyti, o jeigu yra galimybė, ir išskalbti (pavyzdžiui, vonios kilimėlius). Geriausia visus kilimėlius tvarkyti reguliariai, kad juose mažiau kauptųsi purvas ir nešvarumai.

Beje, tas pats patarimas galioja ir namuose esantiems kilimams – nepamirškite jų kaip gerai išsiurbti ir išvalyti drėgnu būdu.

Virtuvinė plautuvė

Atsižvelgiant į tai, iš ko pagaminta jūsų virtuvinė plautuvė, priklauso ir jos valymo būdas. Vienoms gali tikti soda ir actas, kitoms – melamino kempinėlės ar indų ploviklio lašelis, padėsiantis pašalinti riebalus.

Geriausia plautuvę valyti reguliariai, neleisti dėmėms įsigerti, ypač, jeigu ji yra šviesios spalvos. Plautuvę kur kas rečiau reikės valyti, jeigu kas vakarą švelniai praplausite, nepaliksite nešvarių indų su maisto likučiais ir išsausinsite, pavyzdžiui, popieriniu rankšluosčiu.

123RF.com nuotr./Juodos spalvos plautuvė
123RF.com nuotr./Juodos spalvos plautuvė

Jeigu jau taip nutiko, kad kriauklė užsikimšto, išmėginkite klasika tapusį sodos ir acto duetą. Įpilkite sodos, užpilkite acto ir po kiek laiko, kai viskas suputos, užpilkite verdančiu vandeniu. Tai vienas iš būdų, kuris dažniausiai suveikia, tačiau jeigu jums nepavyko, metas kreiptis pagalbos į specialistus.

Mikrobangų krosnelė

Jeigu joje dažnai šildote maistą, greičiausiai aptiksite ir maisto likučių, ir trupinių, ar net padažo žymių. Nepamirškite gerai nuvalyti pačios mikrobangų krosnelės išorinės dalies, kur lieka pirštų, neretai, riebaluotų, atspaudai, o gerai iššluostę vidų galite išmėginti ir tokį būdą.

Paimkite indą, kuris tinkamas mikrobangų krosnelei, įpilkite į jį tris ketvirčius vandens ir sudėkite citrinos griežinėlius (10–15 vnt., beje, galite naudoti ir apelsinus, žaliąsias citrinas, actą) bei įspauskite citrinų sultis.

Padėkite indą į mikrobangų krosnelę ir užstatykite aukščiausią galingumą ir stebėkite – kai tik vanduo pradės virti, iškart išjunkite mikrobangų krosnelę, tačiau jos neatidarykite – palaukite kelias minutes.

Tuomet atsargiai atidarykite ir išimkite dubenį su vandeniu ir iššluostykite mikrobangės vidų drėgna šluoste, o paskui gerai nusausinkite sausa šluoste. Jeigu reikia, jūsų mikrobangų krosnelėje daug nešvarumų, pasinaudokite ir kempine ir valymo priemone.

Stalviršiai

Viskas paprasta – prabėkite greitai per visus paviršius jūsų namuose. Tai gali būti stalviršiai, palangės ar vietos, kuriose kaupiasi dulkės. Pats metas išvalyti ir įvairias interjero detales, kurios stovi ant lentynų ir mėgsta kaupti dulkes. Dulkių valymui galite pasitelkti drėgną mikropluošto šluostę, kuri nepalieka dulkių ir vandens žymių.

123RF.com nuotr./Virtuvės spintelės lentyna
123RF.com nuotr./Virtuvės spintelės lentyna

Šaldytuvas

Kada paskutinį kartą iškraustėte šaldytuvą ir ką jame radote? Greičiausiai ne vienas mūsų ten pamatytų kokių nors gurmaniškų gėrybių, kurios guli giliai užkištos ir užmirštos. Ilgainiui šaldytuve kaupiasi ne tik pamiršti maisto produktai, bet ir trupiniai, maisto likučiai.

Iškraustykite viską iš šaldytuvo, jį išvalykite, o tada gerai peržiūrėkite ir jo turinį – galbūt pasibaigė kai kurių maisto produktų galiojimas? Palaikyti švarą šaldytuve galite įtiesę specialius paklotus, kuriuos beliks reguliariai iškratyti ir nuvalyti.

Nepamirškite išorinių šaldytuvo durelių, ant kurių lieka pirštų atspaudai – nuvalykite kempine, šluoste ar specialiomis valymo priemonėmis.

Pjaustymo lentelės

Jos gali būti pagamintos iš plastiko, medinės ar stiklinės. Svarbiausia turėti atskiras lenteles skirtingiems maisto produktams, tarkime, žuviai, mėsai, daržovėms ir pan. Peržiūrėkite, kokia jūsų pjaustymo lentelių būklė – galbūt metas jas keisti?

Svarbiausia iš bet kokios medžiagos pagamintą lentelę po maisto gaminimo kruopščiai nuplauti ir išdžiovinti, nesudėti jų drėgnų vienų ant kitos.

Valyti jas galite tiek šiltu muiluotu vandeniu, tiek pasitelkti tokias priemones kaip sodą, druską, citriną. Tarkime, galite perpjauti citriną pusiau ir ja įtrinti lenteles – tai padės pašalinti ir nemalonius kvapus.

123RF.com nuotr./Pjaustymo lentelė
123RF.com nuotr./Pjaustymo lentelė

Puodai

Dar viena indų grupė, kuri verta peržiūros. Jeigu nerūdijančio plieno keptuvė ar puodas pridegė, neišsigąskite. Viskas, ko jums reikia, tai citrinos ir vandens – visa tai ne tik pašalins degėsius, bet ir neutralizuos nemalonų kvapą namuose.

Nuo ko pradėti? Paimkite 2 citrinas, supjaustykite ir sudėkite į puodą taip, kad jos uždengtų pridegusį puodo dugną. Pripilkite vandens (nebūtina, kad jis visiškai apsemtų citrinas) ir viską užvirinkite. Virkite 10 minučių. Po to palikite puodą atvėsti, o kai atvės, išpilkite vandenį ir išmeskite citrinas. Gali likti nedidelis rudas sluoksnis, kurį lengvai išvalysite šepetėliu. Po visų procedūrų puodą gerai išskalaukite ir nusausinkite rankšluosčiu.

Orkaitė

Daugeliui orkaitės valymas skamba kaip baisiausia bausmė. Puiku, jeigu jūsų orkaitė išsivalo savaime – turi pirolizės funkciją, tačiau ką daryti, kai jos nėra? Prikepę riebalai gali tapti tikru galvos skausmu. Vėlgi, jeigu orkaitę išvalysite kaskart po kepimo, nešvarumai kaupsis kur kas mažiau, tačiau jeigu orkaitę apleidote, tuomet pasitelkite specialiai jai skirtas valymo priemones, šveistukus, kurie nesubraižytų jos paviršiaus.

Fotolia nuotr./Orkaitės temperatūros reguliavimas.
Fotolia nuotr./Orkaitės temperatūros reguliavimas.

Taip pat išvalykite orkaitės stiklus ir vidinės ir išorinės pusės, sutvarkykite apačioje esantį stalčių ir išplaukite skardas, kurias naudojate orkaitėje.

Taip pat galite išmėginti šį būdą – į karščiui atsparų indą (kepimo formą, keptuvę ar puodą) pripilkite vandens ir pastatykite į orkaitę. Nustatykite aukščiausią temperatūrą ir palikite 20 minučių. Garai padės suminkštinti ir pašalinti įsisenėjusius nešvarumus, kuriuos nesunkiai nuvalysite.

Jeigu kepant prisitaškė riebalų, jų dėmes iškart po gaminimo apibarstykite valgomąja soda ir kuriam laikui palikite. Kai orkaitė atvės, paprastu popieriniu rankšluosčiu nuvalykite sodą, sugėrusią riebalus.

Orkaitei valyti tinka ir actas, sumaišytas su soda ir lašeliu indų ploviklio. Gauta mase gerai ištrinkite orkaitės sieneles ir nuvalykite šlapia šluoste. Tiesa, prieš pradėdami orkaitės valymo darbus, pašalinkite visus maisto likučius, trupinius ir pan.

Spintelės, stalčiai ir jų turinys

Nesvarbu – virtuvė, vonia ar svetainė, kiekvienoje jų rasime spintelę ar stalčių, kuriame laikomi įvairūs daiktai, dažnai – nereikalingi. Peržiūrėkite ir atsikratykite tai, ko seniai nenaudojate – makiažo priemonės, žaislai, popieriai ir kt. Ir, žinoma, sutvarkę spinteles bei stalčius, nepamirškite jų kruopščiai sutvarkyti ir išvalyti.

Čia reikėtų paminėti ir drabužių spintas – peržiūrėkite, ką vilkite ir kas seniai nedėvima. Galbūt galite padovanoti artimiesiems? Tas pats galioja ir patalynei, rankšluosčiams, kurių dažnas turime net per daug. Susidėvėjusius juos galite panaudoti įvairiems namų darbams, pavyzdžiui, dulkių valymui.

Užuolaidos

Tiek kabančios ant langų, tiek vonios kambaryje, turėtų būti kruopščiai prižiūrimos. Ant langų kabančios kaupia dulkes, o ant vonioje esančių lieka vandens, muilo, kalkių likučių. Ką galite išskalbti – išskalbkite, juk pavasaris būtent tas metas kada ypatingai norisi švaros ir gaivos.

Buitinė technika

Skalbyklė ir indaplovė – jos itin dažnai kenčia nuo nešvarumų, kalkių nuosėdų. Nuvalykite jų korpusą ir išvalykite vidų. Tam galite naudoti tiek pirktines, tiek namines priemones.

Valydami indaplovę išvalykite ertmę tarp durelių ir indaplovės, pašalinkite nešvarumus iš skylučių, kurios yra ant vandens purkštuvų bei indaplovės apačioje. Galiausiai įjunkite plovimo režimą be jokių indų – tiesa, galite įpilti acto, citrinos rūgšties į indą, kurį pastatę indaplovėje, pašalinsite kalkes. Jei kartkartėmis taip prižiūrėsite savo indaplovę, ji ne tik neskleis nemalonaus kvapo, bet ir tarnaus ilgiau.

Shutterstock nuotr./Indaplovė
Shutterstock nuotr./Indaplovė

Valydami skalbyklę galite į skalbiklio vietą įpilkite acto ir sodos mišinio, įjunkite skalbimo režimą. Iškart po to, kai skalbimo seansas pasibaigs, sausa šluoste panaikinkite drėgmės likučius, kurie susikaupė skalbyklės būgno viduje.

Maišytuvas ir dušo galvutė

Vandeniu iš čiaupo naudojamės kasdien – ar pastebėjote, kad kartais vanduo pradeda bėgti silpniau? Jei netikėtai pasikeitė tekančio vandens srovė, gali tekti užsiimti kalkių valymu. Vanduo, kurį naudojate, gali būti kietas, tad tokiu atveju kalkinės nuosėdos kartu su rūdimis dažnai užkemša dušo galvutę ar maišytuvą.

Patarimas: itin apkalkėjusias vietas valykite citrinos rūgštimi ar actu. Tiesiog suvilgykite skudurėlį actu ir padenkite kalkėmis nusėtas vietas. Atkreipkite dėmesį, kad po tokio valymo būtina viską nuplauti dideliu kiekiu vandens.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas