Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 19

Po metų pertraukos grįžęs masinis žygis pažymėtas Lietuvos rekordu

Keli tūkstančiai karantino išvargintų ir gyvų patirčių išsiilgusių žygeivių nesenai dalyvavo didžiausio pėsčiųjų žygių organizatoriaus Baltijos šalyse „TrenkTuras“ rengiamame Druskininkų žygyje su Gjensidige. Vieniems tai buvo pažintis su dar neatrastomis Lietuvos vietomis ar būdas aktyviai praleisti saulėtą savaitgalį, kitiems tapo asmeniniu jėgų išbandymu. Įveikti dešimtis kilometrų netrukdė nei amžius, nei negalia – finiše džiaugtasi ne tik medaliais, bet ir Lietuvos rekordu.
RKZ01293
Druskininkų žygis / Pranešimo autorių nuotr.

10 kilometrų – su ramentais

Bene didžiausio tiek renginio dalyvių, tiek organizatorių dėmesio sulaukė žygio dalyvės Ajanos Lolat ryžtas. Negalią nuo gimimo turinti moteris kartu su specialiai parengtu šunimi įveikė 10 kilometrų – tai pirmasis šalyje tokio ilgio distancijos žygis su ramentais. Jis bus registruotas Lietuvos rekordų knygoje. Moterį lydėję šunys asistentai jau netrukus turėtų tapti ir kitų Lietuvos neįgaliųjų palydovais – šiuo metu Seime siekiama įtvirtinti subsidiją, kuri leistų negalią turintiems žmonėms tokį šunį įsigyti. Šunis rengia „Baltijos kinologijos centras“, kuris už šią iniciatyvą neima jokio pelno, tad projektui palaikyti reikalingos žmonių aukos. Pasak moters, šis žygis tapo proga paskleisti žinią ir pakviesti prie iniciatyvos prisijungti kuo daugiau žmonių.

Žygiuoti dešimtis kilometrų netrukdė ir amžius. Vyriausiems žygio dalyviams – 75 metai. Senjorai iš Vilniaus ir Šiaulių žygiavo koja kojon su jaunimu – vienas jų įveikė net 30 kilometrų. Metais jaunesnis ėjimo entuziastas susidorojo ir su 50 kilometrų iššūkiu.

Pasigrožėti Druskininkų apylinkėmis – iš atokiausių kampelių

Būtent pusšimčio kilometrų trasa buvo pati ilgiausioji. Ją pasirinko mažiausiai žygeivių, tačiau jie finiše sakė to visiškai nesigailintys. Drąsiausieji vieninteliai iš visų žygio dalyvių pasiekė Grūto ežerą – kai kurie juo ne tik pasigrožėjo, bet ir išsimaudė. Maršrutai taip pat vedė pro Druskonio ežerą, Karolio Dineikos parką, Mergelių akis, Velnio akmenį, Saulės ir Žilvino takus – daugumą jų aplankė visi žygio dalyviai, nepriklausomai nuo to, kurią trasą - 10, 18, 25, 30 ir 50 kilometrų – pasirinko.

Žygio objektai vietiniams gyventojams, ko gero, jau savi ir pažįstami, mat dauguma žygio dalyvių – vilniečiai bei kauniečiai. Į lyderių gretas veržėsi ir Panevėžio gyventojai. Renginio staigmena tapo ėjimo entuziastai iš užsienio. Dalyvių sąraše – net aštuonios šalys. Be lietuvių kilometrus Druskininkų apylinkėse rinko latviai, lenkai, estai, britai, norvegai, makedonai bei čekai.

Pranešimo autorių nuotr./Druskininkų žygis
Pranešimo autorių nuotr./Druskininkų žygis

Dėmesys aplinkosaugai

Visų finišą pasiekusių žygeivių laukė išskirtiniai prizai – ne tik medaliai, bet ir elektroniniai vardiniai diplomai. Ši tvari naujovė – tik viena iš renginio organizatorių dėmesio aplinkai detalių. Siekiant kuo mažiau teršti gamtą, žygių metu nenaudojami vienkartiniai plastikiniai indai, įrankiai, rūšiuojamos šiukšlės, o į partnerių gretas priimami tik sutinkantys su keliamais aplinkosauginiais reikalavimais.

Be individualių prizų apdovanotos ir ištvermingiausios bei gausiausios komandos. „Hiatus“ komandų įskaitoje pirmą vietą užėmė „Gjensidige“ draudimo Lietuvoje komanda – 62 dalyviai kartu įveikė net 1346 kilometrus. Antrąja vieta džiaugėsi patys prizo steigėjai – „Hiatus“ laisvalaikio aprangos ekspertų komanda, trečioji vieta atiteko „Devbridge“ informacinių technologijų įmonės žygeiviams-entuziastams.

Pailsinti kojas ir atsigaivinti

Išskirtinių prizų, skanėstų bei suvenyrų žygeiviai gavo dar nepasiekę finišo. Maršrutą sudarė net 11 poilsio stotelių. Jose buvo dalijami įvairūs užkandžiai – „Cheatless“ batonėliai, „Activus“ košė, buvo galima atsigaivinti Druskininkų „Hermis“ vandeniu, keturkojai žygeiviai gavo valgomų dovanų iš „Nature’s Protection“ ir „KIKA“.

„Antėjos laboratorija“ trijose maršutų stotelėse priminė apie erkinio encefalito pasekmes, žygeivių sveikata rūpinosi „Eglės sanatorijos“ kineziterapeutai, pavargusias pėdas buvo galima atgaivinti „Perskindol“ oazėje. Tuo metu generalinis žygio rėmėjas „Gjensidige“ ne tik prižiūrėjo žygeivius, bet ir dovanojo 300 eurų vertės draudimą nuo infekcinių ligų.

Kitas žygis – tiesiai į lietuvišku Marsu vadinamą žemę – Naujosios Akmenės karjerus. Čia žygeivių lauks trys skirtingi karjerai, kalnai bei įspūdinga kasimo technika. Leistis į kosminę 19, 30 ar 38 kilometrų kelionę bus galima jau rugpjūčio 7 d.!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas