Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 06

Perspėjo, kada geriau neužsiimti sodo darbais: bus geriau ir jums, ir augalams

Sodo darbai turėtų būti viena smagiausių vasaros veiklų, ypač, jei turite pomėgį sodininkavimui ir augalams. Todėl atskleidžiame, kada vis tik geriausia šių darbų imtis, kad būtų naudinga ir jums patiems, ir augalams.
Šiltnamis
Šiltnamis / 123RF.com nuotr.

Yra paros metas, kuriuo nei kastuvo, nei laistytuvo geriau į rankas neimti. Už tai padėkosite ir jūs bei jūsų sveikata, ir jūsų sodas.

Nors šiek tiek ravėjimo ir sodinimo gali padaryti stebuklus žmogaus fizinei ir psichinei sveikatai, reikia nepamiršti kai kurių dalykų, kad būtumėte saugūs ir išvengtumėte galimų pavojų.

The Mail Online pakalbinta ekspertė atskleidė, jog geriausia laiką sodo ir daržo darbams rinktis pagal tai, koks fiksuojamas UV spindulių lygis. Šį galite pasitikrinti vietinėje meteorologijos stotyje.

Vida Press nuotr./Mergina tepasi kremu nuo saulės
Vida Press nuotr./Mergina tepasi kremu nuo saulės

Geriausias laikas užsiimti sodininkyste yra tada, kai ultravioletinių spindulių indeksas nukrenta žemiau keturių, o blogiausias – nuo 11 iki 14 valandos, kai ultravioletinių spindulių indeksas paprastai būna didesnis.

Užsiimdami lauko darbais sodininkai dažnai pamiršta atsigerti vandens, todėl gali dehidratuoti. Jie taip pat rizikuoja perkaisti ir gauti saulės smūgį.

Jei sodininkavimą pradėsite ankstesniu arba vėlesniu paros metu, negu minėtas tarpas tarp 11 ir 14 val., tai taip pat bus naudinga jūsų augalams, nes vanduo neišgaruoja taip greitai, kaip karščiausiomis dienos valandomis.

123RF.com nuotr./Moteris savo sode
123RF.com nuotr./Moteris savo sode

Jei neturite kito pasirinkimo, kaip tik sodininkauti per karščius, ekspertė pataria kuo daugiau būti pavėsyje, teptis kremu nuo saulės su SPF 60, daryti trumpas pertraukėles kas 15-20 minučių ir reguliariai gurkšnoti vandenį, kad išvengtumėte dehidratacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas