Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 30

Skaniausios šv. Velykos pagal „Kadaginę“: kas turi atsirasti ant šventės stalo?

Natūralių, kaimiškų rūkytų mėsos gaminių atstovai „Kadaginė“ – tikri senųjų lietuviškų tradicijų sergėtojai ir puoselėtojai. Ogmios mieste įsikūrusi šeimos parduotuvė garsėja su meile ir tik pagal laiko patikrintus močiučių receptus kuriamais gaminiais. Artėjant vienai gražiausių pavasario švenčių, šv. Velykoms, kalbiname „Kadaginės“ įkūrėjų, Birutės ir Valero Tamošiūnų dukrą Aušrą, kuri pasakoja, kaip šventinis Velykų stalas atrodo jų namuose ir kam rekomenduojama ant jo atrasti vietos.
Antis, įdaryta obuoliais
Antis, įdaryta obuoliais / Partnerio nuotr.

Kiaušiniai – tik kaimiški ir dažyti tradiciniais, senoviškais būdais

Tamošiūnų šeimoje šv. Velykų stalas tradiciškai puošiamas margučiais, tačiau jie marginami tik natūraliai, senoviškais būdais, nenaudojant cheminių dažų, lipdukų ar kitų priemonių – svogūnų laiškais, įvairiomis pavasarį ką tik prasikalusiomis žolelėmis, gėlėmis. „Tėtis mėgsta dažyti kiaušinius apvyniodamas juos natūraliais siūlais, virdamas svogūnų lukštuose ar įvairių daržovių, net arbatos ar vyno, nuovire. Taip gaunamos pačios įspūdingiausios, skirtingos spalvos“, – pasakoja Aušra.

Ji pažymi, jog geriausi kiaušiniai tiek kasdienai, tiek šv. Velykoms, yra kaimiški, laisvai laikomų vištų. Su tokiu margučiu galima daug kitų margučių sumušti! Na, o norintys neįprasto, netikėto šventės simbolio, „Kadaginėje“ ras ir putpelių kiaušinukų. „Šiuos labiausiai myli vaikai. Juk smagu, kai draugams gali pasigirti, kad suvalgei šešis kiaušinius vienu ypu“, – tikina pašnekovė.

Partnerio nuotr./Putpelių kiaušiniai
Partnerio nuotr./Putpelių kiaušiniai

Šventinio stalo puošmena – įdaryta antis

Sunku Velykinį stalą įsivaizduoti ne tik be margučių, bet ir be gausaus mėsos patiekalų pasirinkimo. Vienas dažniausiai pasitaikančių šventinio stalo akcentų – virtas kiaulienos kumpis, kepta kiauliena, paukštienos kepsnys ar įdaryta antis. Tačiau ne paslaptis, jog šių, pagrindinių, patiekalų gamyba ne tik reikalauja žinių, bet ir atima nemažai laiko. „Kadaginėje“ šiemet ruošiame daug šventinių skanumynų, nes stengiamės, kad žmonės galėtų atsipalaiduoti ir nustotų nerimauti dėl maisto gaminimo, turėtų daugiau laisvo laiko sau ir artimiausiems žmonėms. Įspūdingą antį, įdarytą obuoliais ir jau paruoštą kepimui, bus galima įsigyti prieš pat šventę. Viskas, ką beliks padaryti – tai pašauti ją į orkaitę ir sekti pridėtą kepimo instrukciją. Antis bus minkšta, sultinga ir nepamirštamo skonio“, – pasakoja Aušra.

Na, o jei šv. Velykos pasižymės saulėtu, šiltu oru, maisto gamybą perkelti galima ir ant griliaus. Valero Tamošiūno sukurtas kiaulienos sprandinės šašlykas laiko patikrintame ir klientų įvertintame marinate su raudonuoju vynu kiekvieną vyrą pavers grilio ekspertu. „Mažiesiems, nemėgstantiems šašlyko, puikiai tiks ir mūsų gamybos šviežios kiaulienos, jautienos, avienos dešrelės. Jos be nitritinės druskos, todėl puikiai tinka ir kepimui, ir virimui ar troškinimui“, – priduria pašnekovė.

Partnerio nuotr./Karka, įdaryta sprandine
Partnerio nuotr./Karka, įdaryta sprandine

Gausesniam stalui – saldumynai ir užkandžiai

Aušra pažymi, jog neretas šventinį stalą papildyti mėgsta ir įvairiausiais užkandžiais: vytintais ir rūkytais mėsos gaminiais, vyniotiniais, šaltiena, karka, vištienos kepenėlių paštetu. Visų šių gaminių galima įsigyti „Kadaginėje“, o rekomenduojama tuo pasirūpinti iš anksto, mat likus dienai iki šv. Velykų nuolatiniai klientai populiariausius gaminius jau būna išgraibstę.

„Kadaginę“ rasite Ogmios mieste, adresu Verkių g. 29B, Vilnius.

Gaminius užsisakyti galima ir į namus: https://kadagine.lt/.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?