Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 04 27

Santechninės įrangos tendencijos: ar ateitis jau atėjo šiandien?

Garsus britų architektas Normanas Fosteris, paklaustas, koks bus pasaulinės pandemijos poveikis architektūrai ir dizainui pabrėžė, kad per trumpą laiką ypač išryškės ir įsivyraus jau esamos tendencijos, tačiau šis procesas vyks žymiai sparčiau ir intensyviau, todėl daugelis jų gali atrodyti kaip kažkas naujo.
ROCA bekontaktis klavišas EP1
ROCA bekontaktis klavišas EP1 / Partnerio nuotr.

„Ilgalaikėje perspektyvoje architektūros ir interjero sprendimuose pirmenybė turės būti teikiama higienai ir praktiškumui“, – įsitikinusi dizainerė Kelly Hoppen.

Šios N.Fosterio ir K.Hoppen įžvalgos papildo viena kitą ir ypač taikliai atspindi procesus, kurie pastaruosius metus vyksta santechninės keramikos ir įrangos rinkoje. Aukščiausi higienos ir ekologiškumo standartai – vienas svarbiausių architektūros ir dizaino trendų, kuriam žinomiausios santechninės įrangos kompanijos skiria milžinišką dėmesį ir investicijas pastarąjį dešimtmetį. Priverstinė izoliacija dėl pandemijos žmones skatina atidžiau įvertinti ir savo namus – jų komfortą, funkcionalumą ir higienos standartus, o tuo pačiu atidžiau rinktis ir santechninę keramiką ir prietaisus. O kurios iš jų vertos didžiausio dėmesio?

Taupūs ir itin higieniški unitazai

Vieną didžiausių iššūkių santechninės keramikos gamintojams – kaip unitazuose išlaikyti aukštus higienos standartus, nedidinant sunaudojamo vandens kiekio, o gal net jį sumažinant. Pirmas rimtas žingsnis žengtas beveik prieš dešimtmetį, kai pasirodė pirmieji unitazai, kuriuose atsisakyta įprasto vandens paskirstymo apvado – vietos, kurioje susidaro didžiausios ir sunkiausiai prieinamos bakterijų, nešvarumų sankaupos. Viena iš pirmųjų tokius unitazus pristačiusi šveicarų kompanija „Laufen“ juos pavadino „Rimless“, ispanų „Roca“ – „Clean Rim“, tačiau visų jų esmė yra ta pati: vidinis unitazo puodo paviršius yra atviras ir lengvai prieinamas valymui, o vandens srovė efektyviai nuskalauja beveik visą jo paviršių. Tokiame unitaze beveik nelieka vietų, kur galėtų kauptis nešvarumai ir bakterijos, juos yra nepalyginamai lengviau valyti ir prižiūrėti. Galiausiai tokie unitazai ženkliai taupo vandenį: pvz., „Laufen“ ir „Roca“ unitazams be vandens paskirstymo apvado nuplauti užtenka 3 / 4,5 l, tačiau šie gamintojai turi modelių, kuriems nuplauti pakanka vos 2 / 4 l vandens.

Partnerio nuotr./Cleanet Riva
Partnerio nuotr./Cleanet Riva

„Išmanieji” unitazai

Jei „Rimless“ tipo unitazai jau tapo higienos ir komforto standartu ir privačiuose, ir visuomeninėse erdvėse, tai taip vadinami „išmanūs“ unitazai su higieninio apiplovimo ir kitomis papildomomis funkcijomis vis dar laikomi labiau prabangos, o ne pirmos būtinybės santechnikos prietaisu. Vis dėl to vonios kambario ekspertai pripažįsta, kad tik laiko klausimas, kada šie unitazai nebebus laikomi tik prabangia egzotika. Akivaizdus tokių unitazų privalumas – integruotos bidė (higieninio apiplovimo) funkcijos, tačiau jie gali turėti ir daugiau komfortą bei aukščiausią higieną užtikrinančių funkcijų.

„Cleanet Riva“ galima drąsiai laikyti kompanijos „Laufen“ išmaniųjų unitazų flagmanu. Išoriškai prietaisas primena įprastinį unitazą, nes visos technologijos meistriškai paslėptos po keramika. Šiame unitaze reguliuojamas vandens srovės intensyvumas ir temperatūra, veikia automatinė oro gaivinimo sistema, automatinis purkštuko apsiplovimas, pritaikyta visiškai naujo lygio higienos koncepcija, kai sistema reguliariai praplaunama 70 laipsnių temperatūros vandeniu taip užtikrinant švarą ir higieną ne tik keraminio puodo paviršiuje, bet ir visoje vandens cirkuliacinėje sistemoje. „Cleanet RIVA“ unitazas yra „Rimless“ tipo, tad jo viduje nėra vietų, kuriose galėtų kauptis bakterijos, ar kurias būtų sunku valyti; negana to, jis padengtas papildomu glazūros sluoksniu LCC („Laufen Clean Coat“), kuris sumažina paviršiaus porėtumą, mikro nelygumus, o tuo pačiu – galimybę nešvarumams stipriai prikibti prie tokio paviršiaus.

Partnerio nuotr./ROCA bekontaktis klavišas EP2
Partnerio nuotr./ROCA bekontaktis klavišas EP2

Kitas „Laufen“ išmanaus unitazo modelis „Cleanet Navia“ – lyg jaunesnis „Cleanet Riva“ brolis – žymiai kompaktiškesnis (išmatavimai – vos 58 x 36 cm), tačiau su visomis pagrindinėmis taip pat į keraminį puodą integruotomis funkcijomis kaip ir „Cleanet Riva“, tokiomis kaip nešvarumams atspari glazūra LCC, nukalkinimo sistema, aiškus valdymas ir kitos. Palyginimui – jei „Cleanet Riva“ turi apie 30 skirtingų funkcijų, susijusių su higiena, valdymu ir komfortu, tai „Cleanet Navia“ sąraše jų yra apie 20, bet tai labiau privalumas nei trūkumas. Šio modelio pranašumai – kompaktiškumas, šiek tiek mažiau funkcijų, konkurencingesnė kaina. Beje, abu išmanių unitazų modeliai gali būti nesudėtingai valdomi unikaliu integruotu valdikliu, nuotoliniu pulteliu ar tiesiog mobiliąja programėle telefone.

Sanitarinės keramikos atgimimas

Šimtmečius sanitarinė keramika yra pagrindinė praustuvų gamybos medžiaga, o jos populiarumas turėtų dar labiau didėti dėl aukštų higienos ir švaros palaikymo reikalavimų. Keramikos glazūra yra ekologiška, ilgaamžė, atspari įvairių chemikalų, UV spindulių, temperatūrų svyravimų poveikiui, subraižymams. Šios medžiagos paviršius beveik neįgeria jokių medžiagų, yra lengvai valomas, nepalankus veistis bakterijoms ar kitiems mikroorganizmams. Tačiau dėl savo savybių, specifinio gamybos proceso keramika iki šiol laikyta gana įnoringa, sunkiai formuojama medžiaga, tad su ja pradėjo konkuruoti įvairios kompozitinės medžiagos (liaudyje vadinamos „akmens mase“), kurioms galima lengvai suteikti bet kokią formą. Tačiau 2013 metais „Laufen“ inicijavo keramikos atgimimą, pristatydama revoliucinę patentuotą keramiką „SaphirKeramik“, į kurios sudėtį įtraukė korundą. Šis mineralas keramikai suteikė neįtikėtino tvirtumo, lengvumo ir atsparumo.

Praustuvų iš „SaphirKeramik“ sienelių storis sumažėjo iki 4 milimetrų, briaunų – iki 1-2 mm, o atsparumas lenkimui padidėjo net du kartus ir pradėjo varžytis su... plienu.

Tvirtesnė keramika praplėtė praustuvų dizaino galimybes ir vėl į antrą planą stumtelėjo akmens masę, kuri nusileidžia keramikai ir atsparumu nusidėvėjimui, ir higieniškumu.

Taip pat atsirado galimybės iš naujosios keramikos gaminti ir daug mažesnių išorinių matmenų praustuvus ypač mažiems vonios kambariams.

Partnerio nuotr./Santechninė įranga
Partnerio nuotr./Santechninė įranga

Bekontaktės sistemos vonios kambaryje

Bekontakčiai sprendimai (daugiausiai – maišytuvuose) iki šiol buvo paplitę tik visuomeninės paskirties erdvėse – ir tai daugiau vandens taupymo sumetimais. Tačiau pastaruoju metu pasaulį krečiant pandemijai tokių sprendimų poreikis išaugo ne tik viešose erdvėse, bet net ir privačiuose namuose. Maišytuvai su infraraudonųjų spindulių jutikliais, kurie aktyvuoja vandens srautą priartinus ranką, ir išsijungia atsitraukus, jau tapo įprasti. Šveicariški „Laufen“ maišytuvai „Twintronic“ ar „Roca“ modeliai „L20-E”, „L90-E” taupo vandenį, padeda išvengti tiesioginio kontakto su paviršiumi, jų priežiūra gerokai paprastesnė. Populiarėja ir bekontakčiai WC nuplovimo aktyvavimo mygtukai – „Roca“ siūlo automatinius klavišus „EP-1” ir “EP-2”, pasižyminčius minimalistiniu dizainu, intuityviu valdymu ir nesudėtingu įrengimu. Nuplovimas vandeniu įvyksta priartinus ranką prie tokio klavišo, arba nustačius jį veikti pilnai automatiniu režimu – tuomet nuplovimas bus aktyvuojamas priklausomai nuo laiko, kiek bus naudojamasi unitazu.

Ir “Laufen”, ir “Roca” asortimente – nemažas bekontakčių pisuarų, kurių jutikliai išmaniai suslėpti po keramika, pasirinkimas. Naujausi “Laufen” pisuarų modeliai yra „Rimless” tipo ir atitinka aukščiausius higieniškumo standartus, yra itin lengvai valomi.

Įdomi tendencija – jutiklinės sistemos jau integruojamos ne tik į santechnikos prietaisus, bet ir vonios baldus, įvairius aksesuarus. Pvz., „Roca” veidrodyje „Prisma Confort“ integruoto šviestuvo šviesos intensyvumas reguliuojamas rankos judesiais jutiklio zonoje. Taip išvengiama tiesioginio sąlyčio su stiklo paviršiumi, priežiūra paprastesnė. Tačiau šiemet „Roca“ žengia dar toliau; ruošiasi pristatyti veidrodinę spintelę, kurios apačioje gali būti sumaniai integruoti net 3 bekontakčiai įrenginiai: vandens čiaupas, muilo putų dozatorius ir rankų džiovintuvas.

Tad postpandeminiame pasaulyje įvairios santechnikos inovacijos, užtikrinančios maksimalų komfortą ir aukščiausius higienos standartus tik dar labiau populiarės ir visuomeninėse, ir privačiose erdvėse. Bet tiesą sakant, tai nuspėti ne taip jau ir sunku. Labiau intriguoja kitas klausimas – ar pakankamai sparčiai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas