♦ Namuose šaltuoju sezonu galima auginti įvairias prieskonines žoleles. Jei norite greitesnio rezultato, auginkite špinatus, lapinius burokėlius, kalendras, pipirnes, netgi petražoles ar bazilikus. Daugelis šių žolelių, esant tinkamoms sąlygoms, užauga per kelias savaites ar dar greičiau. Be to, visas šias prieskonines žoleles galima auginti iš sėklų.
♦ Ant palangės šaltuoju sezonu išaugs ir virtuvės klasika tapę svogūnų laiškai. Juos galima daiginti pasėjus sėklas arba tradiciniu būdu – pamerkus svogūną vandenyje.
♦ Prieskoninės žolelės gerai veši tiek moliniuose vazonėliuose, tiek plastikiniuose ar net popieriniuose induose. Svarbu, kad indelio aukštis siektų 10–15 centimetrų.
♦ Norint sudaiginti sėklas, tereikia į indą patiesti minkšto popieriaus ar audinio, aplieti jį vandeniu ir ant viršaus sudėti sėklas. Jas galima užberti plonu žemės sluoksniu ir vėl palaistyti. Indą iki sėklų sudygimo rekomenduojama laikyti uždengtą šiltoje vietoje, reguliariai padrėkinant sėklas vandeniu.
♦ Prieskoniai mėgsta purią žemę, todėl, ruošiant dirvą, sudygusioms sėkloms sodinti geriausia lygiomis dalimis sumaišyti žemės kompostą ir sijoto smėlio mišinį. Apatinę vazonėlio dalį, prieš užpilant žemes, patariama iškloti poros centimetrų storio žvyro sluoksniu, tuomet supilti žemę iki vazonėlio viršaus, paliekant ne daugiau nei 0,5 centimetro.
♦ Svarbu užtikrinti, kad augalas gautų pakankamai saulės šviesos, todėl geriausia vazonėlius laikyti ant pietinės, pietvakarinės ar pietrytinės palangės. Jei langai eina į kitą pusę, tuomet prireikus galima naudoti dirbtinį apšvietimą. Idealu, jei jūsų virtuvės langai eina į pietinę pusę – ši patalpa geriausia, nes joje daugiausia šilumos ir drėgmės.
♦ Prieskoniniams augalams svarbus grynas oras, todėl nebijokite vėdinti patalpą, kurioje laikote vazonėlius. Svarbiausia, kad augalams negrėstų skersvėjis.
♦ Sudygus daigeliams, neverta persistengti laistant – užteks tai daryti kartą per savaitę, o jei žemės paviršius neišdžiūvęs – tuomet dar rečiau. Svarbu neperlaistyti, nes prieskoniams kenkia stovintis vanduo. Geriau dažniau apipurkšti lapelius kambario temperatūros vandeniu.
♦ Paaugusius prieskonių lapelius rekomenduojama retkarčiais apkarpyti. Taip augalas geriau vešės. Jei nuskintų lapelių nespėjate tuoj pat sunaudoti maistui, galite juos surišti pundeliais ir džiovinti gerai vėdinamoje bei tamsioje patalpoje. Vėliau jų atsargas laikyti sausoje patalpoje.