Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 06

Raseiniuose sporto šventė „BeActive Night“ pradžiugino afganistaniečių vaikus

Sporto renginys „BeActive Night Raseiniai“ šiemet buvo neįprastas, nes jame dalyvavo per šimtas afganistaniečių. Didelė jų dalis buvo tų pačių afganų vertėjų šeimų vaikai. Šie žmonės laikinai apgyvendinti vietos verslo mokyklos bendrabutyje, o laikmetis ir likimas sukūrė Išskirtinę sporto šventę Raseinių miesto ir rajono žmonėms.
Sporto šventė „BeActive Night“ Raseiniuose
Sporto šventė „BeActive Night“ Raseiniuose / Organizatorių nuotr.

Dar saulei nenusileidus įvairių sporto šakų atstovai ėmė varžytis aikštelėse ir ant vejos. Taip pat šoko ritminius šokius, atliko įvairius pratimus pagal profesionalių sportininkų komandas. Taip aktyviai prasidėjo sporto šventė, kurioje Raseinių gyventojai ir svečiai iš Afganistano dalyvavo fizinio aktyvumo veiklose.

Kai sutemo, prasidėjo įvairios netradicinės estafetės ir kitos linksmos rungtys. Daug aistrų kėlė naktinis krepšinis ir daugelį įtraukė naktiniai zumbos užsiėmimai. Galiausiai sporto šventę vainikavo muzikos koncertas. Spalvingų šviesų spinduliuose švietė vietinių ir afganų šypsenos.

Organizatorių nuotr./Sporto šventė „BeActive Night“ Raseiniuose
Organizatorių nuotr./Sporto šventė „BeActive Night“ Raseiniuose

Visi savi ir artimi

Be miesto ar rajono gyventojų renginyje gausiai dalyvavo ne kas kitas, o lietuvių taikdariams ir medikams talkinę afganistaniečiai vertėjai su šeimomis. Nenuostabu, kad iš afganų lūpų ne kartą buvo galima išgirsti lietuvišką „labas“ ar daugelį kitų dažnai vartojamų lietuviškų žodžių.

„BeActive Night“ renginyje aktyviai dalyvavo daugiau kaip 100 afganų vaikų ir suaugusiųjų. Renginio organizatoriai pasistengė, kad svečiai būtų kuo labiau įtraukti į veiklas, o bendravimas su raseiniškiais būtų betarpiškas ir šiltas.

Tai puikus pavyzdys visiems, kad sportas yra puikus būdas bendrauti ir suartinti ne tik miestų daugiabučių kaimynus, bet ir skirtingas tautas. Taip pat tai gera galimybė įvairioms socialinėms grupėms sutarti, integruotis, burtis bendrai veiklai, pakloti pagrindus tolesniam pilnaverčiam bendravimui.

Raseinių technologijos ir verslo mokyklos bendrabutyje apgyvendintas 181 afganistanietis. Iš viso – 34 šeimos. Šie žmonės savo gimtinėje likti negalėjo. Atvykę į Lietuvą jie susidūrė su didžiuliais kultūriniais skirtumais, vėsesniu klimatu ir nežinomybe. Šypsenų ir džiaugsmo kupina sporto šventė svečiams iš Afganistano buvo lyg karštos saulės spindulys. Renginys ilgam įsiminė ir raseiniškiams.

Organizatorių nuotr./Sporto šventė „BeActive Night“ Raseiniuose
Organizatorių nuotr./Sporto šventė „BeActive Night“ Raseiniuose

Šiurpas, pažadinantis sielą

Neišdildomus įspūdžius renginys paliko ir renginio organizatoriams. Ne vienas prisipažino, matant laimingus afganistaniečių vaikų veidus, kūnu tiesiog bėgo šiurpas. Kas galėjo pamanyti, kad visa tai galima regėti ne vien kine?

„Išvydau laimingus afganistaniečių vaikų veidus ir dar ilgai žvelgiau renginio nuotraukas. Čia vaikas laiko kamuolį, kitur įveikia kliūčių ruožą, šoka zumbą – tai savotiškai sukrečia sielą, nes vaizdai asocijuojasi su nuolat matomomis fotografijomis, kai didieji futbolo klubai, ar pasaulinės federacijos atlieka socialinės integracijos misijas Afrikos žemyne. O mes dabar panašią situaciją turime čia Lietuvoje, Raseiniuose. Todėl mums, kaip organizacijai, kuri kuruoja Europos sporto savaitės renginius Lietuvoje, ypatingai džiugu, jog integralumas per sportą ir fizinio aktyvumo veiklas yra realus. Jis veikia ir visa tai vyksta mūsų šalyje“ – po renginio džiaugėsi Europos sporto savaitės renginių vadovė Germantė Bartkutė.

Gerų jausmų neslėpė ir Raseinių rajono savivaldybės meras Andrius Bautronis. Jis pažymėjo, kad panašūs renginiai ir integracijos procesai – būtent tai, ko reikia Raseiniams ir, žinoma, kitiems šalies rajonams – gyvas bendravimas ir abipusis pažinimas. To reikia, net jei ir sudėtinga bendrauti kalba. Juk sportas, šokis, muzika, šypsena – taip pat yra kalba, kuri, beje, bendra viso pasaulio žmonėms.

„Mūsų šalyje šiuo metu labai daug kalbame apie socialinę įtrauktį, integralumą. Šis klausimas labai aktualus visos Europos šalims. Raseinių Europos sporto savaitės programa buvo išrinkta kaip viena iš penkių geriausių ir dalinai finansuota per Lietuvos asociacijos „Sportas visiems“ koordinuojamą projektą, kurį remia Europos komisiją. Tai tapo realiu ir praktiniu pavyzdžiu ne tik sveikatingumui, užimtumui per sportą, bet ir pabėgėlių integracijai. Mums kaip savivaldybei tai be galo svarbu“, – pažymėjo Raseinių meras.

Organizatorių nuotr./Sporto šventė „BeActive Night“ Raseiniuose
Organizatorių nuotr./Sporto šventė „BeActive Night“ Raseiniuose

Kas yra „BeActive Night“?

Tai Europos komisijos inicijuotas renginys, kuomet visose šalyse vyksta naktiniai sporto festivaliai ir varžybos. Europos sporto savaitė – tai Europos Komisijos iniciatyva, skatinanti sportą ir fizinį aktyvumą visoje Europoje.

„BeActive Night“ Europos sporto savaitės metu, kasmet atsiranda naujų veiklų, o taip pat yra toliau vystomos ir plėtojamos pasiteisinusios bei sėkmingos veiklos Europos, nacionaliniu, regioniniu ir vietos lygmeniu. Iniciatyvą nuo 2015 metų vykdo 31 Europos šalis. Pagrindinis „BeActive Night Raseiniai“ organizatorius buvo Raseinių kūno kultūros ir sporto centras, tačiau prie renginio įgyvendinimo prisidėjo ir partneriai: Raseinių rajono savivaldybė, Raseinių visuomenės sveikatos biuras, VšĮ „Atrask Raseinius“ ir kiti.

Europos sporto savaite siekiama, kad daugiau žmonių sportuotų ir būtų fiziškai aktyvūs, o taip pat suprastų sporto ir fizinio aktyvumo naudą. Pastarasis Raseinių renginys atskleidė ir daugiau naudingų savybių.

Ši savaitė skirta visiems, nepriklausomai nuo amžiaus, socialinės padėties ar sportiškumo lygio. Sporto savaitės renginiai suburia žmones, valdžios institucijas, sportinius judėjimus, pilietinės visuomenės organizacijas ir verslininkus. Šie renginiai įkvepia ir atveria europiečiams daugiau galimybių reguliariai sportuoti ir mankštintis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas