Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 08

Populiarėja pūkuota ir cypsinti edukacija vaikams: stebi, kaip išsirita viščiukai

Kartais versliukų idėjos užgimsta susiklosčius pačioms netikėčiausioms aplinkybėms. Taip nutiko ir Šilutės rajone mėsinius galvijus auginančiai ūkininkei Kristinai Tamavičienei.
Viščiukai išsiritę ugdymo įstaigoje
Viščiukai išsiritę ugdymo įstaigoje / Organizatorių arch.nuotr.

Kadais senelių kieme dar pati maža stebėjusi, kaip iš vištos kiaušinio kalasi maži viščiukai, moteris sumanė šiomis akimirkomis pasidalinti su vaikais, kurie šiandien jau gerokai nutolę nuo kaimo kasdienybės.

Siūlomomis edukacijomis moteris griauna nusistovėjusius stereotipus, kad viščiukai būna tik geltoni – iš jos darželiams ir mokykloms pristatomų kiaušinių kalasi margi, juodi ir koduotieji mažyliai, o vaikai patiria tą atradimo jausmą, kokį kadaise išgyveno ji pati.

Magiški kiaušiniai – augantiems atokiau nuo kaimų

Asmeninio arch.nuotr./Kristina Tamavičienė
Asmeninio arch.nuotr./Kristina Tamavičienė

– Kaip gimė jūsų verslo idėja Magiški kiaušiniai“?

– Istorija įdomi. Tuo metu laukiausi dukrytės, na, teisingumo dėlei reiktų pridėti, kad ir pati esu miesto vaikas. Tik vasaromis pas senelius mažus viščiukus lietusi esu. Bet aplinkybėms palankiai sugulus (tėvams įsigijus sodybą ir ėmus auginti višteles savo reikmėms, kad turėti ekologiškų kiaušinių), pasisiūliau tėvams padėti juos išperinti. Pagalvojau, kad kur kas įdomiau būtų auginti ne įprastas vištas, o tas retesnes, įdomesnes.

Netrukus ir inkubatorių įsigijome, ir iš vietinio ūkininko kiaušinių suradome. Taip įvyko pirmieji namudiniai bandymai. Pamaniau, kad jei jau viščiuko išsiritimo procesas man, kaip suaugusiam žmogui, padovanojo daug labai gražių emocijų, reiktų ir vaikams tai parodyti.

Papasakojau vyrui, koks įtraukiantis ir smagus šis procesas. Palengva jis išsirutuliojo, pasidalinome savo atradimu artimoje aplinkoje. Na, o vėliau paaiškėjo, kad visame pasaulyje panašios edukacijos vyksta.

Prašysiu daugiau papasakoti apie patį kelią iki ugdymo įstaigų, kaip vyksta pasiruošimo procesas praktiškai?

– Inkubacinis viščiuko išsiritimo procesas trunka 21 dieną, bet į ugdymo įstaigas, kurios nusprendžia išmėginti šią edukaciją, kiaušinius pristatome jau devynioliktos dienos. Stengiamės, kad vaikams laukimo procesas sutrumpėtų (mažiems laukti sekasi sunkiau). Tad beveik tris savaites kiaušiniai šildosi mūsų pačių namų inkubatoriuje. Pasiruošimo procesas ilgas, bet labai daug džiaugsmo šį procesą stebintiems dovanojantis.

Asmeninio arch. nuotr./Edukacija
Asmeninio arch. nuotr./Edukacija

Kokia įranga reikalinga, kad viščiukai prasikaltų iš kiaušinio?

– Darželiams ar mokykloms pristatome būsimą viščiukų gerovę po išsiritimo užtikrinsiantį narvelį. Jame įrengta šilumos klostė, gertuvė su vandeniu, lesyklėlė su lesalu, leidžianti užtikrinti gyvybiškai svarbius procesus. Taip pat akcentuojame, kad viščiukų priežiūra ir atsakomybė patikima ugdymo įstaigos mokytojai, o vaikai jau geranoriškai prisideda savo palaikymu, rūpesčiu. Bet visad primenu, kad pagrindinė užduotis tenka suaugusiajam ir dėl vaikų, ir dėl išsiritusių paukščių saugumo.

Koks likimas laukia jau iš kiaušinių išsiritusių viščiukų?

– Išsiperėjus viščiukams situacija susiklosto dvejopai. Viena iš galimybių yra tuos viščiukus pasilikti kažkam iš vaikų tėvų ar senelių. Žinoma, jei išreiškiamas pageidavimas ir atsiranda norinčių, galinčių suteikti tinkamas sąlygas tolesniam jų auginimui. Taip apie 90 proc. viščiukų išvyksta į naujus namus, o vaikai gauna tęstinę galimybę stebėti jų gyvenimą: kaip šie keičiasi augdami ir kaip suauga į vištas ar gaidelius. Gyvenant technologijų laikais tai užfiksuoti ir pasidalinti su klasės ar darželio draugais nesudėtinga.

Na, o jei norinčiųjų auginti viščiukus neatsiranda, jie grįžta į mūsų uošvių ūkį Žemaitijoje. Dar asmeniškai globoju kelias sunkiau finansiškai besiverčiančias šeimas, tai viščiukus kartais dovanoju joms užsiauginti.

Siekia laužyti įsigalėjusius stereotipus apie viščiukus

Kokį tikslą sau keliate šioje veikloje?

– Žmogiškumas, ne verslas, šiuo atveju mums pirmoje vietoje. Na, ir vaikams, kurie šioje edukacijoje sudalyvauja, išsiskyrimo kelias lengvesnis, kai žino, kad viščiukai iškeliauja pas bendraklasio senelius ir toliau galės stebėti ar išgirsti, kaip jiems sekasi.

Ką šios edukacijos metu vaikai sužino?

– Vaikai, stebėdami kiaušinius inkubatoriuje ir virsmo į paukštelius metu, susipažįsta, iš kur tas viščiukas atsiranda. Suteikiame jiems galimybę pamatyti tą mažą stebuklą. Mūsų tikslas parodyti ir supažindinti su pačiu gimimo procesu, paaiškinti, kaip ir iš kur tie kiaušiniai atsiranda, įvedama papildoma edukacinė medžiaga.

Kas besiritančiais iš kiaušinio lukšto paukšteliais pasirūpina savaitgaliais, kai vaikai ir pedagogai poilsiauja?

– Savaitgaliais viščiukus galima palikti gyvenamajame narve užtikrinus, kad būtų pakankamas šilumos šaltinis, lesalas ir vanduo. Tai papasakojame atvykę į ugdymo įstaigą, bet rūpesčių dėl šios situacijos retai kyla. Visuomet bendruomenės susitaria, kas kurią dieną juos paglobos. Dažnai į šį procesą įsitraukia ir darželinukų ar mokyklinukų šeimos, kuriose auga jaunesni broliukai ar sesutės.

Asmeninio arch. nuotr./Tik išsiritęs viščiukas
Asmeninio arch. nuotr./Tik išsiritęs viščiukas

Ar daug norinčių sudalyvauti šioje edukacijoje sulaukiate prieš Velykas?

– Prieš didžiausią pavasario atgimimo šventę užklausų labai padaugėja. Įprastai per savaitę su esamomis apsukomis įvykdome iki dešimties edukacijų visoje Lietuvoje. Šiuo metu turime užimtumą iki gegužės vidurio. Žinoma, kaip ir visiems, koją pakišusi buvo pandemija, tuomet edukacijos nevyko. Bet šį pavasarį darbuojamės aktyviai. Na, ir per metus išlydime iki 800 išsiritusių viščiukų. Didžiausia koncentracija ir susidomėjimas mūsų edukacijomis jaučiamas didmiesčiuose: Kaune, Vilniuje ir Klaipėdoje.

Iš kur į jūsų kiemą atkeliauja tokie kiekiai kiaušinių?

– Mūsų regione esantis ūkininkas augina įdomesnių veislių paukščius. Tuomet, kai jau žinau poreikį, tiesiog įsigyju kiaušinius. Keliu sau tikslą parodyti vaikams, kad viščiukai būna visokie, ne vien geltoni, kaip kad dažnai jiems susiformavusi nuostata iš animacinių filmų.

Taigi mūsų edukacijos metu išsiritančių geltonų viščiukų, matyt, būna mažiausiai. Kur kas dažniau vaikai mato juodus, rudus ir margus, apžėlusiomis kojytėms ir su kuodeliu.

Kaip apie jus sužino ugdymo įstaigos?

– Dažniausiai atkeliauja rekomendacijos iš jau išmėginusių šią patirtį, taip pat dalinamės laiškais apie galimas edukacijas, na, o susidomėję mus kviečia. Per penkerius veiklos metus esame pabuvoję daug kur: ir didesniuose, ir mažesniuose miestuose. Dažniausiai į keliones mudu su vyru vykstame. Man ši veikla yra visiška savirealizacija ir meilė tam, ką darau.

Kokio amžiaus vaikams Jūsų edukacijos aktualiausios?

– Dažniausiai tai 1–4 klasės moksleiviai. Na, ir priešmokykliniai vaikai. Šioms edukacijoms darželiuose ir mokyklose įprastai parenkama bendresnė erdvė (tam skirtas užsiėmimo kambarys). Ten suteikiama galimybė vaikučiams stebėti tą virsmo procesą iš kiaušinio į viščiuką. Mūsų edukacijos rengiamos ir senelių, vaikų su negalia ugdymo įstaigose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas