Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 04 22

Planuojate vestuves: dažniausiai pasitaikantys nesklandumai ir kaip jų išvengti

Netikėtai užklupęs lietus, automobilių spūstis pakeliui į bažnyčią, vėluojantis fotografas, užsitęsę sveikinimai po ceremonijos, konfliktas tarp svečių per vakarienę, pakeliui ne ten pasukęs ir dėl to valandą vėluojantis vestuvių vedėjas...
Justinos Dukauskaitės ir Aistės Kniuraitės darbų pavyzdžiai
Justinos Dukauskaitės ir Aistės Kniuraitės darbų pavyzdžiai / Versliukai.lt
Temos: 2 Vestuvės Santuoka

Per vestuves pasitaikančių mažų ir didelių nesklandumų sąrašą galima tęsti iki begalybės. Ir, nors dalies jų nepavyks nei numatyti, nei išvengti, yra nemažai dalykų, kuriuos galima apgalvoti iš anksto, kad vestuvių dieną viskas vyktų kuo sklandžiau.

Apie tai, su kokiais iššūkiais teks susidurti, organizuojant vestuves, kalbamės su vestuvių planuotojomis Lijana Kizelaite Tulauskiene („Vestuvių imperija“), Vaida Radzevičiūte („Renginių namai“) bei Justina Dukauskaite ir Aiste Kniuraite („Pinjata renginiai“).

Sunkumai prasideda tada, kai nesutampa poros arba poros ir jų artimųjų nuomonės dėl šventės formato.

Mūsų pašnekovės dirba renginių organizavimo versle jau ne vienerius metus, yra susidūrusios su pačiomis įvairiausiomis situacijomis ir patirties turi su kaupu. „Vieni nori jaukios, elegantiškos šventės tik su artimiausiais žmonėmis, kiti trokšta tradicinių didelių storų lietuviškų vestuvių kaime, vieni renkasi poilsio kompleksus ar dvarus visam savaitgaliui, o kiti pageidauja romantiško vakaro po atviru dangumi. Mums belieka įsiklausyti į visus klientų norus ir pageidavimus bei suderinti grožį ir estetiką“, – sako V.Radzevičiūtė.

„Vestuvių planuotojos darbas apima tiek pagrindines, tiek šalutines šventės dalis: idėjos išgryninimas, jos įgyvendinimas, paslaugų užsakymas, konsultavimas, rekomendacijos, šventės stiliaus sukūrimas ir įgyvendinimas, asistavimas vestuvių dienos metu nuo pasiruošimo iki oficialios vakaro programos pabaigos,“ – apie savo darbą pasakoja J.Dukauskaitė ir A.Kniuraitė.

Vienas pirmųjų iššūkių, su kuriais susiduria visi būsimieji jaunavedžiai, – suprasti, kokios šventės jie nori. Sunkumai prasideda tada, kai nesutampa poros arba poros ir jų artimųjų nuomonės dėl šventės formato.

„Dažnai susiduriame su situacija, kai jauniesiems pradeda patarinėti kažkas iš šalies. Tuomet jaunieji pradeda dvejoti, susipainioja ir galiausiai nebežino, ko nori“, – pasakoja L.K. Tulauskienė. Tokiais atvejais ji pataria jauniesiems pirmiausiai klausytis savęs: „Tai yra jūsų šventė. Esate tik jūs abu ir nieko daugiau klausyti nereikėtų“.

V.Radzevičiūtė pastebi, kad „paskutiniu metu padaugėjo jaunųjų, kurie pradėjo kurti šventę ir pasimetė interneto platybėse ir informacijos sraute. Todėl ir kreipiasi, kad viską suderintume, sudėliotume jau turimus sprendimus, patartume ir įgyvendintume“.

Kitas jaunavedžių laukiantis iššūkis, kad ir kaip banaliai skambėtų, – suderinti savo norus ir realias galimybes. Kalbame ne tik apie finansus. Vestuvių planuotojos pataria gerai įvertinti, kiek laiko ir jėgų jaunieji gali skirti vestuvių organizavimui.

Vestuvių planuotojos Lijanos Kizelaitės Tulauskienės darbų pavyzdžių rasite portale versliukai.lt, paspaudę šią nuorodą.

„Nesusidūrusiems su organizavimu tai būna didelis iššūkis, – sako L.K.Tulauskienė. – Įtampa, darbų apimtys, patirties stoka ir nuovargis gali padaryti taip, kad savo gražiausios šventės planavimas tampa vargu“.

O kartais tenka pagalvoti ir apie tai, ar svajonių vestuvės yra įmanomos mūsų orų sąlygomis. „Būna, kad jaunieji nori tokios šventės, kuri tobulai atrodo šalyse, kur visada šilta ir mažai lyja. Tačiau Lietuvos orai tam nėra palankūs, tad tenka ieškoti sprendimų, kaip suderinti jaunųjų viziją su mūsų lietinga ir vėjuota vasara“, – sako J.Dukauskaitė ir A.Kniuraitė.

Vestuvių planuotojos Justinos Dukauskaitės ir Aistės Kniuraitės darbų pavyzdžių rasite portale versliukai.lt, paspaudę šią nuorodą.

Organizuojant vestuves neišvengiamai iškyla biudžeto klausimas ir su tuo susiję svarstymai, kam būtina skirti didesnę pinigų sumą, o kur galima taupyti. Neteisingai pasirinkti prioritetai gali apkartinti net ir gražiausią šventę.

„Vestuvių imperijos“ įkūrėja L.K.Tulauskienė siūlo netaupyti savo išvaizdai, rinktis profesionalius, kokybišką maistą siūlančius maisto teikėjus ir gražią šventės vietą. Ji taip pat rekomenduoja netaupyti fotografui ir šventės vedėjui: „Nuotraukos bus didžiausia šventės išliekamoji vertė, o vedėjas užims jus ir jūsų publiką didžiąją laiko dalį – tai taip pat yra didžiulė išliekamoji jūsų prisiminimų vertė“.

Savaime suprantamų dalykų nebūna ir būtina užduoti paslaugų teikėjams rūpimus klausimus bei išsiaiškinti visas smulkmenas.

Bendravimas su paslaugų teikėjais, kaip teigia mūsų pašnekovės, taip pat gali sukelti nemažai nesklandumų ir nesusipratimų. Kaip pasakoja J.Dukauskaitė, dažna situacija, kai pusės skirtingai supranta susitarimo sąlygas ir iki galo jų neaptaria.

Pavyzdžiui, tariantis dėl salės nuomos jaunieji gali galvoti, kad į kainą yra įskaičiuoti ir baldai, o nuomotojas įsitikinęs, kad savaime suprantama, jos už baldų nuomą reikia mokėti atskirai. Todėl ji pataria prisiminti, kad savaime suprantamų dalykų nebūna ir būtina užduoti paslaugų teikėjams rūpimus klausimus bei išsiaiškinti visas smulkmenas. Jai pritaria ir L.K.Tulauskienė: „Skaitykite atsiliepimus, susitikite su teikėjais ir pabendraukite gyvai“.

Siekiant išvengti įvairių nesklandumų, vestuvių planuotojos pataria sudaryti su paslaugų teikėjais sutartį, kurioje būtų labai aiškiai nurodyta, kokia paslauga yra teikiama ir kiek ji kainuoja. Dar vieną būdą, padedantį sklandžiau bendrauti, yra atradusios „Pinjata renginiai“ įkūrėjos Justina ir Aistė – jos siūlo detales derinti ir klausimus spręsti elektroniniu paštu. Tokiu atveju visada galima grįžti prie susirašinėjimo ir prisiminti (arba priminti) sutartas sąlygas.

Ne mažiau svarbus yra ir žmogiškasis faktorius. Nereikėtų pamiršti, kad už pavadinimo „paslaugų teikėjai“ slypi žmonės, kurių kiekvienas turi savo charakterį, bendravimo būdą ir savo matymą. Tad renkantis žmones, kurie padės organizuoti vestuves arba bus su jaunaisiais vestuvių dieną – vestuvių planuotoją, fotografą, šventės vedėją – svarbu atkreipti dėmesį į tai, ar jūs lengvai randate bendrą kalbą, ar panašiai įsivaizduojate, kaip turėtų atrodyti šventė, nuotraukos, programa.

Vestuvių planuotojos Vaidos Radzevičiūtės darbų pavyzdžių rasite portale versliukai.lt, paspaudę šią nuorodą.

Apie tarpusavio ryšio svarbą kalba ir mūsų pašnekovės. „Man svarbiausia yra santykis su jaunaisiais. Tik tada gali pasiekti tobulą rezultatą. Kadangi su klientais betarpiškai bendrauji ilgą laiką, labai svarbu tikėjimas ir pasitikėjimas. Per visą bendravimo laikotarpį tu tampi patarėju, draugu, šeimos nariu ir net psichologu, nes emocijų kyla labai įvairių,“ – sako „Renginių namai“ vadovė V.Radzevičiūtė. Todėl jeigu kyla jausmas, kad sunkiai randate bendrą kalbą su pasirinktu profesionalu, geriau paieškoti kito paslaugos teikėjo. Nes gera komanda, kuria galima pasitikėti, yra vienas svarbiausių dalykų, padedančių susitvarkyti su pačiais netikėčiausiais iššūkiais.

Planuojant vestuves vertėtų prisiminti, kad reikiamų paslaugų ir aksesuarų paieškos, gamyba, atvežimas gali užtrukti ilgiau, negu jūs įsivaizduojate, ir palikti tam laiko rezervą.

Dar vienas itin dažnas nesklandumas, kylantis per pačias vestuves, yra vėlavimas. Tiek paslaugų teikėjai, tiek jaunieji, tiek svečiai gali neįvertinti, kiek laiko reikia vienai arba kitai veiklai atlikti. Tad planuojant vestuves vertėtų prisiminti, kad reikiamų paslaugų ir aksesuarų paieškos, gamyba, atvežimas gali užtrukti ilgiau, negu jūs įsivaizduojate, ir palikti tam laiko rezervą.

Taip pat ir vestuvių dieną neverta planuoti veiklų minutės tikslumu – geriau palikti šiek tiek laisvesnį grafiką.

Kalbėdamos apie tai, kas padeda išvengti nesklandumų per pačias vestuves, mūsų pašnekovės sutartinai teigė, kad jos visada turi atsarginį variantą (planą B, o kartais ir planą C), jeigu įvykiai pakryptų neplanuota linkme. Tad ir jauniesiems, organizuojantiems savo vestuves patiems, jos pataria būtinai numatyti atsarginį planą. Ir net jeigu viskas vyksta ne taip, kaip planuota, svarbiausia yra nepulti į paniką, pasistengti atsipalaiduoti ir išlaikyti šaltą protą, remtis žmonėmis, kurie yra šalia, ir labai tikėtina, kad tai, kas atrodė didžiausia problema, vėliau prisiminsite kaip neįtikėtiną nuotykį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas