Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 01 23

Skelbiu.lt.: Užteks svajoti apie kalnus – laikas išmokti slidinėti: ką verta žinoti apie inventorių

Už lango krentančios snaigės aktyvaus laisvalaikio mėgėjams tampa tikru šaukliu – laikas smagioms žiemos pramogoms! Tuomet naujam gyvenimui iš rūsių ir garažų vėl prikeliamos slidės, snieglentės, nuvalyti dulkes tenka ir nuo mažųjų pamėgtų rogučių, pačiūžų... Ir kol vieni svarsto ar verta kišti nosį į lauką, kiti planuoja nuotaikingą laisvalaikį kalnuose.
Slidinėti paprastai važiuojama su draugų kompanija
Slidinėti paprastai važiuojama su draugų kompanija / Shutterstock.nuotr.

Nemokate slidinėti? Neturite tam tinkamos įrangos? Kasmet su pavydu klausotės draugų pasakojimų, kaip šie šturmavo slidinėjimo kurortus, tačiau savo pažadus prisijungti kartu vėl atidedate atsakydami: „kada nors...“?

Be reikalo! Išpildykite savo senus pažadus – tegu 2019-ieji būna metai, kai pamilsite slidinėjimą.

Slidinėjimo inventoriaus pasirinkimas šiandien – labai platus, todėl kaip nepasiklysti pasiūloje ir nuo ko pradėti norint prisijaukinti kalnus, pasakoja „Mano slidės“ atstovas Donatas Trinkūnas.

Pasak jo, slidinėjimo sportą lietuviai kasmet pamėgsta vis labiau – vis daugiau žmonių žiemą išvyksta slidinėti į populiariausius užsienio kurortus, kasmet didėja ir slidinėjimo inventoriaus nuomos paklausa, vis dažniau žmonės įsigyja ir nuosavą slidinėjimo įrangą.

„Galima drąsiai sakyti, kad žiemos sporto populiarumo šalyje kreivė kasmet vis kyla, vis daugiau lietuvių domisi slidinėjimu. Neretai vieni užkrečia kitus, treti – dar kitus, taip entuziastų tik daugėja. Būna, viena šeima vyksta slidinėti, pakviečia prisijungti kitą, tuomet po metų, žiūrėk, jau ir jie naujus žmones kalbina...“ – pasakoja D.Trinkūnas.

Skelbiu.lt nuotr./Greituminės snieglentės „Nitro Saga“
Skelbiu.lt nuotr./Greituminės snieglentės „Nitro Saga“

Pasak jo, neretai pradedantiesiems kyla klausimas, ką pasirinkti – slides ar snieglentę. Tačiau čia esą pirmiausia skonio reikalas – tiek slides, tiek snieglentę pramokti valdyti užtrunka tiek pat laiko.

„Bendra tendencija tokia, kad snieglentes aktyviau renkasi jaunimas, vyresni labiau vertina slides. Nors snieglentės Lietuvoje apskritai populiarios, pavyzdžiui, Austrijoje kone 80 procentų slidinėjančių – slidininkai. Tačiau ne taip svarbu, ką pasirinksite – skiriasi tik pati slidinėjimo technika, o išmokus vieną, kitą įvaldyti taip pat gerai tampa ganėtinai sunkiau, vėl tenka mokytis nuo nulio“, – sako pašnekovas.

Skelbiu.lt nuotr./Naudotos kalnų slidės Klaipėdoje
Skelbiu.lt nuotr./Naudotos kalnų slidės Klaipėdoje

Slidinėjimą verta prisijaukinti

Slidinėjimas – nepigus malonumas. Todėl prieš investuojant dideles pinigų sumas į naują inventorių, verta paklausti savęs – kiek laiko ir pastangų ketinate skirti užsiimdami žiemos pramogomis, kaip dažnai ketinate slidinėti, galų gale – ar ši veikla jus iš tiesų žavi?

Profesionalai neretai pataria pirmiausia slides ar snieglentę prisijaukinti. Kitaip tariant, pirmus kartus įrangą išsinuomoti, o jei slidinėjimu susižavėsite – tuomet galvoti apie jos įsigijimą.

„Pirmus 5–10 kartų geriausia įrangą nuomotis, pažiūrėti, ar slidinėti apskritai įdomu. O jei jau užsikabinote ir jaučiate, kad slidinėti imate reguliariai, tuomet verta galvoti apie asmeninę įrangą“, – pataria D.Trinkūnas.

Skelbiu.lt nuotr./Naujos snieglentės „Airtracks“, „Trans“
Skelbiu.lt nuotr./Naujos snieglentės „Airtracks“, „Trans“

Juolab kad laikui bėgant įrangos nuoma ima varginti – tuomet sezono metu tenka ir eilėse palaukti, o ir ne visuomet pavyksta rasti idealiai tinkančius batus, šalmą: kartais jie puikiai tinka, o kartais trūksta komforto – tai modelis nelabai tinka, tai dėl didelės nuomos paklausos kojas kišt į šlapius batus tenka...

„Jei slidinėti patinka, turėti savo įrangą – tikslinga. Juk savą daiktą ir kitaip prižiūrime, o ir gera žinoti, kas kaskart dėl jo nereikia sukti galvos“, – įsitikinęs D.Trinkūnas.

Dėvėtos įrangos privalumai

Pasak jo, net ir paprastesnis slidinėjimo komplektas atsieitų maždaug 200–300 eurų – tokią sumą tektų pakloti už dėvėtą snieglentės ar slidžių komplektaciją. Nauja įranga – dar brangesnė, jos kaina neretai išauga net ir tris kartus.

Ar verta mokėti daugiau, ar rinktis dėvėtą daiktą – individualus pasirinkimas, tačiau D.Trinkūnas patikina – pirkti naudotą slidinėjimo techniką, ypač jei ji įsigyjama iš patikimų rankų, įprasta ir gana populiari praktika.

„Naudota įranga pigesnė, jos kainos ir kokybės santykis – labai geras. Žinoma, galima pirkti ir naujus daiktus, tačiau jie brangūs ir tikrai ne kiekvienas tokias sumas gali sau leisti. Kita vertus, lietuviai vis dažniau perka naują įrangą – daugelis aplankęs užsienio slidinėjimo kurortus nenori atrodyti prasčiau, perka naujausius modelius ir niekuo neatsilieka nuo užsieniečių“, – kalbėjo pašnekovas.

Skelbiu.lt nuotr./Slidinėjimo šalmai
Skelbiu.lt nuotr./Slidinėjimo šalmai

Išaugusį susidomėjimą žiemos sportu pastebi ir lankomiausio skelbimų portalo Skelbiu.lt atstovai. Palyginti 2017 metus su praėjusiais, Skelbiu.lt pastebi, kad žiemos sporto inventoriaus kategorijoje skelbimų skaičius padidėjo net 11 proc. Akivaizdu, kad lietuviai daug labiau domisi šia sporto šaka, vis dažniau perka ir parduoda savo įrangą.

Reikia pabrėžti, kad didžiausias privalumas perkant naudotą įrangą yra tas, kad tam, jog išbandytumėte naują pomėgį, nebūtinai teks išleisti didelę sumą pinigų. O turintys derybinių įgūdžių gali dar ir pasiderėti. Šiuo metu Skelbiu.lt galima rasti daugiau nei 3500 skelbimų žiemos sporto inventoriaus kategorijoje ir ji yra populiariausia sporto inventoriaus skiltyje. Čia tikrai už gerą kainą išsirinksite snieglentę, pačiūžas, slidinėjimo batus, šalmą, aprangą ir visa kita, ko gali prireikti išbandant žiemos sportą.

Skelbiu.lt nuotr./Slidinėjimo akiniai
Skelbiu.lt nuotr./Slidinėjimo akiniai

Svarbiausių pirkinių sąrašas

Tačiau jei jau nusprendėte įsigyti nuosavą slidinėjimo įrangą, pirmiausia reiktų apsvarstyti, kuo norite slidinėti – slidėmis ar snieglente? O jei atsakymą jau radote, tuomet belieka susikomplektuoti svarbiausių daiktų sąrašą.

Be slidžių arba snieglentės, kiekvienam žiemos sporto mėgėjui pirmiausia reikėtų pasirūpinti kokybiškais ir patogiais batais, jiems specialistas pataria skirti didelį dėmesį. Juk nuo to, kaip su jais jaučiatės, priklausys, ar apskritai pamilsite žiemos sportą – jei batai spaus, trins, nebus patogūs, veikiausiai iš savęs atimsite didžiąją dalį slidinėjimo malonumo...

„Perkant batus, būtina juos matuotis. Kaip ir šalmą – jis negali būti nei per didelis, nei per mažas, turi būti patogus. O šalmo forma, dydis, gylis – neretai tik dizaino klausimas, nesvarbu, kaip šalmas atrodo, apsaugos lygis kiekvieno jų panašus.

Kiek paprasčiau renkantis pačias slides, snieglentę, slidžių lazdas – parinkti geriausią modelį galima ir nuotoliniu būdu, svarbu žinoti tam tikrus skaičius: žmogaus ūgį, svorį, jo slidinėjimo įgūdžius, slidinėjimo manierą“, – pasakojo D.Trinkūnas.

Pasak jo, visuomet geriausia pasitarti su prekes išmanančiu konsultantu, tačiau jei slides ar snieglentę išsirinkote skelbimų svetainėje skelbiu.lt, rinkdamiesi tinkamiausias vadovaukitės preliminaria taisykle – slidžių ar snieglentės ilgis turi būti maždaug 20 centimetrų trumpesnis nei jūsų ūgis. Pavyzdžiui, jei jūsų ūgis 185 cm, ieškokite 165 cm ilgio įrangos.

Nors ir čia yra nemažai išimčių: stambesniems nei vidutinio sudėjimo žmonėms rekomenduojama nebijoti keliais centimetrais ilgesnių, itin liekniems – keliais centimetrais trumpesnių slidžių ar snieglentės.

Pasirinkimui įtakos turi ir slidinėjimo patirtis, stilius – ilgesnės slidės ar snieglentė labiau rekomenduojamos įgudusiems, mėgstantiems didesnį greitį, trumpesnės bus manevringesnės, lengviau valdomos.

„Ilgis – labai subtilus dalykas, nėra taip, kad konkrečiam žmogui tiktų tik vienas konkretus ilgis, kartais ta pasirinkimo skalė gali svyruoti 10 centimetrų intervale“, – sakė D.Trinkūnas.

Jo teigimu, didžiausia klaida – inventorių rinktis vien pagal grožį, spalvą. O kartais kai kurie esą mėgsta pervertinti ir savo galimybes – įsigyja daiktus, kurie jiems netinkami. Pavyzdžiui, pradedantieji išsirenka pažengusiems skirtą inventorių ir atvirkščiai – pažengę naudoja pradedantiesiems pritaikytas slides ar snieglentes, todėl sunkiai tobulėja.

„Lietuviai dažnai pervertina save ir net neturėdami pakankamai įgūdžių iškart nori įsigyti „pačias geriausias slides“. To rezultatas – po savaitės naudojimo nusprendžia, kad jiems per sunku jas valdyti, o tuomet nebelieka ir slidinėjimo malonumo, reikia mokytis palengva“, – pataria D.Trinkūnas.

Nuo Liepkalnio trasų – į užsienio slidinėjimo kurortus

Įvertinti galimybes reiktų ir renkantis slidinėjimo vietas. Todėl pirmiausia verta išbandyti slidinėjimą Lietuvoje, nuo žemesnių kalvų, skirtingo sudėtingumo Liepkalnio trasose. Taip pat verta pasitobulinti įgūdžius slidinėjimo simuliatoriuje, prižiūrint treneriui išbandant sukamuosius slidinėjimo ir čiuožinėjimo snieglente treniruoklius. O jau tuomet... tepti slides į tikrus kalnus!

Pasak D.Trinkūno, tarp lietuvių iki šiol populiariausi išlieka keli slidinėjimo kurortai: ieškantys ekonomiškesnio varianto renkasi slidinėjimą Tatruose – Lenkijos Zakopanėje ar Slovakijos Janoje, taip pat – Ukrainos Karpatuose, Bukovelio kurorte. Norintys rimtesnių išbandymų, keliauja į Alpes – slidinėja Austrijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje.

„Tarp Tatrų ir Alpių skirtumas tikrai yra: skiriasi ir kalnų aukštis, ir panoramų vaizdingumas, žmonių kultūra, servisas, daug kas. Dažniausiai nuvykę kartą į Alpes, paprastesnėse trasose slidinėti nebenori, tačiau pradedantiesiems Lenkija, Slovakija ar Ukraina – ideali vieta pirmoms žiemos atostogoms kalnuose“, – kalbėjo D.Trinkūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas