Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 08

Prieskoninės žolelės, kurias derėtų auginti namuose

Auginti prieskonines žoleles ant savo palangės verta dėl daugelio priežasčių: jos skleidžia malonų kvapą, atrodo gražiai ir netgi padeda sutaupyti pinigų ir sveikiau gyventi. Argi to dar nepakanka?

Bazilikai

Fotolia nuotr./Pomidorai su bazilikais
Fotolia nuotr./Pomidorai su bazilikais

Bazilikuose gausu skaidulų, tad šios žolelės ne tik maistingos, tačiau ir itin reikalingos kepenims, mat jas puikiai detoksikuoja. Bazilikai padeda ir norint įveikti blogą burnos kvapą – pakanka keletą jų lapelių sukramtyti, ir blogas aromatas kaip mat pradings. Tą patį patariama daryti ir siekiant sumažinti blogą nuotaiką.

Su kokiais patiekalais labiausiai dera bazilikai? Klasikinis derinys – mocarela, pomidorai ir švieži bazilikų lapeliai. Šiuo prieskoniu mėgstama gardinti ir įvairias salotas, brusketas, picas, sriubas, daržovių troškinius, makaronų, vištienos ar žuvies patiekalus.

Šalavijas

Fotolia nuotr./Šalavijas
Fotolia nuotr./Šalavijas

Daugelyje grožio produktų naudojamuose šalavijuose gausu antioksidacinių ir antiseptinių savybių. Negana to, šios žolelės dažnai naudojamos siekiant išgydyti nerimą ir silpnumą. Manoma, kad šalavijas itin efektyviai gerina ir atmintį.

Dažnai šalavijas pavadinamas ir natūraliu dantų šepetėliu: jame gausu natūralių eterinių aliejų, padedančių išsaugoti sveikas dantenas ir burnos gleivinę. Išbandykite: 1 arbat. š. šalavijų užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 10 minučių. Perkoškite ir skalaukite burną tris kartus per dieną. Šypsena padeda atrodyti kur kas patraukliau!

Šalavijų arbata taip pat yra puiki profilaktinė priemonė nuo įvairių plaučių ligų, tad ją gerti patariama kiekvieną dieną, jei norite, kad plaučiai būtų sveiki.

Petražolės

123rf.com nuotr./Petražolės
123rf.com nuotr./Petražolės

Petražolėse gausu vitamino A, vitmino C ir vitamino K. Suvalgę vos vieną šaukštelį petražolių, gausite pusę rekomenduojamos vitamino K dienos normos, o šis vitaminas itin svarbus siekiant palaikyti širdies sveikatą.

Taip pat skaitykite: Kuriame prieskoninių žolelių darželį ant palangės

Petražolės – nepaprastai naudingi ir universalūs prieskoniai. Dera beveik visuose patiekaluose: žuvies, jūrų gėrybių, mėsos, paukštienos, tinka salotoms, sriuboms, virtinukams, blynams, padažams paskaninti. Labai gardus ir sveikas sviestas su petražolėmis. Į patiekalus smulkintų petražolių geriausiai dėti tik baigiant ruošti. Antraip pakis jų spalva ir  aromatas.

Kalendra

„Fotolia“ nuotr./Kalendra
„Fotolia“ nuotr./Kalendra

Meksikiečių ir azijiečių virtuvėse itin dažnai naudojama kalendra vertinama dėl gausių skaidulų ir geležies išteklių. Šios žolelės taip pat puikiai valo organizmą bei ypač puikiai padeda jam atsikratyti toksiškų metalų.

Kalendra mažina cholesterolio lygį kraujyje, o moterims padeda sunormalizuoti mėnesines. Kalendros sultys – puikus drėkiklis odai. Ši žolelė sumažina nerimą ir stresą.

Šios žolelės puikiai tiks ruošiant įvairias sriubas, troškinius, žuvį, kopūstus ar bulves.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?