Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rūsys – ideali vieta derliaus sandėliavimui. Ką svarbu žinoti apie rūsio įrengimą bei priežiūrą?

Rūsys – tai vieta, kuri daugelio žmonių mintyse asocijuojasi su paslaptimis, istorija ir net paslaptingu šaltuku. Tačiau tik ne daržininkams bei sodininkams. Šiems žmonėms rūsys – neatskiriama namų ūkio dalis, skirta laikyti maisto produktams, daržovėms, vaisiams, konservuotoms daržovėms ir pan. Tinkamai įrengtas rūsys gali tapti idealia sandėliavimo patalpa, leidžiančia išlaikyti produktus šviežius ištisus metus.
Rauginti agurkai
Rauginti agurkai / Vida Press nuotr.

Šiame straipsnyje aptarsime, kaip rūsys gali būti naudojamas kaip daržovių sandėliavimo patalpa, kokie jo privalumai ir kokių tipų rūsių būna.

Pagrindiniai rūsio tipai: kokie gali būti?

Rūsiai gali būti labai įvairūs pagal savo struktūrą, paskirtį, konstrukciją. Taip pat jie skiriasi priklausomai nuo regiono, klimato, pastato tipo ir, žinoma, naudojimo tikslo. Tačiau pagrindiniai rūsio tipai yra šie:

Tradicinis požeminis rūsys

Toks rūsys paprastai yra visuose senesniuose namuose, kur rūsys yra įrengtas po visu namu – tiesiai po pastato konstrukcija. Tokie rūsiai gali turėti atskirą įėjimą arba įėjimas į juos yra name. Dažniausiai požeminiai rūsiai po namu buvo ir tebėra skirti sandėliavimui. Paprastai toks rūsys įrengtas be papildomų izoliacinių ar šildymo sistemų, todėl palyginti su modernesniais šiuolaikiniais rūsiais gali būti vėsesnis ir drėgnesnis.

Išorinis rūsys

Išorinis rūsys įprastai yra statomas atokiau nuo pagrindinio pastato, pavyzdžiui, kur nors sode ar kieme. Jis taip pat skirtas daržovių ar vaisių laikymui ir nuo seno vadinamas „šaltąja saugykla arba tiesiog šaltąja“. Išoriniai rūsiai išlieka pastovios temperatūros ir vienodai vėsūs dėl storų sienų, kurios dažnai būna papildomai dar užpiltos žeme.

Integruotas rūsys

Integruotas rūsys dažniausiai yra šiuolaikinių namų dalis ir naudojamas kaip gyvenamosios patalpos dalis ar juose įrengiama pirtis, baseinas, poilsio salė. Toks rūsys turi gerą izoliaciją, šildymo ir vėdinimo sistemą, todėl retai kada pritaikomas sandėliavimui.

Pusrūsis

Pusrūsis yra dalinai įrengtas po žeme, o kita jo dalis yra virš žemės. Toks rūsys turi langus ir gali būti šviesesnis nei tradicinis rūsys. Tokio tipo rūsys netinka sandėliavimui, nes į jį patenka šviesa, kuri gali pakenkti sandėliuojamoms daržovėms ar kitiems maisto produktams. Pusrūsiai dažniausiai naudojami kaip gyvenamosios ar komercinės patalpos.

Plastikinis rūsys

Šiuolaikinis plastikinis rūsys yra inovatyvus ir šiuolaikiškas būdas įsirengti rūsį. Jis gali būti tiek įkasamas po žeme, tiek statomas kaip išorinis rūsys. Tokie rūsiai jau turi įrengtas ventiliacijos angas, apšiltintas duris ir yra pranašesni prieš tradicinius betoninius rūsius, nes jiems nedaro įtakos drėgmė ar kiti grunto trūkumai.

Vyno rūsys

Vyno rūsys specialiai suprojektuojamas vynų laikymui ir yra įrengiamas su kontroliuojama temperatūra bei drėgmės lygiu. Pastaraisiais metais vyno rūsiai sparčiai populiarėja ir Lietuvoje.

Rūsys sandėliavimui: kaip tinkamai įrengti?

Norint, kad rūsys taptų efektyvia sandėliavimo patalpa, būtina jį tinkamai įrengti. Svarbiausi aspektai, į kuriuos reikia atsižvelgti įrenginėjant rūsį sandėliavimui:

  1. Hidroizoliacija yra viena svarbiausių rūsio įrengimo dalių. Be tinkamos izoliacijos rūsiai gali tapti drėgni, o tai sukelia pelėsį bei kitas problemas dėl kurių rūsys tampa netinkamu sandėliavimui.
  2. Vėdinimas. Tinkamas vėdinimas yra būtinas siekiant išlaikyti gaivų orą ir užkirsti kelią drėgmės kaupimuisi. Vėdinimui dažniausiai naudojamos ventiliacijos angos ar mechaninės vėdinimo sistemos.
  3. Apšvietimas. Kadangi rūsys neturi natūralaus apšvietimo, būtina įrengti dirbtinį šviesos šaltinį, kad patalpa ne tik būtų tinkama sandėliavimui, tačiau ir funkcionali bei patogi.
  4. Lentynos. Tam kad būtų patogu sandėliuoti daržoves ar kitas maisto atsargas, būtina įsirengti ir funkcionalias, patogias lentynas ir / arba dėžes, skirtas daržovėms bei vaisiams laikyti.

Rūsio privalumai sandėliavimui

Pagrindinis rūsio privalumas yra jo natūrali izoliacija nuo išorinių temperatūros pokyčių. Būdamas po žeme, rūsys išlaiko pastovią temperatūrą, kuri svyruoja tarp +4–10 °C. Tai ideali temperatūra daugumai daržovių ir vaisių laikyti. Be to, rūsyje laikomų maisto atsargų nepasiekia saulės spinduliai bei dienos šviesa, kurie galėtų skatinti produktų gedimą.

Rūsio drėgmės lygis taip pat palankus daugumai daržovių ir vaisių sandėliuoti. Tinkama drėgmė leidžia išlaikyti juos šviežius, traškius bei sultingus ilgą laiką. Be to, rūsyje galima laikyti didesnius kiekius maisto atsargų, nes ši erdvė yra didesnė nei įprastos sandėliavimo spintos ar šaldytuvai.

Kokioms daržovėms sandėliuoti tinkamas rūsys?

Nors atrodytų, kad rūsys – ideali patalpa visoms daržovėms bei vaisiams laikyti, tačiau tiesa ta, kad jame gali būti laikomos ne visos daržovės. Rūsyje tinka laikyti bulves, morkas, burokėlius, kopūstus, svogūnus, česnakus.

Šios daržovės gerai išsilaiko vėsioje ir drėgnoje aplinkoje ilgą laiką. Tačiau tokios daržovės kaip pomidorai, agurkai ar cukinijos geriau išlaiko savo kokybę aukštesnėje temperatūroje ir sausesnėmis sąlygomis. Tiesa ta, kad nekonservuotų jų išlaikyti ilgą laiką nepavyks.

Tinkamos laikymo sąlygos rūsyje

Net jeigu turime patį geriausią rūsį ir pasirinksime tinkamas laikyti rūsyje daržoves, tačiau nesilaikysime elementarių laikymo sąlygų, daržovės ilgai neišsilaikys: ims pūti, pelyti, vysti ir prarasime savo derlių, kurį norėjome išsaugoti žiemai.

Kad daržovės rūsyje išsilaikytų kuo ilgiau, rekomenduojama laikytis šių patarimų:

  1. Prieš sandėliuojant daržovės neturėtų būti aplipusios šlapia žeme. Kiek įmanoma reikėtų jas nuvalyti, žemes nupurtyti.
  2. Taip pat reikia patikrinti, ar planuojamos sandėliuoti daržovės nėra sugadintos, pažeistos, ar nėra puvinio požymių. Sugedę daržovės gali užkrėsti kitas ir paskatinti greitesnį kitų produktų gedimą.
  3. Kiekviena daržovių rūšis turi būti laikoma atskirai: bulvės su bulvėmis, morkos su morkomis ir t.t.
  4. Kiekvienai daržovių rūšiai reikia parinkti joms tinkamas sandėliavimo sąlygas: pvz., bulvės turėtų būti laikomos medinėse dėžėse, svogūnai bei česnakai – pintinėse ar specialiose dėžėse, kurios leidžia orui laisvai cirkuliuoti, kopūstams laikyti tinka lentynos, svarbu, kad nebūtų tiesioginio kontakto su grindimis.

Kam dar sandėliuoti tinkamas rūsys?

Be abejo, tradiciškai rūsyje sandėliuojami vaisiai bei daržovės ilgam laikymui. Taip pat tai puiki vieta įvairių konservuotų, marinuotų daržovių sandėliavimui. Be to, rūsys tinka ir sezoniniams, kurį laiką nenaudojamiems / nebereikalingiems daiktams saugoti. Ypač jeigu neturi sodo įrankių namelio. Tačiau sandėliuojant įvairius sodo įrankius, kitą techniką ar prietaisus, turite būti tikri, jog rūsyje nėra per daug drėgna. Antraip, per didelė drėgmė gali nepataisomai sugadinti brangų jūsų inventorių.

Kokios problemos gali kilti ir kaip jas spręsti?

Nors rūsys atrodo ideali vieta daržovių, vaisių ir kitų maisto produktų sandėliavimui, tačiau jame taip pat gali kilti tam tikrų problemų. Viena iš dažniausiai pasitaikančių – per didelė drėgmė, kuri gali paskatinti pelėsio atsiradimą. Siekiant to išvengti, labai svarbu reguliariai vėdinti rūsį ir, jeigu reikia, naudoti drėgmės surinkėją.

Taip pat kiekvieną rudenį, artėjant sandėliavimo pradžiai, ir pavasarį, sezonui pasibaigus, svarbu tinkamai išvalyti ir išdezinfekuoti rūsį, kad būtų išvengta ligų plitimo.

Ne retai rūsyje įsiveisia graužikai ar kiti kenkėjai. Siekiant užkirsti tam kelią, reikia reguliariai tikrinti, ar nėra skylių, įtrūkimų ar kitokių plyšių, pro kuriuos kenkėjai galėtų patekti į patalpą. Jeigu kenkėjai vis dėlto jau šeimininkauja jūsų rūsyje, naudokite specialias gaudykles, spąstus ar saugius nuodus.

Daugiau naujienų apie sodą ir daržą ieškokite derlingas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas