Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 25

Politike norėjusi būti Agnė tapo IT srities testuotoja: tereikia dirbti, ypač kai ranka pasiekiama labai daug

Ką daryti, kai nesijauti gerai srityje, su kuria anksčiau siejai visą gyvenimą? Tokį klausimą sau uždavusi Agnė Kaniauskaitė drąsiai pažvelgė į iššūkius ir pasuko į visiškai jai naują informacinių technologijų (IT) sritį, kurioje geriau jaustis jai padėjo merginų persiorientavimą į IT sritį skatinanti programa „Women Go Tech“.
Pasirinkimai
Pasirinkimai / 123RF.com nuotr.

Dabar jau beveik dvejus metus testuotoja dirbanti mergina atvirauja, kad šio sprendimo visiškai nesigaili, šiuo keliu žengtų dar kartą, o ateityje savo pavyzdžiu galbūt ir pati paskatins kitas, savojo kelio ieškančias merginas.

Įvertino asmenines savybes

„Vytauto Didžiojo universitete studijavau politikos mokslus, jų metu ir jau gavus diplomą dirbau nevyriausybiniame sektoriuje. Visgi galiausiai atėjo suvokimas, kad nebenoriu savęs sieti su šia sritimi, ją įsivaizdavau kiek kitaip. Ir kas tada?“ – retoriškai klausia Agnė.

Naujos karjeros stotelės, kurioje galėtų save realizuoti, pradėjusi ieškoti ir save iš naujo atrasti panorusi mergina galiausiai atsidūrė kompanijoje SEB, kur ji buvo atsakinga už struktūrinių, didelėms įmonėms suteikiamų paskolų administravimą. Įtikinti darbdavius, kad ji yra tinkamiausias kandidatas šiai pozicijai, padėjo asmeninės savybės ir parodytas noras mokytis bei išmokti.

WGT nuotr./Agnė Kaniauskaitė
WGT nuotr./Agnė Kaniauskaitė

„Merginos dažnai neteikia savo kandidatūrų, nes galvoja, kad neturi patirties, kažko nemoka, tačiau kartais neatitikti visų reikalavimų gali ir dešimtmečių patirtį turintis specialistas. Įmonės taip pat laikosi pozicijos, kad naujokas nemokės visko, darbuotojus dažnai renkasi pagal jų vertybes ir atitikimą įmonei“, – apie savo karjeros pradžią pasakoja pašnekovė.

Svarbu apsišarvuoti kantrybe

Visgi noras keistis nei kiek nemažėjo ir vertė ieškoti kažko daugiau. Agnė atkreipė dėmesį į tuo metu populiarėjusius judėjimus, skatinusius moteris išmėginti save technologijų srityje. Kilęs susidomėjimas IT suteikė motyvacijos ne tik ieškoti įvairių su jomis susijusių mokymų, bet ir atsakyti į vis daugiau klausimų: būtent kokią pakraipą pasirinkti; kaip patekti į šią sritį; ar rinktis praktiką, kuri dažnai neapmokama; kaip tuomet užsitikrinti reikiamas pajamas; ką trumpalaikėje perspektyvoje galima paaukoti vardan ilgalaikės naudos?

„Dabar visiškai suprantu, kodėl žmones atbaido galimybės persiorientuoti, išmėginti jėgas naujoje srityje. Tad turėčiau vieną svarbų patarimą – turėti kantrybės, nes kartais atrodo, kad veikla neduoda rezultatų, nors įdedi visą širdį ir labai daug laiko. Bet juk ir Roma nebuvo pastatyta per dieną, tad ir tu ilgainiui kažkur pajudėsi, tave pastebės. Tereikia dirbti, ypač kai ranka pasiekiama labai daug mokymų, patarimų gauti gali iš daugybės specialistų tiesiog socialiniuose tinkluose“, – įžvalgomis dalinasi mergina.

Ji prisimena, kad jai lūžio tašku ir didžiausiu postūmiu žengti į technologijų sritį tapo 2019 metų rudenį prasidėjusi registracija į „Women Go Tech“ programą. Tai Agnei buvo lyg papildoma paskata apmąstyti, ar ji tikrai ketina sieti savo karjerą su šia sritimi, ką ji galinti dėl to padaryti ir ko jai trūksta.

„Galiausiai supratau, kad be technologijų – niekaip, tad kaipmat užpildžiau anketą. Buvau įsitikinusi, kad jei ir nepateksiu į „Women Go Tech“, ieškosiu kitų mokymų, kur galiu įgyti žinių. O jei tokių galimybių nebus dabartinėje darbovietėje, tai kažkur kitur rasiu tinkamą vietą, gal ieškosiu tiesiog praktikos galimybių. Taip sutapo, kad jau netrukus darbovietėje atsirado skelbimas užpildyti testuotojo poziciją, tad iškart išmėginau savo jėgas atrankoje“, – prisimena Agnė.

Įkvėpė ir kitų pavyzdžiai

Tiesa, procesai ir atrankos gerokai užtruko – baigėsi ruduo ir kartu su naujais metais prasidėjo ketvirtasis „Women Go Tech“ sezonas. Agnei buvo priskirta mentorė, ji pradėjo dalyvauti renginiuose ir mokymuose.

„Ši patirtis padėjo visapusiškai pasiruošti naujam gyvenimo etapui – suprasti, ko man reikia kaip asmeniui, išmokti suklysti, priimti nesėkmes kaip galimybę augti ir tobulėti, pamatyti, su kokiomis problemomis susiduriama siekiant tikslo. To išmokau iš kitų, dažnai jau kelią technologijų srityje pradėjusių merginų patirčių, pranešėjų įžvalgų ir padedama mentorės, kurios profesinis kelias buvo ganėtinai panašus į mano. Šis konstruktyvus ir atviras bendravimas galiausiai atsakė į nemažai mane kamavusių klausimų“, – apie programos naudą pasakoja pašnekovė.

Dar nesibaigus programai, kovą, Agnė išgirdo teigiamą atsakymą ir iš darbdavio – ji pasirodė geriausiai iš visų kandidatų.

Dar nesibaigus programai, kovą, Agnė išgirdo teigiamą atsakymą ir iš darbdavio – ji pasirodė geriausiai iš visų kandidatų ir buvo pakviesta į IT komandą kaip jaunesnioji IT sprendimų programuotoja (angl. Junior Solution Developer). Ji su bendradarbiais kuria paskolų ir užstatų užregistravimui ir su jomis susijusius pakeitimus leidžiančią daryti vidinę banko sistemą ir mano, kad dėl jos atsidūrimo šioje pozicijoje daug prisidėjo ir ją supusi aplinka.

„Man pasisekė, kad dirbau didelėje organizacijoje, kurioje į tokius pokyčius, savęs ieškojimą ir persikvalifikavimą žiūrima itin teigiamai, nuolat jaučiau vadovų ir kolegų palaikymą. Aišku, labai svarbu pačiai kalbėti, dalyvauti su ta sritimi susijusiose veiklose. Jei neieškosi galimybių, neišsipasakosi apie savo norus, tai niekas ir neišgirs“, – pataria jau dvejus metus testuotoja dirbanti Agnė.

Norėtų pasidalinti patirtimi

Tuomet naują ir taip norėtą poziciją įmonės viduje gavusi mergina iš viso SEB dirba jau ketverius su puse metų. Anksčiau tik besimokiusi testavimo pagrindų, dabar ji jau prisideda prie nuo nulio kuriamų produktų tobulinimo, turi nemažai patirties tobulinant projektus ir toliau gilina žinias testavimo srityje.

„Dabar jaučiu, kad esu ten, kur tikrai noriu būti“, – šypsosi Agnė.

Savo pokyčio istorija ateityje ji ketina pasidalinti ir su kitomis merginomis. Apie tai svarstė jau šią vasarą, bet nusprendė įgauti dar daugiau patirties.

„Dabar jaučiu, kad esu ten, kur tikrai noriu būti“, – šypsosi Agnė.

„Norint būti mentore būtina turėti kuo pasidalinti, galėti padėti kitam žmogui, taip pat atiduoti daugybę savo laiko. Bet noriu papasakoti savo istoriją, padėti kitiems suprasti, ką reikia nuveikti siekiant savo tikslų, kaip pasikeisti, kaip padaryti tuos pirmuosius žingsnius naujoje srityje“, – pasakoja pašnekovė ir priduria, kad šis, dar vienas startas galbūt laukia jau artimiausioje ateityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas