Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 23

Puola skruzdės? Patarimai, kaip jų išvengti namuose ir lauke

Šiais metais skruzdės itin aktyvios, todėl daugelis susiėmę už galvų ieško geriausių sprendimų, kaip šiuos nekviestus svečius išprašyti iš savo namų ir pievelės. Nors gali atrodyti, kad skruzdės niekuo nekenkia, specialistai pabrėžia, kad žalos gali pridaryti skruzdžių ir amarų draugystė, o ir namuose jų draugija tikrai nedžiugina.
Skruzdės
Skruzdės / Vida Press nuotr.

Nuo ko pradėti? Štai kokiais patarimais dalijamasi countryliving.com.

Namuose

  • Pažaiskite detektyvą ir pabandykite išsiaiškinti, kas skruzdes vilioja labiausiai. Medaus lašelis ar cukrumi aplipęs šaukštas virtuvės plautuvėje gali privilioti skruzdes akimirksniu. Pasistenkite palaikyti tvarką virtuvėje ir nepalikti to, kas traukia skruzdes, ant stalo (jas vilioja viskas, kas saldu). Apskritai, būtina palaikyti tvarką namuose ir laiku išnešti šiukšles, nepalikti maisto likučių, trupinių ir pan.
  • Stebuklingasis actas. Sakoma, kad užtenka sumaišyti vieną dalį acto su trimis dalimis vandens ir gautu mišiniu apipurkšti visas skruzdžių mėgstamas vietas. Išbandykite.
  • Yra keli eteriniai aliejai, kurių kvapo, tikinama, skruzdės nemėgsta – tai levandos ir pipirmėtės. Sumaišykite šiuo aliejus su vandeniu ir apipurkškite palanges, durų slenksčius ir pan. – tas vietas, per kurias skruzdės ropoja į jūsų namus.
  • Tinklalapyje thekitchn.com, teigiama kad citrusiniuose vaisiuose esančios medžiagos, užkerta kelią skruzdžių pasirodymui. Tad citrinos arba kitų citrusinių vaisių žieveles suberkite į puodą. Užpilkite actu ir pakaitinkite iki virimo (užvirti neleiskite). Palikite mišinį atvėsti kelias valandas, o dar geriau – pernakt. Perpilkite skystį į butelį su purkštuvu ir apipurkškite skruzdėlių mėgstamas vietas.
  • Kreipkitės į specialistus. Gali būti, kad kurioje nors namo išorės vietoje, pavyzdžiui, prie pamatų įsikūrė visas skruzdėlynas ir todėl skruzdės eina į jūsų namus. Pabandykite patys paieškoti, iš kur atkeliauja skruzdės ir prireikus kreipkitės į specialistus, kurie padės išprašyti skruzdes. Įsigyti cheminių priemonių galite ir specializuotose parduotuvėse – dabar yra įvairių purškiamų, gelinių ir barstomų insekticidų, jaukų, lipnių juostelių ir pan., tačiau prieš naudojant būtina perskaityti instrukciją bei pasitarti su specialistu, kad pasirinkta priemonė nepakenktų gyvūnams ir vaikams.
123RF.com nuotr./Skruzdėlės pievelėje
123RF.com nuotr./Skruzdėlės pievelėje

Lauke

  • Paieškokite, kur įsikūrusios skruzdės. Dažniausiai jas vilioja įvairūs kelmai, seni medžiai, lentos, lauko konstrukcijos, pamatai ir pan. Galima skruzdes lauke naikinti jau minėtais įvairiais insekticidais ar verdančiu vandeniu, tačiau visada pagalvokite, ar tai būtina ir neišvengiama – gal geriau surasti kompromisą? Juolab, kad jeigu pilsite verdantį vandenį tose vietose, kur auga augalai, galite jiems pakenkti.
  • Skruzdės nemėgsta drėgmės, todėl, kaip sako specialistai, dažnesnis laistymas yra puiki išeitis. Arba rinkitės mulčiavimą, kuris taip pat palaiko drėgmę.
  • Galiausiai stenkitės rūpintis tiek aplinka lauke, tiek švara ir tvarka namuose. Tai sumažins skruzdžių atsiradimo tikimybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas