Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 18

Plaukimo meistras V.Gumbis ėmėsi iššūkio – perplaukti Kaišiadorių rajono ežerus

Plaukimo meistras Vaidotas Gumbis ruošiasi perplaukti visus įmanomus perplaukti Kaišiadorių rajono ežerus. Kartu su istorikais, turizmo specialistais jis siekia išsiaiškinti plaukimo galimybes bei surinkti platesnę informaciją apie ežerus. Kaip sako pats plaukikas, projektas tęsis dvejus metus, mat visų duomenų surinkimas užima daug laiko. Šį savaitgalį plaukikas stengsis įveikti jau ketvirtąjį ežerą, o iš viso Kaišiadorių rajone yra net 33.
Plaukimo meistras Vaidotas Gumbis ruošiasi perplaukti visus įmanomus perplaukti Kaišiadorių rajono ežerus
Plaukimo meistras Vaidotas Gumbis ruošiasi perplaukti visus įmanomus perplaukti Kaišiadorių rajono ežerus / Giedrės Streikauskaitės ir Andrejaus Tomenko nuotr.

Tiesa, ežerų skaičius – 33 – gali taip pat būti ne visai tikslus – mat vienų šaltinių duomenims, Kaišiadorių rajone jų yra 36, kitų – 30: „O mes radom 33.“

Iniciatyvos organizatoriai – plaukimo klubas „Ilgalplaukiai“, prie jo jungiasi taip pat Kaišiadorių rajono savivaldybė, seniūnijos, Turizmo ir verslo informacijos centras, istorikai.

Vienas iš projekto tikslų – surinkti gamtinę ir istorinę informaciją apie Kaišiadorių rajono ežerus, papildyti esamus bei naujai rašomus Kaišiadorių enciklopedijos straipsnius.

***

Iš V.Gumbio užrašų

Ar gali būti geresnis šeštadienio rytas?.. Tik prabudus išvysti mėlyną dangų, saulę, pajausti vasaros šilumą. Supranti, kad diena bus puiki.

Kaip visada, susiskambiname su Linu, pasidžiaugiame, kad kelionės maršrutas žinomas, plaukimo vieta jau apžiūrėta perplaukus Bedugnio ežerą. Nuotaikos pakilios. Mesendžeriu parašau žinutę partneriams. Jie atsako, kada atvažiuoja. Rytinis patikrinimas baigtas.

Trečias plaukimas – Kovinės ežeru. Pagal Rolando surastą seną žemėlapį žinome, kad praeityje Bedugnis ir Kovinė buvo vienas ežeras.

Labai lengvai ir greitai pastatome palapinę, užkuriame laužą, matuojame vandens temperatūrą, magnetu išvalome įlipimo į vandenį vietą.

„Ilgaplaukių“ komanda dirba kaip vienas kumštis.

Palomenės KC direktorė Virginija šį kartą atsivežė didesnę palaikymo komandą. Linas įtraukė juos į metalinių daiktų paieškas ežere. Procesas primena žvejybą: su virve metamas magnetas ir traukiama į krantą. Kviečiu visus norinčius atvykti tai išbandyti.

Mūsų rastų metalinių daiktų daugėja: žvejų kabliukų, blizgių, radome guolį. Pajuokavom, kad tai gali būti karinio tanko.

Praėjusį kartą buvome nusižiūrėję prie medžio paremtas žvejų iš medžio šakų padarytas kopėčias, tad jomis ir pasinaudojame įlipimui į vandenį.

Linas pasiūlo orientyrus, kad galėčiau tiksliau nuplaukti iki ežero kraštų. Nors ežeras gana siauras, tai kaip ir nereikia, bet atidžiai išklausau Lino patarimų.

***

Pasak V.Gumbio, jis pats yra kilęs iš Kaišiadorių krašto, čia prabėgo jo vaikystė. Sportininkas plaukti pradėjo nuo penkerių metų, o dabar jam – 55.

„Tad plaukiu jau 50 metų. Visada treniruodavausi tik viename ežere Žąslių miestelyje. Ir tėvas, kuris yra plaukimo treneris, man sakydavo, kodėl plaukiu tik tame viename“, – sakė V.Gumbis.

Tuo tarpu dabar sportininkas susipažįsta su visais Kaišiadorių rajono ežerais. Ir ne tik plaukdamas, tačiau besidomėdamas jų istorija. Ežeras žmogaus gyvenime iš tiesų reiškia daug.

Prie ežerų mes ilsimės, lydime saulę, svajojame, maudomės. V.Gumbio komanda, kuri, pasak jo, vis auga, daro ir kitą darbą – išvalo ežerų prieigas, kad maudytis būtų saugu.

Giedrės Streikauskaitės ir Andrejaus Tomenko nuotr./Plaukimo meistras Vaidotas Gumbis ruošiasi perplaukti visus įmanomus perplaukti Kaišiadorių rajono ežerus
Giedrės Streikauskaitės ir Andrejaus Tomenko nuotr./Plaukimo meistras Vaidotas Gumbis ruošiasi perplaukti visus įmanomus perplaukti Kaišiadorių rajono ežerus

***

Iš V.Gumbio užrašų

Pagal Giedrės nuotraukas ir, kiek matosi nuo kranto, atkreipiu dėmesį į ežerą įgriuvusius žalius ir nudžiūvusius medžius, kurių plaukdamas turiu saugotis. Plaukimo startas/finišas yra nuo ežero vidurio – pradžioje plaukiama į kairę iki ežero kranto, po to ežeras perplaukiamas išilgai iki kito kranto. Ir finišuojama starto vietoje.

Oro temperatūra yra 23 laipsniai, vandens – 18. Nusprendžiu plaukti 3 mm kostiumu be rankovių.

12.03 val. startas. Pradėjęs plaukti supratau, kad vanduo toks gaivinantis, malonus, o per kostiumą to malonumo pilnai nejaučiu.

Kaip ir visuose plaukimuose, pradedu plaukti greitai, kadangi tai mėgstu daryti ir varžybose. Pasiekęs ežero vidurį, pasižiūriu kur plaukti ir, pamatęs Lino pasiūlytą nulenktą beržą, pagalvoju, kad Linas buvo visiškai teisus – orientyrai ir siauriems ežerams yra reikalingi.

Greitai plaukiu į užpelkėjusio ežero kranto vidurį. Šį kartą tenka dairytis ir į šonus, kad neužplaukčiau ant nulinkusių medžių, šakų. Likus plaukti apie 20 metrų, pradedu lėtinti greitį.

Paskutinieji trys metrai labai lėti – jaučiu, kad užčiuopiu vandenyje durpes, augalų lapus. Burnoje jaučiu plaukiojantį juodžemį – durpes. Už nieko stambaus ir kieto neužkliuvęs, apsisukęs pradedu plaukimą per visą Kovinės ežero ilgį...

Paskutinieji trys metrai labai lėti – jaučiu, užčiuopiu vandenyje durpes, augalų lapus.

Siauriausios ežero vietos šonuose vandenyje įgriuvę medžiai dar labiau susiaurina plaukimo maršrutą. Man atplaukus Giedrė pasakys, jog bijojo, kad užplauksiu ant vieno iš jų. Be kliūčių pasiekiau kitą krantą, prie kurio labai lėtai plaukdamas siekiau pirštais žaliuojančią vandenyje augmeniją, tačiau užkliūnu už storo medžio rąsto.

Sustojęs ir apsisukęs norėjau nuo jo atsispirti, tačiau toje vietoje rąsto jau nebuvo... Plaukti į finišo vietą buvo paprasta, iš toli aiškiai matėsi manęs laukiančiųjų siluetai.

Plaukdamas dėliojau, kas pagal apsirengimo spalvas kur sustoję laukia manęs parplaukiančio. Plaukiau tiesiai į Liną, nes jis stovėjo toje vietoje kur yra išlipimas, t.y. kur išvalyta –paruošta starto/finišo vieta, išlipimo kopėčios. Plaukiau ir mėgavausi gaiviu, švariu miško ežero vandeniu.

Giedrės Streikauskaitės ir Andrejaus Tomenko nuotr./Plaukimo meistras Vaidotas Gumbis ruošiasi perplaukti visus įmanomus perplaukti Kaišiadorių rajono ežerus
Giedrės Streikauskaitės ir Andrejaus Tomenko nuotr./Plaukimo meistras Vaidotas Gumbis ruošiasi perplaukti visus įmanomus perplaukti Kaišiadorių rajono ežerus

***

Idėja ištyrinėti ežerus kilo pačiam V.Gumbiui. Ežerai, sako jis, yra skirtingi. Yra tokių, prie kurių negalima prieiti – jie užpelkėję. Be to, skiriasi ir miško bei atvirų vietovių ežerai.

„Du iš tų ežerų buvo miške ir man padarė didžiulį įspūdį. Vanduo juose kitoks. Miško vanduo yra tamsus, dugne šakos, kelmai. Įlipimas šakotas. Ir dar jis yra labai švarus“, – kalbėjo sportininkas.

V.Gumbis sako taip pat matantis didelę prasmę istorikų atliekamame darbe.

„Jau surinkti žemėlapiai, jų didelė reikšmė. Štai plaukiau dviem Palomenės seniūnijos ežerais. Istorikas atrado, kad prieš 150 metų ten buvo vienas ežeras. Tada, kai užpelkėjo per vidurį, pasidarė du.

Pavadinimas užfiksuotas vienas, o vadina kitaip. Net pavadinimus atstatome. Reikia surinkti viską istorinę medžiagą, pabendrauti su žmonėmis, su bendruomenėmis, gyvenančiomis prie ežerų, atrasti senas nuotraukas, kaip atrodė pakrantės, ežerai“, – kalbėjo pašnekovas.

Kaip sakė V.Gumbis, ištrynėjus kiekvieną ežerą bus galima pasakyti, ar jis tinkamas plaukti, maudytis, o gal visai netinkamas – tada prie tokio ežero turėtų atsirasti informacinė lentelė.

Beje, plaukikas sako, kad žmonės dar neretai maišo ežerą su tvenkiniu: „Ežeras yra susiformavęs savaime, jis gamtos sukurtas. O tvenkinį patys žmonės iškasė. Man dažnai skambina ir klausia, kada perplauksiu, bet žmonės nežino, kur tvenkinys, kur ežeras. Tvenkinį vadina ežeru, o ežerą – tvenkiniu.“

Giedrės Streikauskaitės ir Andrejaus Tomenko nuotr./Plaukimo meistras Vaidotas Gumbis ruošiasi perplaukti visus įmanomus perplaukti Kaišiadorių rajono ežerus
Giedrės Streikauskaitės ir Andrejaus Tomenko nuotr./Plaukimo meistras Vaidotas Gumbis ruošiasi perplaukti visus įmanomus perplaukti Kaišiadorių rajono ežerus

Iš V.Gumbio užrašų

Kovinės ežero perplaukimo pirmyn atgal atstumas yra 1053 metrų. Perplauktas per 15:36.6 minutes. 100 metrų vidutinis greitis apie 1.23 minutės.

Ežere plaukiau pirmą kartą. Plaukimo metu buvo saulėta, tik išvažiuojat iškrito gal kokie 33 stambūs lietaus lašai, nuplaudami dulkes nuo mūsų palapinės stogo ir atgaivindami mus.

Virginija pasidalino įspūdžiais apie kitus Palomenės seniūnijos ežerus, prie kurių neseniai buvo nuvažiavusi. Jų nuotraukas jau buvo atsiuntusi mums anksčiau.

Planuojame plaukti po vieną kiekvienos seniūnijos ežerą. Taigi, į Palomenę turėtume sugrįžti dar negreitai.

Žinau, jei paves kompiuteris, GPS, tai rankinis chronometras Tėčio rankose – niekada.

Tėvo dienos proga šaunioji Eimantė pavaišino savo iškeptais saldumynais, šašlykinėje paruošė mėsytės. Norėjosi neskubėti, pasimėgauti, pasidžiaugti, pabendrauti laukinės gamtos, miško apsuptyje.

Smagu, kad mano Tėtis visada dalyvauja plaukimuose. Žinau, jei paves kompiuteris, GPS, tai rankinis chronometras Tėčio rankose – niekada.

Po mano plaukimo maudynių sezoną, kaip ir priklauso, atidarė „Ilgaplaukių“ klubo plaukimo vadovas Linas. Manau, jau kitame plaukime prisijungs ir visa komanda. Taip pat tikiuosi, išsimaudys ir seniūnai bei kultūros centrų direktoriai.

Išrinksime drąsiausią, ežero vandens nebijantį šeimininką.

Kovinės ežere galima treniruotis tiek aukšto meistriškumo sportininkams, tiek mėgėjams. Ypatingai reiktų atkreipti dėmesį į įlipimą/išlipimą iš vandens, neplaukti arti užpelkėjusių ežero kraštų, saugotis ir neužplaukti ant į vandenį įvirtusių medžių. Pasirinkti plaukti ežero viduriu: tik čia pats saugiausias ir patogiausias plaukimas. Rekomenduočiau naudoti plaukimo hidrokostiumą.

Šiame ežere galima atsargiai maudytis ir visiems norintiems. Vanduo neužterštas, švarus, tačiau tamsus. Po ežero būtina namuose nusiprausti po dušu.

Norėčiau atkreipti dėmesį, kad vieniems bandyti perplaukti Kovinės ežerą, nerekomenduočiau. Vanduo yra labai pavojingas! Labai norintys tai padaryti, galite kreiptis į mane. Patarsiu, ir jeigu matysiu, kad galite, galėsime tai padaryti kartu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas