Vienas iš idėjinių „Bukowski“ vadų, bendraturtis ir ne itin dorybingo garsaus rašytojo gerbėjas Ronaldas Smitas šią vietą atidarė iš meilės... Berlynui. Tame mieste praleidęs pusantrų metų taip juo susižavėjo, kad nusprendė ir su lietuviais pasidalinti savo meile: „Grįžau, kad į Vilnių atvežčiau Berlyno atmosferos.“
TAIP PAT SKAITYKITE: Savaitės vieta: į biblioteką – alaus!
Didžiulis seno apleisto pastato kiemas nuklotas staliukais, o apgriuvusios sienos tarnauja kaip pati geriausia dekoracija. Viduje – daug žibančių lempučių, crazy piešinukų ant sienų, žinoma, vienoje salėje yra ir knygų lentyna – kaipgi be jos!
Trys šio baro bendraturčiai, jauni vaikinai, daug ką čia įrengė savo rankomis, patys dažnai dirba ir prie baro, ir virtuvėje. Kaip jie prisipažįsta, viskas gimė iš didelio noro ir neturėjimo, kur dingti.
„Gerą vietą gali sukurti bet kur ir bet kurį rajoną padaryti madingu. Svarbiausia – nebijoti“, – sako Ronaldas ir priduria, jog ši vieta – tai tam tikra jo kūrybos išraiška. Ir tai, kad meniu drąsiai vartojamas žodis „bulka“ – tik vienas iš meninių potėpių.
Mes dirbame paprastai, tačiau mąstydami, norime duoti žmonėms kažką gero, o ne paimti iš jų kuo daugiau pinigų
„Norėjau, kad kiekvienas lankytojas pas mus susidarytų savo įspūdį apie Bukowskį. Iš citatų, ištrauktų iš konteksto, iš pagrindinio mūsų patiekalo „karštų šunų“, tipinio Los Andželo gatvės maisto, iš dekoracijų, kurių kiekviena kažką reiškia. Kurdami savo barą norėjome atsiskirti nuo to Islandijos gatvės šaršalo. Jis pas mus irgi yra, bet kitoks, vertingas, nes čia gauni ne tik taurelę ar alaus. Mes dirbame paprastai, tačiau mąstydami, norime duoti žmonėms kažką gero, o ne paimti iš jų kuo daugiau pinigų.“
Vasarą, kol po Senamiestį vaikštinėja turistai, o nemažai jų apsistoja „Bukowski“ baro pašonėje esančiame jaunimo hostelyje, sudėtinga apibūdinti nuolatinę šios vietos publiką – ji tiesiog labai įvairi. O rudenį čia bus daug pokyčių: jau dabar planuojama plėsti baro patalpas į apleisto namo erdves, įrengti rūsį, kuriame turėtų vykti bliuzo ir „stand-up comedy“ tipo vakarai, galbūt duris pravers ir maža nekomercinio kino salė. Planų daug, užmojai dideli, kūrybiškumas neišmatuojamas. Ir, kaip sako vienas iš savininkų, „reikia tik labai norėti“.
TAIP PAT SKAITYKITE: Rekomendacijos: 7 filmai apie muzikantus
Darbo laikas: I–VII 11–04 val.
Populiariausias patiekalas: (parduodami nuo 17 val.) dešrainis „Alabama drama“ su gruzdintais bulvyčių ketvirčiais (4,80 €)
Dienos pietūs: Nuo 12 val. iki „kol yra“ – sriuba, salotos su vištienos kepsneliais (arba steikas) ir amerikietiškas šokolado pyragas „brownie“ (2–10 €)
Alus: 0,4 l – 2,30–2,50 €
Adresas: Visų Šventųjų g. 7, Vilnius