„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
2023 11 19

Planuojate atnaujinti virtuvę? Nedarykite šių 5 dažnų klaidų

Orams subjurus, vis daugiau laiko praleidžiame gamindami namuose, todėl šiuo laikotarpiu dažnas skiria dėmesį virtuvės atnaujinimui. Tam įtakos turi ir ruošimasis artėjančioms didžiosioms metų šventėms. Tačiau ergonomiškos virtuvės įrengimas – tikras mokslas, kuriam reikia nemenko bagažo žinių ir pasirengimo. Salono „Gintaro baldai“ interjero dizainerė Jūratė Sventickienė pranešime žiniasklaidai dalijasi įžvalgomis, kokios klaidos planuojant virtuvę pasitaiko dažniausiai, ir pataria, kaip jų išvengti.
Virtuvės planavimas
Virtuvės planavimas / „Gintaro baldai“ ir „Adobe Stock“ nuotr.

Nepagalvojama apie talpumą

Anot interjero dizainerės, pirmas žingsnis, nuo kurio rekomenduojama pradėti bet kokios virtuvės planavimą – tai ne grožis ar stalviršių spalvos parinkimas, o jos talpumo įvertinimas. Deja, šią klaidą daro dažnas, todėl virtuvėse greitai įsivyrauja netvarka.

„Šiais laikais turime labai daug prietaisų ir įrangos – nuo karšto oro gruzdintuvių iki virtuvinių smulkintuvų ar duonos maišytuvų. Jeigu tinkamai neįvertinsime savo turimų daiktų kiekio, jie „užgriozdins“ stalviršį ir sukurs netvarkos jausmą. Todėl rekomenduočiau iš anksto susidaryti prietaisų ir puodų bei keptuvių sąrašą, patikrinti jų matmenis, kad įsitikintumėte, jog jūsų svajonių virtuvės spintelėse viskas tilps. Kai savo salone projektuojame virtuves, visada klientams rekomenduojame nusipiešti baldų išklotinę ir susirašyti, ką tiksliai į kurią spintelę dės. Neretai po tokių skaičiavimų klientų poreikiai ženkliai pasikeičia“, – sako J. Sventickienė.

„Gintaro baldai“ nuotr./Virtuvės planavimas
„Gintaro baldai“ nuotr./Virtuvės planavimas

Taip pat vertėtų pagalvoti apie stalčių integravimą. „Anksčiau buvome įpratę viską dėti į spinteles, tačiau tenka pripažinti, kad šis sprendimas – labai nepatogus. Kol mes kažką iš spintelės dugno pasiekiame, tenka pusę jos turinio iškraustyti. O atidarius stalčių, iškart visą spintelės turinį matome, jis ranka pasiekiamas. Tie, kurie įsirengia ne pirmą virtuvę ir jau yra pasimokę iš savo klaidų, tikrai žino, kad verčiau stalčiams nepataupyti“, – sako „Gintaro baldų“ atstovė.

Vaikomasi madų

Pasak J. Sventickienės, šiandien populiaru virtuvės dizaino įkvėpimo semtis socialiniuose tinkluose, kur šiuo metu labai populiarios virtuvės su atviromis viršutinėmis spintelėmis. Tačiau interjero dizainerė perspėja, kad šis pasirinkimas gali tapti klaida tiems, kurie dažnai gamina ir praleidžia virtuvėje daug laiko.

„Kad ir kokį galingą gartraukį įsirengtume, kad ir kaip prižiūrėtume virtuvės tvarką, joje vis tiek kaupiasi riebalai, garai ir nešvarumai. Tad jeigu labai dažnai gaminate ir nusprendžiate pasirinkti atviras viršutines spinteles, teks susitaikyti, kad tokios virtuvės tvarkai patarnausite – lentynos „surinks“ visus nešvarumus, kuriuos reikės nuolat valyti. Be to, atviros lentynos dažniausiai atlieka tik dekoro funkciją, kur sudedami gražūs puodeliai, lėkštės, kiti dekoro elementai. Nuo jų visų kas kartą šluostyti riebalų sluoksnį – nebus labai malonu. Galiausiai, tokios lentynos nėra praktiškos, todėl turite labai gerai įvertinti, ar tikrai užteks tik apatinių spintelių visiems daiktams sudėti?“, – sako dizainerė.

„Adobe Stock“ nuotr./Virtuvės planavimas
„Adobe Stock“ nuotr./Virtuvės planavimas

Neatsižvelgiama į įpročius

Interjero dizainerė pabrėžia, kad šiais laikais vis dar nevengiama vadovautis stereotipiškais virtuvės įrengimo sprendimais, kurie nebūtinai tinkami jums asmeniškai, todėl ilgainiui sukuria nepatogumo jausmą.

„Pavyzdžiui, jeigu žmonės labai dažnai gamina, aš visada siūlau orkaitę įmontuoti maždaug krūtinės aukštyje, kad nereikėtų žemai lankstytis. Nors mums iš įpročio atrodo, kad orkaitė privalo būti tik po kaitlente – bet tai jau atgyvenusi taisyklė. Taip pat labai dažnai paklausiu, jeigu nedidelę virtuvę įsirengia vienas žmogus, galbūt užtenka dvigubai mažesnės kaitlentės ar mažesnės indaplovės. Galiausiai, ar tikrai reikalingas didelis standartinis šaldytuvas? Kita vertus, reikėtų nepamiršti, kad šiais laikais šiukšliadėžei gali neužtekti tik nedidelės erdvės po kriaukle – šiukšlių rūšiavimas reikalauja trijų ar keturių skirtingų talpų, kurioms gali prireikti kur kas daugiau vietos. Taigi, nepulkime iškart galvoti tik apie standartinius sprendimus“, – sako J. Sventickienė.

„Gintaro baldai“ nuotr./Virtuvės planavimas
„Gintaro baldai“ nuotr./Virtuvės planavimas

Anot interjero dizainerės, baldų projektavimas ir personalizavimas iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti brangus malonumas, tačiau tai – mitas. „Net jeigu projektuoti virtuvę nuo nulio – ne jūsų kišenei, tai nereiškia, kad negalite jos susiplanuoti pagal savo poreikius. Pavyzdžiui, mūsų salone galima iš standartinių virtuvinių sprendimų sumodeliuoti unikalią, jūsų poreikiams pritaikytą virtuvę, kurią gausite per kelias dienas“, – sako ekspertė.

Spalva – graži, bet nepraktiška

Anot interjero dizainerės, labai dažnai renkantis virtuvės fasadą, nepagalvojama apie jo valymo ypatumus ir paviršių priežiūrą.

„Visų pirma, rekomenduočiau atkreipti dėmesį į tai, ar ant norimos virtuvės paviršių nelieka pirštų antspaudų, ar po valymo nesimato šluostės ruožų. Dėl šios priežasties baltos, blizgios spalvos, kurios anksčiau buvo itin madingos, dabar praranda savo populiarumą. Šiandien dominuoja neutralūs, pilki ir matiniai tonai, kurių priežiūra paprastesnė“, – sako J. Sventickienė.

Pasak specialistės, praktiškumo sumetimais vėl populiarėja rankenėlių naudojimas.

„Anksčiau buvo populiaru rinktis virtuvės baldus be rankenėlių, nes atrodė, kad taip paprasčiau spinteles valyti. Tačiau patirtis byloja, kad purvinomis rankomis užkabinti rankenėlę yra paprasčiau, negu pačia spintelę, todėl ir paviršiai taip išsipurvina mažiau“, – sako dizainerė.

Norimas išplanavimas neatitinka namų erdvės

Šiais laikais ypatingai populiaru virtuvės planavimo procese rinktis virtuvės salas, tačiau J. Sventickienė teigia, kad šis sprendimas tinkamas toli gražu ne visiems.

„Vertėtų atkreipti dėmesį, kad virtuvės sala dažniausiu atveju yra skirta didesnei erdvei, kai norime atskirti virtuvę nuo svetainės. Mažose erdvėse jos sprausti nereikėtų, nes ši tik užims vietą ir trukdys sklandžiam maisto gaminimo procesui. Kartais virtuvės sala tarsi „blokuoja“ praėjimą ir užtveria kelius sklandžiam judėjimui žymiuoju maisto gaminimo trikampiui: plautuvė, viryklė ir šaldytuvas“, – sako dizainerė.

„Gintaro baldai“ nuotr./Virtuvės planavimas
„Gintaro baldai“ nuotr./Virtuvės planavimas

Anot ekspertės, planuojant virtuvę, pravartu tuščioje namų erdvėje tiesiog su lipnia juosta ar kreida nusibraižyti ant grindų, kokių ir kiek spintelių norima, ir ar iš tiesų jos visos toje erdvėje telpa. „Internete rasta vizualizacija atrodo vienaip, bet pabandžius tai sutalpinti savoje erdvėje, gali atrodyti visai kitaip. Galiausiai, juk mes kiekvienas turime skirtingą erdvės pojūtį, – priduria dizainerė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų